2019
Driehonderd jaar geleden, in 1719, verscheen Robinson Crusoe van Daniel Defoe. Deze avonturenroman is het prototype van het survivalverhaal. In sciencefiction behoort bijvoorbeeld The Martian uit 2015 tot dit subbenre.
Vorig jaar vierden we tweehonderd jaar Frankenstein. Mary Shelley bedacht het verhaal tijdens haar verblijf in Genève in de zomer van 1816. De film Mary Shelley van Haifaa Al-Mansour toonde er de making of van. Mary bezocht Genève met haar latere man Perry Shelley op uitnodiging van Lord Byron. Ook John Polidori, de dokter van Lord Byron en Claire, de stiefzuster van Mary, waren aanwezig. Het was een koude, stormachtige zomer. Tijdens een nacht vol onweer, daagde Lord Byron zijn gezelschap uit om een verhaal te verzinnen. Dit was niet enkel de geboorte van Mary Shelley’s Frankenstein, maar ook van The Vampyre. John Polidori schreef met The Vampyre het eerste moderne vampierverhaal, dat op 1 april 1819 voor het eerst gepubliceerd werd.
Lezers van Doris Lessing (1919–2013) en Frederik Pohl (1919–2013) herdenken de honderdste verjaardag van hun idolen.
Honderd jaar geleden startten de opnames van Das Cabinet des Dr. Caligari. De expressionistische film van Robert Wiene kende zijn première in het Marmorhaus in Berlijn op 26 februari 1920.
Op 8 juni 1949 verscheen 1984 van George Orwell. Zeventig jaar na publicatie, blijft het boek nog steeds uiterst actueel.
Vijftig jaar geleden verschenen The Andromeda Strain van Michael Crichton en The Left Hand of Darkness van Ursula K. Le Guin. Het tijdschrift Visions of Tomorrow was het eerste Engelstalige tijdschrift om een kortverhaal van Stanislav Lem te publiceren.
The Matrix van The Wachowskis ging 20 jaar geleden in première.
Ook de wetenschap heeft dit jaar weer heel wat te vieren:
Tijdens de zonsverduistering van 29 mei 1919 werd het astronomische bewijs geleverd voor de algemene relativiteitstheorie. Albert Einstein werd op slag wereldberoemd.
Het International Astronomical Union viert feest: honderd jaar geleden opgericht in… Brussel! De organisatie geeft onder andere namen aan hemellichamen.
In 1929 ontdekte Erwin Hubble de uitdijing van het heelal, wat eerder ook al door Alexander Friedman en de Belgische priester-astronoom Georges Lemaître beweerd werd.
Machine Learning is al … 60 jaar oud. Arthur Lee Samuel gebruikte voor het eerst de term in een artikel voor het IBM Journal of Research and Development.
In 1969 startte Arpanet, dat we nu als het internet kennen. Op 12 september 1969 werden twee computers op Arpanet aangesloten. Op 29 oktober werd de eerste boodschap via het netwerk verstuurd en dit veroorzaakte meteen al de eerste crash bij het intypen van “Login”. De letters L en de o gaven geen probleem, maar de g zorgde voor een memory overflow.
Dé herdenking van 2019 wordt echter Vijftig Jaar Maanlanding. Op 20 juli 1969 landden Neil Armstrong en Buzz Aldrin met de maanlander Eagle op de Maan, terwijl Michael Collins aan boord van het ruimtevaartuig Columbia bleef. Zes uur en veertig minuten na de landing, ondertussen was het 21 juli geworden, zette Neil Armstrong zijn eerste voetafdruk op de Maan.
1969 was ook het jaar van A Space Oddity van David Bowie.
2019 wordt ook het jaar dat de Chinezen met een onbemand ruimtetuig op de achterkant van de Maan landen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb