Dalí & Magritte - Entree van de tentoonstelling. (Foto Ton van Rooij)

BEZOEK DALI EN MAGRITTE

 

In het verleden zijn we al enkele keren naar tentoonstellingen over surrealisme geweest. Het lag dan ook voor de hand dat we dit najaar naar Dalí en Magritte in Brussel zouden gaan. Finn had voorgesteld om zondag 27 oktober 2019, het eerste weekend van de herfstvakantie, erheen te gaan. Die datum paste ook voor Ton, Ludwine en mij. Helaas kon Frank Roger – hij is onder ons ongetwijfeld de grootste liefhebber van het surrealisme – niet mee. Die dag was er een concert van Heather Nova in Hasselt en hij wilde dat optreden combineren met een bezoek aan de Japanse Tuin in Hasselt. Op tv werd de Bermudese singer-songwriter in De Zevende Dag op Canvas geïnterviewd en zong ze twee liedjes.


Ludwine en ik waren als eersten in Brussel-Centraal en aten een vegetarische maaltijd in een Thaïs restaurant in de Jules Van Praetstraat. Dat is een verbindingsstraat tussen het Sint-Goriksplein en de Anspachlaan vol Aziatische restaurants: er is keuze uit Indische, Vietnamese, Thaïse keuken,… en het zijn restaurants waar ik een tweede en derde keer terugkom in tegenstelling tot de vele ‘toerist traps’ die de Brusselse binnenstad rijk is… De uitbater verklaarde zichzelf een overtuigde carnivoor en beweerde dat vegetariërs wel vis eten, wat door mijn tafelgenote ten stelligste ontkend werd.

 

Ton en Finn sloten aan bij de koffie. Ton had een boek van Dimitri Verhulst en eentje van Griet Op de Beeck bij zich. Ooit kreeg hij ze als boekenweekgeschenk. Nu gaf hij de boeken aan ons.

 

Het Magritte Museum bestaat 10 jaar! Het ontving al 3 miljoen bezoekers. Op 24 november 2019 wordt dit lustrum gevierd. Die dag is het museum gratis te bezoeken. Het Magritte Museum is een onderdeel van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten.

 

Salvador Dalí en René Magritte ontmoetten elkaar verschillende keren. In de tentoonstelling worden hun werken met elkaar geconfronteerd. Er hingen een aantal mij onbekende werken van Magritte. We vonden het een heel geslaagde tentoonstelling met slechts een minpuntje: er waren teveel bezoekers.

 

Ton bezocht ook nog het Magritte-museum, terwijl Finn, Ludwine en ik ons ons tot de tijdelijke tentoonstelling beperkten.

 

Er werd nagepraat in een Indisch restaurant, waar Ludwine alweer een ruime keuze aan vegetarische maaltijden had en dus niet de eeuwige veggie pasta moest eten.

 

Frank Beckers

 

Affiche van de tentoonstelling. (Foto Ton van Rooij)                  Magritte Museum Het rijk der lichten, 1954. (Foto Ton van Rooij)

Nocturne van René Magritte.  (Foto Ton van Rooij)                 Het aangezicht v/d de oorlog van Salvador Dalí. (Foto Ton van Rooij)

Door de lens van een camera. (Foto Frank Beckers)                                       Te koop in de shop. (Foto Frank Beckers)