Jan, Frank Roger en Peter

SF-café februari 2019

 

Bruno Peeters (26/04/1953 Leuven – 25/01/2019 Sint-Lambrechts-Woluwe)

 

Dit was het eerste SF-café na het overlijden van Bruno Peeters. We stonden dan ook stil bij zijn heengaan. Frank Roger haalde enkele anekdotes op. Bruno had nog teksten van hem in het Frans vertaald. De laatste keer dat we Bruno hebben gesproken, was vorig jaar in de zomer op de Eurocon in Amiens. Bruno’s verslag – enthousiast zoals steeds - kan je lezen op https://www.phenixweb.info/NEMO-2018.

 

Toen ik hem in november echter uitnodigde voor het SF-café van die maand, antwoordde hij me dat hij kanker had en niet zou langskomen. Vorige maand is hij overleden.

 

Wij kenden hem als SF-liefhebber, Franstalig België kende hem als groot muziekliefhebber en muziekjournalist. De site van Musiq 3, de klassieke radiozender van de RTBf, eert Bruno uitgebreid. Zie https://www.rtbf.be/musiq3/article/detail_disparition-de-bruno-peeters?id=10129617

 

Vaarwel, we zullen je missen.

 

48ste SF-café

 

We waren met zeven aanwezig: Ludwine, Johann, Jan, Frank Roger, Peter, Finn en ik. Om het nieuwe jaar in te zetten, startten we met een aperitief, aangeboden door de club. Het kan niet altijd een of ander luxebier zijn, want zowat iedereen koos de niet-alcoholische crodino.

 

Wegens het goede weer, besloten we de digestief elders te verbruiken, op een terras als het kon. We belandden in de tuin van de Ierse pub Thomas Stapleton nabij het Hogeschoolplein, waar Johann ons trakteerde voor zijn gouden huwelijksverjaardag. Rosette en hij zijn al vijftig jaar getrouwd!

 

Daarna volgde nog een laatste stop in café Picasso, waar de bierkenners aangenaam verrast waren door het aanbod van speciale bieren. Helaas bleken niet alle drankjes verkrijgbaar…

 

Chinese lente voor Frank Roger

 

In het Chinese magazine SF World verscheen in januari Frank Rogers verhaal Trial and Error over een experiment om insecten intelligenter te maken. Zoals steeds in zijn verhalen heeft dat vreemde, onverwachte gevolgen. Trial and Error is zijn achtste bijdrage aan SF World en zijn elfde publicatie in het Chinees. Eén van zijn contacten in China vond oudere nummers van SF World in een tweedehandswinkel in Shanghai en stuurde die naar hem op zodat zijn collectie het tijdschrift nu volledig is. Terzijde: er werd ook een Chinese kortfilm gemaakt naar een van zijn verhalen! 

 

Frank onderhield ons ook over kunstmatige talen zoals Esperanto, Volapük en zelfs Klingon. In het Esperanto, het Volapük, het Ido en het Glosa werden verhalen van hem vertaald.

 

Imagicon en Beneluxcon

 

Jan, Peter en ik trokken in het weekeind van 26 januari naar Ede. Zaterdags was er Imagicon en zondags de Beneluxcon. De Vlaamse schrijfster Pen Stewart uit Gent was een van de eregasten. Het NCSF heeft plannen om een Eurocon in Rotterdam te organiseren. Daarom zal er nu weer elk jaar een ‘traditionele’ conventie georganiseerd worden.

 

Tijdens de Beneluxcon werd het eerste nummer van de vijftigste jaargang van HSF, de opvolger van Holland SF, voorgesteld. Het eerste nummer in 1966. Het laatste nummer verscheen in december 2015. Daarna kregen de leden van het NCSF wel nog steeds het verhalenblad Wonderwaan toegestuurd. Vanaf dit jaar zal dat niet langer het geval zijn. Wonderwaan zal nog tweemaal per jaar als boek verschijnen en via Amazon te koop zijn. Bovendien zal het blad daarna gratis in Pdf-formaat te downloaden zijn.

 

Maar Holland SF krijgt nu dus een doorstart. Een nieuwe, verjongde redactie aangestuurd door Alice Jouanno en Marlies Scholte Hoeksema, staat klaar om vier maal per jaar een magazine op papier te maken. We wensen onze Nederlandse vrienden veel succes!

 

Surrealisme

 

In het filmmuseum Eye in Amsterdam bezocht ik de tentoonstelling Jan Švankmajer - The Alchemical Wedding. De Tsjechische regisseur van animatiefilms is lid van de Tsjechische surrealisten. De tentoonstelling is een aanrader voor wie van animatiefilm of van surrealisme houdt.

 

Ludwine en ik bezochten in het Museum voor Schone Kunsten BAM in Mons de tentoonstelling over Niki de Saint Phalle. Deze maand opent in het BAM de nieuwe tentoonstelling over Giorgio De Chirico (zeg de kiriko). Hier zullen we in groep naar toe gaan. Frank Roger raadde ons wel aan om te wachten tot ook de tweede tentoonstelling over Belgisch Surrealisme in BAM opengaat. Geïnteresseerde mailen maar naar sfcafeleuven@gmail.com of houden de agenda in het oog.

 

In Maastricht loopt er een tentoonstelling over David Lynch. Ditmaal staan niet zijn films, maar zijn grafisch werk, zijn tekeningen en schilderijen centraal.  In de stadsbibliotheek van Leuven heb ik de catalogus doorbladerd. Zijn tekeningen en schilderijen zijn echter niet echt mijn smaak. Daarom twijfel ik nog of ik er heen zal gaan.

 

Dan is er de expo Fantastische Jean Ray in het Autrique-huis (gebouwd door Victor Horta) in Schaarbeek. Onze collega’s van de Vriendenkring Jean Ray uit Gent waren echter ontgoocheld over deze tentoonstelling.

 

Rosette, Johann en ik waren heel tevreden over Stonehenge. Voorbij Het Mysterie in het Gallo-Romeins museum in Tongeren. Bij Stonehenge kan je wel fantasierijke prehistorische avonturen verzinnen, maar de tentoonstelling blijft natuurlijk een archeologische tentoonstelling.

 

Op naar het vijftigste SF-café

 

De Wereldcon in Dublin komt dichterbij. De meesten hebben al een kamer geboekt, want de hotelprijzen liggen er hoog en wie niet via de conventie boekt, zal wellicht nog meer moeten betalen.

 

De volgende samenkomst van het SF-café is op zondag 7 april en níét op 27 april, want dan moeten onze secretaris en penningmeester naar het bierfestival Zythos in de Brabanthal Leuven.

 

In de zomer volgt dan het vijftigste SF-café Leuven. We hopen iets speciaals te doen, zodat het meer wordt dan een etentje.

 

Frank Beckers

Finn                                                                                                                               Peter

Maak jouw eigen website met JouwWeb