SF-café 21 oktober 2017

Na de wereldconventie

 

Wegens een zelfmoord reden er geen treinen tussen Gent en Leuven. Frank Roger koos dan maar om met de auto te komen. Ludwine Van Assche en Gratienne Van de Kerkhove probeerden via Antwerpen of Mechelen in Leuven te geraken, maar helaas bleek dat ook niet mogelijk zonder extra uren op de trein te zitten. Daarom zaten we uiteindelijk met vijf man aan tafel in De Kansel. Jawel, vijf mannen, het SF-café moest het zonder dames stellen. Frank Roger herinnerde zich nog een oud SF-café waar wij slechts met ons tweeën aanwezig waren. Wegens het stormweer haakten toen alle anderen af.

 

De vijf aanwezigen hadden allemaal in augustus de wereldconventie sciencefiction in Helsinki bijgewoond. Zaterdag 21 oktober was trouwens onze eerste bijeenkomst na de wereldconventie. Jan van ’t Ent toonde ons zijn fanzine ‘The Entzine’ met zijn verslag van de wereldcon. Verder staan er korte besprekingen in van de boeken die hij de voorbije maand gelezen heeft. Peter De Weerdt en ik reisden na de wereldcon door naar Tallinn, de hoofdstad van Estland. Een dag later vergezelde de Argentijns-Spaanse auteur Carlos Suchowolski ons. Peter vertelde over de problemen met de GPS en de ferry die niet zou uitvaren. Daarom moesten we onze plannen voor de laatste ochtend in Tallinn aanpassen en geraakten we niet in de muntenwinkel of een bank om Estse 2-eurostukken te kopen. Gelukkig heeft Johann Chiaradia tijdens de conventie toch een aantal Estse munten op de kop kunnen tikken.

 

Alfons Maes

 

Helaas was dit ook onze eerste samenkomst na het overlijden van Alfons Maes. Tijdens zijn begrafenis werd voortdurend verwezen naar Alfons’ liefde voor muziek en voor SF.

 

Dirk Jumpertz hielp Alfons indertijd met de verhuis van zijn SF-tijdschrift ‘Cerberus’ op papier naar de online wereld, eerst als pdf-bestand, nadien als een volwaardige website die in ‘Out of this World’ resulteerde. Dirk werkte ook aan Alfons’ muziekmagazine ‘Keys & Chords’ mee. Hij gaat nu proberen de inhoud van ‘Out of this World’ te recupereren. Wellicht komt er dan een nieuwe doorstart van de website. In afwachting vind je de verslagen van de SF-cafés op http://sfcafeleuven.jouwweb.nl, weliswaar telkens met slechts een beperkt aantal foto’s. Hier staan ondertussen ook al enkele recensies door Patrick Van de Wiele.

 

Uitstappen

 

Frank Roger trok naar drie surrealistische tentoonstellingen over René Magritte, die vijftig jaar geleden overleed. In het Atomium loopt ‘Magritte. Atomium meets Surrealism’, wellicht interessant voor de niet-specialist. Let op: het is nog een eindjes wandelen van aan het metrostation Heizel tot aan het Atomium. Binnenin is bovendien niet alles via de roltrap te bereiken. In het Museum voor Schone Kunsten is er ‘Magritte, Broodthaers & de Hedendaagse Kunst’ en in het Magrittemuseum is er ‘Marcel Lecomte. De Heimelijke Hoeken van het Surrealisme’. We spraken af om op zaterdag 9 december in groep naar de tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten te gaan. Geïnteresseerd om ons te vergezellen? Stuur dan een mail naar sfcafeleuven@gmail.com.

 

Frank Roger zag ‘Bladerunner 2049’ van Denis Villeneuve. Goed, maar niet het grote kunstwerk van het jaar dat sommigen er van maken. Johann is al aan het wachten op de volgende aflevering van de ‘Star Wars’-saga, maar hij zal nog even geduld voor moeten hebben. Star Wars VIII, ‘The Last Jedi’ komt in december uit. Mijn laatste film was ‘Le Fidèle’ van Michael Roskam, die valt echter buiten het SF&F-genre.

 

Volgend jaar is de Eastercon de eerstvolgende conventie op het programma van Jan. Alle vijf aanwezigen plannen om naar de Europese conventie 2018 in Amiens te gaan.

 

SF-CAFE OP UITSTAP NAAR BRUSSEL
9 december 2017
Museum voor Schone Kunsten, Brussel

 

Magritte. Atomium meets Surrealism
21 september 2017 – 10 september 2018
Atomium, Heizel
www.atomium.be

 

Magritte, Broodthaers & de Hedendaagse Kunst
13 oktober 2017 – 18 februari 2018
Museum voor Schone Kunsten, Regentschapsstraat 3, Brussel
www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/magritte-de-hedendaagse-kunst

 

Marcel Lecomte. De Heimelijke Hoeken van het Surrealisme
13 oktober 2017 – 18 februari 2018
Museum voor Schone Kunsten, Koningsplein 1, Brussel
www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/marcel-lecomte

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb