SF-café 1 december 2019

Guido                                                                                       Finn

Laatste SF-café van 2019

 

De laatste bijeenkomst van het SF-café in Leuven dit jaar trok tien belangstellenden: Guido, Johann, Ludwine, Paula, Patrick, Jan, Frank Roger, Finn, Peter en ik.

 

Johann is al jaren een fervente Perry Rhodan-lezer. Een Duitse neef heeft hem een collectie van vijftig Duitstalige nummers van Perry Rhodan gegeven. Johann had de boekjes bij zich om weg te schenken. Finn, die leraar Duits is, nam ze met plezier mee naar huis.

 

Finn heeft het oeuvre van Ursula Le Guinn ontdekt, een grote dame die ook door mainstream geapprecieerd werd. Zelf heb ik mooie herinneringen aan haar kinderboeken over Aardzee.  

 

Frank Roger is terug van een weekendje China. Hij was als eregast uitgenodigd op de 5th International Science Fiction Conference in Chengdu, Sichuan. Het Chinese fandom heeft zich kandidaat gesteld om de wereldconventie in 2023 te organiseren. Volgens Frank Roger zijn ze echter nog lang niet klaar om zo’n groot evenement te huisvesten. Zo vertelde hij ons dat het buitenshuis 15 graden was, maar ook binnenshuis bleef het 15 graden. De overheid beslist namelijk wanneer de verwarming op mag en wanneer die uit moet. De Chinese fans weten dat en zijn daarop voorzien, maar buitenlanders niet.  

 

Nieuw werk van Frank Roger en Guido Eekhaut

 

Frank Roger heeft een nieuwe bundel klaar: Spoorloos en andere verhalen.  De bundel verschijnt in januari bij uitgeverij Scriptomanen. Wie wil, kan bij Frank een exemplaar bestellen.

 

Nu hij gepensioneerd is, is Guido “voltijds schrijver” geworden. Volgend jaar zullen er enkele boeken verschijnen en opnieuw zal hij ook onder een schuilnaam een boek uitbrengen.

 

Hij vertelde over zijn tijd als freelance-journalist. Als een van de weinige niet-Engelsen woonde hij ooit een zitting van het Hogerhuis bij. Terloops verklapte hij enkele trucs die hij als freelance-journalist moest uithalen. Zijn kleindochters hebben ondertussen Halloween als verkleedpartij ontdekt. Dan zouden ze ook wel plezier beleven aan cosplay.

 

Schrijfwolf

 

De maand november stond in Dilbeek in het teken van fantasy. De bibliotheek De Wolfsput en het culturele centrum Westrand organiseerden een maand lang verschillende fantasy-activiteiten. De Gentse schrijfster Pen Stewart was eregast. Ze sprak onder andere over Fantasy in Vlaanderen en er was een tentoonstelling met haar grafisch werk. Ook werd de eerste editie van de schrijfwedstrijd Schrijfwolf gehouden, waarvoor 21 verhalen werden ingezonden. Maandag 25 november werden de prijzen uitgereikt. Winnaar is Jacob Dens uit Turnhout met het verhaal Naar Gods Evenbeeld. De vijf beste verhalen vind je op de site van Westrand.

 

Boekenbeurs

 

Enkele leden hadden de boekenbeurs bezocht. Dit jaar waren er meer bezoekers dan vorig jaar. Hopelijk is de terugval daarmee stopgezet. Jongeren klagen de inkomprijs van tien euro aan, “daarmee kunnen we al een boek kopen”. Maar koken kost geld, een evenement als de boekenbeurs moet ook zijn rekeningen betalen. Schrijvers klagen dan weer dat ze soms maar een handvol boeken verkopen en daar een hele namiddag aanwezig moeten zijn. Het aantal schrijvers dat van hun pen kan leven is in Vlaanderen zeer beperkt. Dezelfde klacht hoort men bij kleine uitgeverijen en boekhandels, die tijdens de boekenbeurs extra personeel moeten optrommelen, zeker als te tegelijkertijd ook nog hun winkel willen openhouden.

 

2020

 

Volgend jaar wordt het weer een druk conventiejaar. We kunnen tweemaal naar Nederland: in augustus is er Reunicon in Den Haag en in november is er HSFCon in Nunspeet. Jan wist ons te vertellen dat je met de trein in Nunspeet kan geraken. Vanuit ons land zal het echter gemakkelijker zijn om met de auto te reizen. Wel jammer dat de datum samenvalt met het laatste weekend van InScience. Dat is een festival van wetenschappelijke films, waar ik al enkele keren naar toe geweest ben. De jaarlijkse Eurocon is ditmaal in Rijeka, Kroatië. Omdat meerdere leden ooit in Kroatië waren, konden we uitgebreid toeristische verhalen uitwisselen.

 

Als we het SF-jaar nog iets langer rekken, tot in maart 2021, dan kunnen we de Eurocon in Italië aan het lijstje toevoegen.

 

Dievenpoeder

 

Was het vroeger dan toch beter? In een school in het Brusselse moet de directie al toevlucht nemen tot dievenpoeder en camera’s ophangen om vandalisme door scholieren te voorkomen. Blijkbaar houden sommige leerlingen ervan om het brandalarm valselijk in werking te stellen, waarna iedereen, ook de kleuters de kou in moeten. In de krant stond dan weer dat veertig agenten opgetrommeld werden om een “opstand van leerlingen van het Franstalige Atheneum van Vorst tegen het examenrooster” onder controle te krijgen.

 

Tijdens het technische uurtje internet, maakte Guido reclame voor ProtonMail als alternatief mailprogramma en DuckDuckGo als alternatieve zoekmachine gebruikt. Beide programma’s zijn gratis en beloven de privacy te beschermen. Mr. Robot gebruikt dat ook. Zelf heb ik ooit Tor als alternatieve browser geïnstalleerd, maar die tool werkt tergend traag. Dat is enkel goed voor wie redenen heeft om anoniem te surfen zoals journalisten of dissidenten die onder de radar van hun autoritaire overheden willen blijven.

 

Einde jaar/begin nieuwe jaar

 

Ludwine, Ton, Finn en ik bezochten in oktober de tentoonstelling Dalí en Magritte. (Zie mijn verslag https://sfcafeleuven.jouwweb.nl/op-stap/meest-recente-1/dali-en-magritte) Frank Roger ging ook al naar Brancusi. Op ons lijstje staan nog Keith Haring in Bozar, Hyperrealisme in La Boverie in Luik en Dacia Felix in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren.

 

Onze eerstvolgende uitstap is naar Hyperrealisme. Dat zal zaterdag 21 december zijn. Een dagtrip van de NMBS is de goedkoopste optie. Dat wordt dan onze laatste activiteit van het jaar.

 

En zo zijn we aan het einde van het jaar geraakt. Volgend jaar staan er enkele administratieve aanpassingen aan de statuten van de vzw op de agenda, willen we in regel zijn met de nieuwe wetgeving op vzw’s. Onder andere moet er een ledenlijst bijgehouden worden. Tot nu kon iedereen zich lid van het SF-café Leuven noemen, zodra hij, zij aan een van onze activiteiten deelnam. Dat verandert niet en de deelname aan een SF-café blijft gratis. Daarnaast komt er een officiële lijst met betalende leden van Future Visions Unlimited. Het lidgeld bedraagt 10 euro. Wie wil, nodigen we dan ook uit om 10 euro te storten op rekeningnummer met IBAN-nummer BE39 7450 1511 7319 en BIC-code KREDBEBB op naam van Future Visions Unlimited vzw met de vermelding "lidgeld 2020" en de naam van de persoon voor wie je betaalt.

 

Het eerste SF-café Leuven van volgend jaar vindt plaats op zondag 26 januari 2020 in onze oude, vertrouwde brasserie Van de Weyer.

 

Frank Beckers

SF-café december 2019

Perry Rhodan