Luc Steels over AI

 

'Het is onmogelijk om de menselijke geest te evenaren'

Luc Steels in Knack 23 januari 2019

 

In 1983 richtte Luc Steels een AI-lab op aan de VUB. Dat was meteen het eerste AI-laboratorium van het Europese vasteland. Jeroen Zuallaert interviewt hem in Knack van 23 januari 2019.

 

Dat brengt hem dezer dagen in de eigenaardige situatie dat hij vooral de verwachtingen moet temperen. ‘Het gaat voortdurend op en af in de wetenschap’. ‘Er zijn periodes waarin er veel aandacht is voor AI. Meestal valt dat samen met een wetenschappelijke doorbraak die voor enthousiasme zorgt. Maar na enkele jaren blijkt dat we er nog lang niet zijn.’ ‘De huidige aandacht komt door twee factoren: de groeiende rekenkracht van computers en de grote beschikbaarheid van data door sociale media.’

En dus komt de droom om ooit het menselijke brein te evenaren weer dichterbij?

Het is onmogelijk om de menselijke geest te evenaren. Die is gewoon veel te complex. Wij wandelen rond, praten, kijken, ruiken, voelen en daar leren we uit. Het is tor op vandaag een mysterie hoe we dat allemaal kunnen.

Acht u het mogelijk zo’n complexe structuur ooit na te maken?

Nee.

Stelt u in het AI-onderzoek zelf veto’s?

Ik ben tegen AI-systemen die niet transparant zijn. (…) Nu is er bij wijze van spreken geen verantwoordelijke uitgever bij sociale media. Er is niemand die je voor desinformatie of manipulatie ter verantwoording kunt roepen.

De technologische revolutie dreigt ook heel wat beroepen overbodig te maken.

Er zijn veel taken die nooit door AI zullen worden overgenomen. (…) Neem nu een tuin onderhouden. Dat vraagt enorm veel kennis. (…) Dat geldt voor heel wat handenarbeid. Ook alle werk waarbij interactie met mensen nodig is, kun je eigenlijk niet laten uitvoeren door robots. (…) Leerkrachten vervangen door apps is totale onzin.

Acht u het mogelijk dat AI gaandeweg ook journalisten zal vervangen?

Dat is een totaal belachelijk idee.

 

(Bron: ‘We moeten onze menselijke natuur verdedigen: niet tegen de technologie, maar tegen onszelf’, Knack, 23 januari 2019)

Maak jouw eigen website met JouwWeb