Uitstap naar La Boverie

Frank Roger, Jean-Louis, Ludwine, Frank en Finn

Uitstap naar Luik

 

De laatste uitstap van het jaar op 21 december bracht ons naar Luik. Ludwine, Frank Roger en Finn namen in Gent de trein, ik stapte in Leuven op. In het station van Luik wachtte Jean-Louis Etienne ons op. Jean-Louis is lid van de Vriendenkring Jean Ray, waar Frank Roger en Finn ook lid van zijn. De Luikenaar is specialist van Thomas Owen en Jean Ray.

 

Het TGV-station van Luik-Guillemins heeft een grote tentoonstellingsruimte, waar Ludwine en ik eerder een tentoonstelling over Salvador Dalí zagen. Nu loopt er een tentoonstelling over “de vergeten (sic) farao Toetanchamon”. Dat zal voor een andere keer zijn. Voor mij is het toch maar een half uurtje met de trein van Leuven naar Luik.

 

Eerst nam Frank Roger ons mee naar een Indisch restaurant, dat hij van eerder bezoek aan Luik kende. Frank Roger had een exemplaar van zijn nieuwste bundel Spoorloos bij zich voor Finn. Finn vertelde ons dat hij ondertussen begonnen is aan de collectie Perry Rhodans die hij op het vorige SF-café van Johann had gekregen.

 

Na het eten leidde Jean-Louis ons naar het museum La Boverie. Tussendoor speelde hij toeristische gids en vertelde enkele anekdotes over zijn stad en stadsgenoten.

 

Film

 

De avond voor onze uitstap was Interstellar van Christopher Nolan op tv. De film heeft een goede naam onder wetenschappers: de film doet blijkbaar recht aan de wetenschap. Regisseur Nolan kreeg wetenschappelijk advies van natuurkundige Kip Thorne, die in 2017 de Nobelprijs Fysica ontving voor zijn waarneming van zwaartekrachtsgolven. Op InScience, het festival voor wetenschappelijke films in Nijmegen, was Interstellar trouwens de keuzefilm van Heino Falcke – de astrofysicus achter de eerste foto van een zwart gat.

 

Voor de betere tv-series moet je nu bij NetFlix en andere streamingdiensten zijn. Een van de top-series van het jaar is Watchmen, losjes gebaseerd op de gelijknamige superheldenstrip uit de jaren 80. De scenario’s zijn geschreven door Damon Lindelof, die vroeger Lost en The Leftovers maakte.

 

Ludwine is opgetogen over de films in het nieuwe culturele centrum van Deinze. Er zijn momenteel enkele interessante films in de cinema zoals Parasite en The Irishman. Sciencefictionliefhebbers kunnen daarenboven naar Star Wars: The Rise of Skywalker en horrorfans naar The Dead don’t die met onder andere Iggy Pop en Tom Waits. Ik zag The Dead don’t die met vrienden van wie de meesten nog nooit een zombiefilm hadden gezien! Achteraf gaven ze toe zich niet verveeld te hebben, maar een zombiefilm vinden ze wel meer dan genoeg.

Net echt

 

De tentoonstelling Hyperrealism Sculpture is te bezoeken in het Parc de la Boverie. Daar werd een kasteel als een paviljoen voor de Wereldtentoonstelling van 1905 opgetrokken. Enkele jaren geleden werd het verbouwd tot museum en nu dient het als museum van schone kunsten. In 2016 zagen we de tentoonstelling 21 rue La Boétie (Hier staat mijn verslag op.)

 

Hyperrealisme is een kunststroming uit de jaren zestig. De kunstenaars maken levensechte beelden met rimpels, moedervlekken en ouderdomsvlekken. Toch worden er niet enkel replica’s van mensen getoond. Onder de noemer deformed realities en deformed bodies sluipt het magisch-realisme binnen.

 

Achteraf nam Jean-Louis ons mee naar een bruine kroeg met een uitgebreid aanbod van bieren. Bij het afscheid nodigde hij ons uit om in de zomer terug te komen. Dan kunnen we een boottocht over de Maas maken.

 

Hyperrealism Sculpture
Tot 3 mei 2020
La Boverie, Luik
https://www.liege.be/nl/vrije-tijd/cultuur/musea/la-boverie

 

Detail van Two Workers van Duane Hanson                                                           Josh van Tony Matelli            

Newborn van Patricia Piccinini                                     Tronçonné van Fabien Mérelle

Women and Child van Sam Jinks                                           Chiquita Banana van Mel Ramos