SF-café juni 2019

Vijftigste SF-café

 

Het SF-café van juni 2019 was onze vijftigste bijeenkomst. Vijftig bijeenkomsten… dat had een feest moeten zijn. Helaas moesten we afscheid nemen van Jacques Marchal, die op 22 juni overleden is. Persoonlijk kwam daar dan ook nog eens het overlijden van mijn broer Rik bij.

 

Tien leden waren zaterdag 29 juni aanwezig in onze vertrouwde brasserie Van De Weyer, waar op 5 november 2006 het allereerste SF-café plaatsvond: Ludwine, Paula, Patrick, Johann, Jan, Graham, Frank Roger, Peter, Finn en ik. In 2006 heette het etablissement wel nog de Charly’s.

 

Gambler Graham

 

Graham profiteerde van de zaterdagmorgen (boekenhandels zijn open) en was eerst langs De Slegte gepasseerd, waar hij een naslagwerk over Brain Aldiss had gevonden. Hij toonde ons ook The Gunsmith Deadville van zijn collega-schrijver J.R Roberts. In deze western duikt zowaar een zekere … Graham Andrews op. Grahams western alter-ego blijkt een verwoed gokker en eigenaar van de Queen’s Palace te zijn:

"You haven't told us enough to convince us of anything," Graham Andrews said. Like Miss Libby, Andrews owned a saloon in town. For that reason, the tall handsome man in his forties was wearing a black gambler's suit. It was what he always wore. "All we know is you swore that if you were elected, you would revive this town." I even get to live - and gamble - another day!

 

Patrick had voor mij weer enkele nummers van Locus bij zich.

 

Frank Roger heeft twee uitnodigingen om eregast te zijn op een conventie in Azië. Van 16 tot 18 oktober is hij te gast in Aurangabad, Maharashtra, India en van 22 tot 24 november in Chengdu, Sichuan, China. Dit wordt al de tweede keer dat hij eregast is op de Indische conventie. Bovendien heeft het Chinese blad SF World weer een van zijn kortverhalen, Living Space, gepubliceerd.

 

Ook dit keer kwamen enkele tv-series van streamingdienst Netflix ter sprake: de sciencefiction-horrorserie Stranger Things en La casa de papel. In de cinema is er de gerestaureerde Solaris van Andrej Tarkovski uit 1972 naar de roman van Stanislav Lem. In IMAX kan je naar de nieuwe documentaire Apollo 11 van Todd Douglas Miller. Heel de zomer wordt de eerste maanlanding trouwens uitgebreid herdacht op Canvas, NPO. NGC, Arte en andere zenders. Binnenkort verschijnt het maandblad Newsweek in een Vlaamse versie. Nu is er al een special rond de maanlanding.

 

Beeldende kunst, poëzie en sf-conventies

 

Ludwine, Peter, Finn en ik trokken naar Mons om er twee tentoonstellingen over surrealisme te zien: Giorgio de Chirico: aan de wieg van het Belgische surrealisme. Magritte, Delvaux, Graverol en Le surréalisme dans les collections montoises. In de zomer gaan we naar het Kunstenfestival Watou. Het jaarlijkse festival van Watou combineert beeldende kunst en poëzie. Editie 2019 staat in het teken van saudade.

 

In augustus gaan we naar de wereldconventie SF in Dublin en de Eurocon in Belfast. Dan spreken we een datum af voor het volgende SF-café.

 

Kunstenfestival Watou
Tot 1 september 2019
Meerdere locaties Watou
www.kunstenfestivalwatou.be/

 

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb