SF-café april 2023

 

SF-café, Gent, 29 april 2023

SF-café op verplaatsing!

 

Het SF-café van 29 april 2023 was er eentje vol verrassingen… Eerst en vooral was er een ware changement de décor : voor een keertje spraken we namelijk niet af op onze vertrouwde stek, brasserie Van De Weyer in Leuven. Neen, uit alle hoeken van Vlaanderen en Nederland stroomden esseffers toe in de Fiere Stede! Jawel, Gent had deze keer de eer het SF-café te ontvangen. Frank Beckers en Ludwine kenden restaurant Castel (gelegen naast het gelijknamige hotel) aan het Maria Hendrikaplein bij het Sint-Pietersstation, al van een eerdere gelegenheid. Ook Frank Roger en Frank Van Glabeke waren er al verschillende keren gaan eten. Voor Frank Van Glabeke is het restaurant zelfs bij de deur. Tot zowat een maand geleden was de kaart nog volledig Nepalees. Toen echter vertrok de kok terug naar Nepal en schakelde het restaurant over naar de typische (Vlaamse) brasseriekeuken. Er blijft wel nog een kleine selectie Nepalese klassiekers over. Frank Rogers geschiedenis met restaurant Castel gaat trouwens nog verder terug in de tijd. Hier huisde vroeger namelijk café The Royal Oak, waar ook wel iets kon gegeten worden. De Vriendenkring Jean Ray, een gezelschap dat het literaire werk van de Gentse fantastische auteur Jean Ray / John Flanders leest en eert, en waarvan onder andere Frank Roger, Frank Van Glabeke, Peter en Finn tegenwoordig lid zijn, kwam hier in de jaren negentig een tijd lang samen. Frank Roger was toen al van de partij. Nu is er een doorgang van restaurant Castel naar het hotel. Het restaurant biedt namelijk een ontbijt aan de hotelgasten aan. Maar The Royal Oak was indertijd een volledig aparte zaak.

 

Het eten in restaurant Castel was heel lekker. Minpuntje : helaas kwam de soep ofwel laat ofwel niet aan. Dit akkefietje daargelaten kunnen we het restaurant een aanrader noemen. Vriendelijke bediening en zoals gezegd lekkere maaltijden.

 

De opkomst was alweer heel mooi deze editie. Helaas was onze voorzitter Frank Beckers vanwege persoonlijke redenen uitzonderlijk verhinderd. We probeerden hem een mooi sfeerbeeld te bezorgen met veel foto’s en een zeer uitgebreid verslag. Doken wel op aan tafel : Patrick en Paula, Frank Roger, Frank Van Glabeke, Finn, Peter, Ludwine, Johann en Jan, die al om acht uur ‘s morgens uit Rotterdam vertrok om erbij te zijn in Gent. Het was heel fijn dat we Frank Van Glabeke voor het eerst mochten verwelkomen. Hij kreeg al langer de nieuwsbrief van SF-café. Nu onze samenkomst uitzonderlijk in Gent plaatsvond, besloot hij eens langs te komen.

 

Algauw ging het aan tafel over televisiereeksen en films. Patrick en Paula kijken uit naar de reeks Silo (op Apple+ vanaf 5 mei 2023), gebaseerd op de gelijknamige reeks romans van Hugh Howey. In deze show leven mensen in een honderden meters diepe silo onder de grond. Het aardoppervlak zelf is een giftige omgeving geworden. In de silo gelden bijzondere wetten. De setting doet wat denken aan de bekende sf-roman The penultimate truth (1964) van Philip K. Dick, waarin de meeste mensen ook onder de grond leven, maar dan omwille van een oorlog die (al dan niet) aan het aardoppervlak woedt. Een andere reeks waarover Patrick en Paula het hadden, was het populaire Sweet Tooth (Netflix), waarvan het tweede seizoen net verscheen. In dit fantasy drama gebaseerd op een gelijknamige stripreeks roeide een virus een groot deel van de bevolking uit. Rond dezelfde periode werden hybride baby’s (deels mens, deels dier) geboren. Dat gebeurde tien jaar geleden. De mensen weten in het heden nog steeds niet of deze hybriden de oorzaak of het gevolg waren van de epidemie. Daarom worden de hybriden opgejaagd door verschillende partijen. Een spannende en ontroerende reeks.

 

Frank Roger zag onlangs nog eens de dystopische actiefilm Children of Men (2006) op televisie. De film is gebaseerd op een boek van P.D. James uit 1992. Het is een uitstekende film, maar heel waarschijnlijk ook één van de meest deprimerende films ooit gemaakt in het genre. Wat wil je ook, de film draait om een maatschappij waarin helemaal geen kinderen meer geboren worden. Tot er plots, na lange tijd, toch nog een kind geboren wordt. Je zou denken, dat is een hoopvol moment! Maar neen, niet in deze film… De link met de reeks Sweet Tooth hierboven is snel gelegd.

 

Ludwine en Frank Roger brachten op levendige wijze verslag uit van hun bezoek aan de tentoonstelling rond het werk van de Deense surrealist Ovartaci (echte naam Louis Marcussen, 1894-1985) in het Cobra-museum voor Moderne Kunst in Amstelveen. Een aanrader! Ovartaci leidde geen doorsnee bestaan. Doorheen diens leven identificeerde de als man geboren artiest zich afwisselend als man, als vrouw en opnieuw als man. De tentoonstelling heeft dan ook de passende naam ‘Becoming Ovartaci’. De artiest bracht liefst 56 jaar in de psychiatrie door, waar hij in een onbewaakt moment zijn eigen geslachtsorgaan verwijderde. Zijn opsluiting schemert ook door in zijn schilderijen. Sommige van zijn werken laten zich (letterlijk) van twee kanten bekijken : ze hebben een voor- en achterkant. Zijn drang tot ontsnappen uitte zich onder meer in de creatie van een helikopter, waarmee hij daadwerkelijk probeerde te vluchten. De motor startte echter niet. Dit doet ons denken aan de kunstenaar Panamarenko, die weliswaar later actief was. Ludwine en Frank waren niet alleen zeer te spreken over deze tentoonstelling en de rest van het museum, maar ook over hun verblijf in het Van der Valk-hotel.

 

Ook Patrick en Paula waren in het buitenland. Ze waren bijzonder tevreden over hun reis naar Madrid rond de Paasperiode. Het was er al heel warm ter plekke, tot ongeveer 29 graden ‘s middags. Het programma was bijzonder gevarieerd. Onder andere een bezoek aan het museum Reina Sofía, het nationaal museum voor kunst uit de twintigste eeuw, stond op het programma.

 

Zowel Johann als Jan brachten zoals wel vaker cadeaus mee. Hulde daarvoor! Johann had speciale versies van de krant Het Belang Van Limburg mee uit de vroege jaren 2000. Het ging om ‘stripversies’ van de krant van enerzijds Kuifje en anderzijds Kiekeboe. Daarnaast had Johann ook recente nummers meegebracht van de magazines ‘SF Terra’ en HSF. Over tijdschriften en boekjes gesproken… De tweede grote verrassing van de dag! Al sinds hij twintig was, was Johann geabonneerd op Perry Rhodan, waarover hij vaak met veel passie vertelde op de SF-cafés. De verhaallijnen werden de laatste tijd echter steeds moeilijker om te volgen. Verschillende auteurs kwamen elk met hun eigen verhaallijnen aanzetten. Het ging dan om verhalen die vaak pas vele nummers later hernomen werden. Daardoor zei Johann onlangs met spijt in het hart zijn abonnement op.

 

Jan had dan weer drie nummers meegebracht van het gerenommeerde Engelstalige SF-magazine Locus, waarop hij geabonneerd is. Locus biedt na al die jaren nog steeds een uitstekende blik op het reilen en zeilen binnen de Engelstalige SF.

 

Johann vertelde ons over zijn bezoek aan het tweedaagse Zythos-bierfestival in Kortrijk. Het was een heuse voltreffer. Johann proefde er veertien bieren. Op het festival waren ook eetstandjes. Mensen konden er verder terecht om bierkaartjes te ruilen. Peter, ook een zytholoog, kon helaas niet aanwezig zijn op het festival.

 

Frank Roger vertelde over zijn bezoek aan de HSF-con in Sneek. De opkomst was goed. Vorig jaar was er minder volk vanwege Covid. Frank kon deze keer met veel mensen bijpraten. Hij verkocht ook verschillende exemplaren van twee van zijn verhalenbundels, Spoorloos en andere verhalen en De trein naar nergens en andere verhalen. Mooi!

 

Ook voor muziek was er plaats aan tafel. Frank Roger vertelde ons namelijk over de symfonische rockbands die hij laatst aan het werk zag in café/concertzaaltje de Crossover in Gent. Helaas speelden de bands met uitgebreide backing tracks. Het was dus ‘live’ met een korrel zout. Frank bezocht onlangs ook het concert van de Vlaamse metalband Ostrogoth in Oostakker. Binnenkort pikt hij dan weer onder andere twee concerten van Heather Nova mee. Gelukkig lijken de concerten de laatste tijd weer écht door te gaan. Voordien waren er veel afzeggingen, door bijvoorbeeld ziekte van bandleden, door de covid-epidemie tot zelfs verzekeringsproblemen voor tours! Ludwine kijkt al reikhalzend uit naar het concert van Bruce Springsteen in Landgraaf, Nederland, in juni. Ze zal ‘The Boss’ dan voor de derde keer aan het werk zien.

 

In een interessante discussie over zowel de Amerikaanse als de Turkse politiek verwees Frank Roger naar deze bijzonder mooie (niet-Nederlandstalige) uitdrukking “Tegen dan is Constantinopel weer Grieks.” Deze uitdrukking heeft dezelfde betekenis als “When hell freezes over.” Met andere woorden, “dat zal nooit gebeuren.”  In het kader van deze discussie omtrent hedendaagse politiek waren alle aanwezigen het er overigens over eens dat er op scholen steeds voldoende geschiedenis zou moeten onderwezen worden. Historisch besef is zo belangrijk!

 

Voor de grootste verrassing van de dag zorgde niemand minder dan de immer sympathieke Graham Andrews! Hij dook geheel onverwacht op, zeg maar tussen de soep en de patatten. Een bijzonder aangenaam maar al te kort moment! Grahams vrouw Agnes was de hele dag in de weer met de voorbereiding van een opvoering. Dus laste Graham een bezoekje aan Gent in, onder andere om in De Slegte te gaan snuisteren tussen de boeken. Graham had trouwens een nieuw boek van eigen hand mee! American Rivals of James Bond heet het. Zoals de titel al aangeeft, behandelt het boek fictieve spionnen waarrond Amerikaanse auteurs verhalen bouwden na het succes van de James Bond-boeken en vooral de gelijknamige filmreeks. De verfilming van Dr No was op dat vlak een echte game changer. Het boek is verschenen bij uitgeverij McFarland. Is er een link tussen SF en het spionagegenre? Wel, aan tafel werd vermeld dat Robert Sheckley in de jaren zestig een hele goede reeks spionageromans schreef, de Stephen Dain serie, die helaas geen herdruk kreeg.

 

Op 5 mei wordt het eerste nummer van In Tenebris voorgesteld in de Stadswinkel onder het Belfort in Gent, om 18u.  Het tijdschrift/de anthologie zal twee maal per jaar verschijnen en is een uitgave van Johnny Bekaert en Danny De Laet. Het gaat om een tijdschrift over fantastiek, in boekformaat. Het eerste nummer gaat over de Gentse fantastiek, met o.a. eerder gepubliceerde verhalen van Frank Roger, Roger d'Exsteyl en Jean Ray.

 

Zoals jullie net lazen, was het een aangename en rijkgevulde namiddag. Wanneer spreken we een volgende keer af? Normaal gezien in de zomer. Allicht mikken we op augustus. Eerder hadden we het plan opgevat om opnieuw op verplaatsing te gaan. We hadden toen een weekendverblijf in Oostende in gedachten. Maar zoals Johann vandaag aangaf, wordt het allicht moeilijk om in het hoogseizoen verschillende kamers in hetzelfde hotel te boeken. Daarom zouden we eerder mikken op een samenkomst in Geraardsbergen. Patrick en Paula zullen enkele data voorstellen. Dus allicht toch een verplaatsing! Zoals Peter en Finn het samen verwoordden op het einde van de samenkomst : “We gaan van lokaal naar nationaal, van nationaal naar internationaal en daarna gaan we interplanetair met SF-café!”

 

Finn Audenaert

Frank Roger, Paula, Peter en Frank Van Glabeke

Jan, Patrick, Ludwine en Johann

Peter en Frank Van Glabeke

Tijdschriften meegebracht door Johann

Maak jouw eigen website met JouwWeb