SF-café Leuven mei 2015

Welkom

Twaalf fans bezochten het SF-café van mei in brasserie ‘Charly’s’ in Leuven. Voor het eerst mochten we Marina Grskovic verwelkomen. Marina is afkomstig uit Kroatië, waar ze actief is in het plaatselijke fandom. Ze woont momenteel in het Brusselse en werkt er voor de Europese Gemeenschap. Vorig jaar ontmoette ik haar op de Europese conventie in Dublin.

Graforismen

Jan van ’t Ent maakte reclame voor een crowdfundingproject voor de roman ‘Bloedwetten’ van Sophia Drenth. Je kunt doneren via de site voordekunst.nl. Frank Roger verkocht enkele exemplaren van zijn boek ‘Graforismen’. Patrick Van den Hole gaf me enkele oude nummers van ‘Locus’, onder andere het aprilnummer 2015, waarin uitgebreid afscheid van Terry Pratchett (1948 – 2015) wordt genomen en het decembernummer 2014 met onder meer een in memoriam voor Michel Parry (1947 – 2014) geschreven door zijn vriend Graham Andrews.

Beneluxcon 2015

Met ‘Imagicon’, ‘Antwerp Convention’, ‘Luxcon’, ‘Eastercon’ en de ‘Eurocon’ was het een druk fannisch voorjaar. . Op de ‘Eurocon’ na, waren we op al deze conventies vertegenwoordigd. Peter De Weerdt was van plan om naar al deze conventies te gaan. Uiteindelijk is hij wegens visumperikelen echter niet naar de ‘Eurocon’ in Sint-Petersburg afgereisd

Helaas heeft dat geen nieuwe inschrijvingen voor onze conventie ‘Poppycon’ opgeleverd. Het aantal inschrijvingen blijft laag. Tja, de toekomst van het fandom in de Lage Landen ziet er niet erg rooskleurig uit. Op Facebook modereert Heidi van der Vloet een discussie over de toekomst van het NCSF. Na deze jaargang stopt Jan met het hoofdredacteurschap van ‘Holland SF’. Volgende week vergadert het NCSF over deze problematiek.

Bierstad Leuven

Ditmaal stond er geen museumbezoek op het programma van Yvonne Roose. De huidige tentoonstellingen ‘Zilver’ en ‘Peter Buggenhout’ in het Leuvense stadsmuseum ‘M’ had ze de vorige keer al samen met Rosette bezocht.

Na afloop van het SF-café trokken Johann Chiaradia, Peter en ik nog naar ‘The Capital’. Die biertempel maakt reclame met “zijn 2000 bieren” op de kaart. We spraken af om later, na een volgend SF-café, ook eens naar ‘De Hoorn’ te gaan. De allereerste Stella Artois werd in 1926 in ‘De Hoorn’ gebrouwen. Het gebouw is enkele jaren geleden gerestaureerd en sinds vorig jaar opnieuw geopend voor het publiek.

Uitstappen naar Brugge en Genk

In Brugge loopt het nieuwe stadsfestival ‘De Triënnale van Brugge’. Het festival brengt hedendaagse kunst en architectuur in de kijker. Uitgangspunt is het gedachte-experiment: Wat als Brugge een megapolis zou zijn? Dit zou bijvoorbeeld het geval zijn, mochten de vijf miljoen bezoekers die jaarlijks naar Brugge komen, er allemaal blijven wonen. Er zijn verschillende tentoonstellingen en een wandelparcours door de binnenstad. In juni gaan we erheen.

In juli staat een bezoek aan de ‘Cosmodrome’ in Genk op ons programma. Dat is het vroegere ‘Europlanetarium’. De tijdelijke tentoonstelling ‘Beam Me Up!’ gaat op zoek naar buitenaards leven.

 Wie interesse heeft om mee te komen op een van onze uitstappen of vragen heeft over het SF-café, mailt naar sfcafeleuven@gmail.com. Dan houd ik je op de hoogte.

SF-CAFE LEUVEN
23 mei 2015
Brasserie Charly’s, Martelarenplein 11, Leuven

UITSTAP BRUGGE
21 juni 2015
Contact: sfcafeleuven@gmail.com

ZILVER
12 februari – 12 juli 2015
Museum M, Leopold Vanderkelenstraat 28, Leuven

BEAM ME UP!
4 april 2015 –  3 januari 2016
Cosmodrome, Planetariumweg 19, Genk

TRIENNALE BRUGGE
20 mei – 18 oktober 2015
Meerdere locaties in Brugge

Meer info:
voordekunst.nl
www.triennalebrugge.be/nl
www.cosmodrome.be
www.mleuven.be

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb