SFARIA - ARCHIEF

 

(Bron: Sam De Wilde, 7 boeken over het lichaam, DSL 31/07/2021)


Bron: Sam De Wilde, 7 boeken over overstroming, DSL 24/07/2021


(Bron: Sam De Wilde, 7 boeken over ruimte, DSL 18/07/2021)


(Bron: Sam De Wilde, 7 boeken over privacy, DSL 4/07/2021)


Prix Goncourt-winnaar Laurent Binet keert honderden jaren Europese cultuur en geschiedenis om in een even erudiete en geestige als brutale wat-als-roman waarin Christoffel Columbus nooit terugkeert uit de Nieuwe Wereld en de Inca’s Europa veroveren.'

(Bron: Sam De Wilde, 7 boeken over Europa, DSL 26/06/2021)


Buitenaardse bezoekers hebben het doorgaans niet heel erg goed voor met aardbewoners, maar bij stripscenarist Warren Ellis en tekenaar Jason Howard planten ze zich als gigantische bomen in het aardoppervlak en doen ze vervolgens gewoon alsof wij er niet zijn. Net als echte bomen.

(Bron: Sam De Wilde, 7 boeken over bomen, DSL 24/04/2021)


Je hoefde er toen wellicht ook al geen helderziende voor te zijn, maar in 1993 voorspelde de Afro-Amerikaanse sciencefictionschrijfster Octavia E. Butler dat de jaren 20 van deze eeuw getekend zouden worden door klimaatverandering, ongelijkheid en hebzuchtige multinationals. In Butlers ‘heerlijke nieuwe wereld’ is empathie een aandoening.

(Bron: Sam De Wilde, 7 boeken over hebzucht, DSL 17/04/2021)


Het langste en meest verwoestende feest dat ooit is gegeven is nu toe aan zijn vierde generatie en nog steeds maakt niemand aanstalten om op te stappen.’ In Douglas Adams’ wereld maakt de aarde plaats voor de bouw van een intergalactische snelweg en kunnen feestjes niet alleen vliegen, maar ook heel lang aanslepen.

(Bron: Sam De Wilde, 7 boeken over feestjes, DSL 10/04/2021)


De Nederlandse schrijver en advocaat die Aldous Huxleys Brave new world naar verluidt ‘een enorme prul’ vond, schiep in zijn eigen dystopische roman uit 1931 een totalitaire staat waarin iedereen in steden leeft. Bordewijks stijl is even scherp, hard en koud als de stads- en staats­inrichting die hij in Blokken beschrijft.

(Bron: Sam De Wilde, 7 boeken over de grootstad, DSL 20/02/2021)


Olaf Tempelman in De Volkskrant 29 mei 2020                             Bart Maddens https://www.vrt.be 6 juni 2020



A short Space Odyssey                                                                          Gezien op Facebook


Oom: Wat wil je later worden?
Neefje: Als ik groot ben, wil ik een Robot zijn!

Denkt u dat een robot uw werk kan overnemen?
Onmogelijk, ik ben met pensioen.


De burgerlijke autoriteiten van uw district melden dat de lichamen van de doden uit hun graven opstaan en de levenden aanvallen

In 2013 slaagden hackers erin het noodinformatiesysteem van de staat Montana over te nemen en een waarschuwing uit te doen gaan van een lokaal tv-station. Het middagprogramma werd plotseling onderbroken door de drie knetterende piepjes en de lange drenzende toon van Montana’s alarmsysteem, dat de burgers moet waarschuwen tegen dreigende rampen, van aardbevingen tot orkanen. In dit geval kreeg het publiek echter te horen: ‘De burgerlijke autoriteiten van uw district melden dat de lichamen van de doden uit hun graven opstaan en de levenden aanvallen.’ ‘Probeer deze doden niet te benaderen of staande te houden, want ze zijn uiterst gevaarlijk’. Nadat tientallen doodsbange burgers de lokale sheriff hadden gebeld, gaf de zender toe dat het alarm niet van henzelf afkomstig was: de uitzending was gehackt en iemand had de controle over de ether overgenomen.

(Bron: Marc Goodman, Cybercrime en Cyberwar, De toekomst van de misdaad in een wereld die altijd online is, p. 210)


Is zwart/wit enger?

'Spielberg zei simpelweg dat felgekleurde dinosauriërs veel minder eng zijn' paleontoloog Jack Horner, die wetenschappelijk advies gaf aan Spielberg, in een gesprek met George van Hal voor diens boek Robots, aliens en popcorn.

(Bron: George van Hal, De vijf wetenschappelijk meest interessante films van het afgelopen jaar, De Volkskrant, 28/12/2018)


Verbaast het u dat u als historicus uitgerekend vragen krijgt over de toekomst?

Yuval Noah Harari: De meeste mensen zijn meer geïnteresseerd in de toekomst dan in het verleden. En wie wel bezig is met geschiedenis, doet dat om een idee te hebben van wat ons te wachten staat. Dus ja, ik kan best begrijpen dat ik meer vragen krijg over artificiële intelligentie dan over het Romeinse Rijk.

(Bron: ‘De Stasi vergiste zich vaak. AI doet dat niet’, Knack, 19/12/18)


'Heel binnenkort' ruimtereizen voor iedereen !?

Op 21 juni 2004 vloog SpaceShipOne van Burt Rutan tot een hoogte van honderd kilometer en was daarmee het eerste met privékapitaal gebouwde ruimtevaartuig dat de ruimte bereikte. Paul Allen, de medeoprichter van Microsoft, was de belangrijkste financier van het project.

Burt Rutan zag toen de toekomst voor de commerciële burgerruimtevaart heel rooskleurig in: ‘Ons project zal bewijzen dat zelfs kleine bedrijven, zoals het onze, mensen in de ruimte kunnen sturen. Dat besef doen doordringen is het belangrijkste doel van deze missie. Haar succes zal investeerders aantrekken, en heel binnenkort zal het voor iedereen mogelijk zijn een ruimtereis te maken voor een betaalbare prijs.’

(Bron: https://www.eoswetenschap.eu/ruimte/het-geheim-achter-de-eerste-prive-ruimtevlucht)


Van wie is Mars?

Het filosofisch café van november in Leuven en in Mechelen startte met een denkoefening rond de landing van InSight op Mars. Moderator Andreas Lauwers vroeg:
'Stel dat je in een ideale wereld leeft, wie zou dan de eigenaar zijn van de rijkdommen die men aantreft in de grond van Mars?

Andreas raadde geïnteresseerden in de kolonisatie van Mars aan om Hoe we zullen leven op Mars van Stephen Petranek te lezen. De Amerikaanse journalist beschrijft ‘dat Mars een onmisbare reserveplaneet is voor de mensheid en best het begin inluidt van een nieuwe goudkoorts van asteroïdedelfstoffen. Akkoord?


Welkom in de toekomst, een van onze favoriete speelplekken. We dwalen er graag wat in rond, getuige onze talloze utopia’s en dystopia’s. Net als het hiernamaals is de toekomst een slag in de lucht, aangezien niemand er ooit is geweest. Welk lot is er voor ons weggelegd? Wordt het een ‘brr’ of een ‘hoera?

                                                                      Margaret Atwood in Filosofie Magazine, 09/2018

 

Motto Jaar van de Futurologie: Let's make the future great again!

 

Nu ruimtetuig Parker Solar Probe naar de zon reist, ontving de NASA een spontane sollicitatie.

‘Ik zon veel en in de winter ga ik naar de zonnebank. Daarom denk ik dat ik de ideale kandidaat ben om naar de zon te reizen.’

Maak jouw eigen website met JouwWeb