SF-café 17 januari 2015

 

De Lange Trappen

 

Twaalf fans vonden de weg naar brasserie 'De Lange Trappen' aan de Sint-Pieters Kerk in het historische hart van Leuven. Hier konden we ongestoord in een zaaltje op de eerste verdieping zitten. Ideaal om na het middageten te vergaderen. Mochten we hier in de toekomst opnieuw samenkomen, kan het SF-café meer bieden dan een gemeenschappelijke maaltijd. Er is immers ruimte voor een lezing of een discussie.

 

De menukaart van 'De Lange Trappen' is behoorlijk uitgebreid met Indische schotels naast de vertrouwde Belgische keuken. En ook de lijst bier op flessen mag gerust gezien worden. Omdat dit onze eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar was, startten we met een aperitief, aangeboden door 'Future Visions Unlimited'.

 

Graham heeft er weer enkele acteerrollen bij. Hij speelde mee in enkele reclamefilms en, belangrijker, in de vijfde aflevering van 'The Missing'. Frank Roger onderhandelt over een verfilming van een van zijn korte verhalen.

 

Herman leest momenteel 'Metro 2034'. Dit is het vervolg op 'Metro 2033' van de Russische auteur Dimitry Glukhovsky, waar hij eerder al positieve commentaar op gaf. Als we ooit een Rus als eregast op een conventie vragen, staat hij bovenaan ons verlanglijstje. Frank Roger heeft zich op de kunstboeken gestort. Wellicht bezit hij al een hele bibliotheek over het surrealisme en aanverwante genres. Ludwine legde ons dan weer het verschil tussen Merovingisch en Karolongisch Latijn uit. Helaas kon Johann niet naar Leuven komen, want hij is aan het revalideren na een heupoperatie. Toch telefoneerde hij, zodat we vijf minuten lang een “gsm-conferentie” konden houden.

 

Beneluxcon 2015

 

De namiddag stond in het teken van de Beneluxcon 2015. Al enige tijd speelden we met het idee om eindelijk weer een conventie in Vlaanderen te organiseren. In de Kerstvakantie kwamen Herman, Yvonne en ik samen. Zoals ik al eerder mailde, komt 'Poppycon', de tweeëndertigste Beneluxcon, er in november 2015 aan!

 

Als congreshotel kozen we 'Floreal' in Nieuwpoort. 'Floreal Nieuwpoort' geeft ons goede condities. Dit betekent een redelijk goedkope zaal én goedkope hotelkamers. Nieuwpoort heeft haar oorlogsverleden. Vandaar de naam 'Poppycon'. Na honderd jaar is het oorlogsleed gelukkig geschiedenis en nu zelfs een toeristische attractie geworden.

 

Ik heb goede herinneringen aan de 'SF Tage NRW'. Dat waren telkens thematische conventies. Daarom werken we voor 'Poppycon' rond een thema en dat is “SF en Oorlog”. Interpreteer dit alsjeblieft heel ruim. Een gast, een debat een lezing of welke bijdrage ook, zal niet beoordeeld worden op dit thema. Er zullen enkele onderwerpen met dit thema zijn. Ik denk aan een toeristisch onderdeel en we hebben al bijdragen voor de Progress Reports rond “SF en Oorlog”. Trouwens ook “SF” betekent niet voor elke fan hetzelfde. Voor de Beneluxcon staat dit zowel voor SF, fantasy als horror. Wie er magisch realisme, surrealisme, … in wil onderbrengen, gaat gerust zijn gang. Je leest goed: we willen een conventie in de traditie van de literaire conventies als de oude, vertrouwde Beneluxcons. We zoeken dan ook een auteur als eregast. Tussen haakjes: we hebben ondertussen al een Nederlandse schrijver gecontacteerd en wachten op zijn antwoord.

 

Met een literaire conventie gaan we niet de concurrentie aan met 'FACTS' of 'Antwerp Convention'. 'Poppycon' zal in elk geval kleinschaliger – veel kleinschaliger – zijn, maar wel trouw blijven aan de traditie van de Beneluxcons. We werken nu eenmaal met een heel beperkt budget.

 

Zonder geld, geen conventie. Al hebben we een goed aanbod van het congreshotel, toch kunnen we ons geen te grote luxe permitteren. Uit de oorlogskas van 'Future Visions Unlimited' wordt 300 euro in Poppycon gestopt.

 

Om wat extra geld in kas te krijgen, nodig ik iedereen uit om lid te worden van 'Future Visions Unlimited vzw'. Het lidgeld voor 2015 bedraagt 10 euro. Alle lidgelden die dit jaar betaald worden, komen op de rekening van 'Poppycon'. Beschouw dit niet als een verplichting: het SF-café Leuven blijft gratis. Lid of geen lid van de vzw, iedereen blijft welkom op het SF-café.

 

Marvano ontwerpt een logo en een affiche voor de conventie. Herman bouwt een website. Frank Roger en Robert Smets leverden verhalen voor het programmaboek en de progress reports. Annelies startte een Facebookgroep. Graham speelt toastmaster. Bruno Peeters gaat akkoord om onze agent voor de Franstalige wereld te zijn. Jan van't Ent is agent voor Nederland en Peter de Weerdt voor de rest van de wereld.

 

Programma

 

Op 14 maart (Pi-dag voor de geïnteresseerden) vergaderen we opnieuw. Een aantal leden van het SF-café zal dit jaar op Imagicon, Luxcon, FACTS en Antwerp Convention aanwezig zijn. Zelf bezoek ik bovendien de filmfestivals Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film, Offscreen en Anima. Laat me weten indien je ook naar een van deze (of een ander genre-) evenementen gaat. Dan kunnen we afspreken om samen reclame voor Beneluxcon te maken.

 

Zodra we een bevestiging van onze eregast krijgen, werken we het programma uit. Op het volgende SF-café kunnen we dat dan verder uitwerken. Voorstellen zijn welkom op Beneluxcon2015@gmail.com. Opmerkingen over het SF-café, bijvoorbeeld commentaar op de locatie of het eten, ontvang ik bij voorkeur op sfcafeleuven@gmail.com.

 

Agenda:

 

7 februari 2015: uitreiking Paul Harlandprijs

13 – 22 februari 2015: Filmfestival Anima, Brussel

4 – 22 maart 2015: Offscreen filmfestival, Brussel

14 maart 2015: SF-café Leuven

21 maart 2015: Imagicon, Ede, Nederland

28 – 29 maart 2015: Luxcon, Tétange, Groot-Hertogdom Luxemburg

7 – 19 april 2015: Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film, Brussel

26 april 2015: Antwerp Convention, Antwerpen

17-18 oktober 2015: FACTS, Gent

13- 15 november 2015: Poppycon, Nieuwpoort

 

POPPYCON – BENELUXCON 2015

U schrijft zich in door een mail te sturen naar Beneluxcon2015@gmail.com met vermelding van uw naam, uw leeftijd (voor jongeren), een eventuele badgenaam en het geld te storten op rekening met IBAN-nummer BE56 7350 1429 8188 en BIC-code KREDBEBB op naam van Future Visions Unlimited vzw met de vermelding “Beneluxcon 2015” en de naam van de persoon voor wie betaald wordt.

Contact: Beneluxcon2015@gmail.com.

Twitter: @sfcafeleuven

 

Frank Beckers