Zondag 17 juni bezochten we de Star Wars Identities tentoonstelling op de Heizel.

WELKE STAR WARS-IDENTITEIT HEB JIJ?

Brussel – een derde keer

 

Voor de derde maal op rij ging onze uitstap richting Brussel. Ditmaal trokken we naar de Heizel om er de tentoonstelling Star Wars Identities te bezoeken. We hadden in station Brussel-Zuid afgesproken. Johann Chiaradia, Ludwine Van Assche, Peter De Weerdt, Finn Audenaert en ik waren van de partij.

 

In de buurt van Brussel-Zuid is er natuurlijk geen probleem om een restaurant te vinden. We kozen voor brasserie Europa op het Hortaplein, net buiten het stationsgebouw. De bediening sprak Duits, Nederlands, Engels en Frans door elkaar en het eten stond snel op tafel, sneller dan we op een SF-café gewoon zijn. Ook de prijs/kwaliteit viel heel goed mee. (Misschien moeten we hier afspreken, wanneer er nog eens SF-café Brussel georganiseerd wordt?) De metro bracht ons op een kwartiertje naar de Heizel. Toen we uit de metro kwamen, was het eerst even schrikken: er stond een enorme wachtrij. Dat beloofde minstens twee uur aanschuiven! Of nog erger, want we konden het begin van de rij niet eens zien. Hoewel… de mensen zagen er niet echt als Star Wars fans uit…. Het bleken Turken te zijn die in België wonen en hun stem voor de parlements- en presidentsverkiezing in hun thuisland kwamen uitbrengen.

 

Uiteindelijk viel het aanschuiven mee: er was helemaal geen wachtrij aan het loket om tickets te kopen voor Star Wars Identities, er was geen wachtrij om de tentoonstellingsruimte binnen te gaan en er stonden geen rijen voor de tentoonstellingsvitrines aan te schuiven.

 

STAR WARS IDENTITIES

 

Star Wars Identities is een reizende tentoonstelling. Brussel is de laatste halte die de expo in Europa aandoet. Je kunt nog tot 2 september de tentoonstelling bezoeken. Daarna verhuist de tentoonstelling naar Azië en Zuid-Amerika.

Er worden voornamelijk kostuums, maquettes, rekwisieten en filmfragmenten getoond. De commentaar leest als een geografische en antropologische uitleg over de werelden en rassen van het  Star Wars universum. De belangrijkste personages zoals Han Solo, Luke Skywalker, prinses Lea, Yoda, Dark Vader krijgen elk een hoek, waarin foto’s, ontwerpen voor hun personage, hun kostuums en een filmfragment getoond worden. Dat alles wordt aangevuld met een woord uitleg over hun wereld, hun vrienden, hun psychologie en hun identiteit.  Met de psychologische uitleg ging de tentoonstelling zowaar nog de didactische toer op.

 

Identiteit is de rode draad in het tentoonstellingsparcours. De bezoekers worden uitgenodigd om hun eigen Star Wars identiteit te zoeken of te construeren. In tien interactieve stands kies je een personage, de wereld waar je geboren bent, een beroep, karaktertrekken, levensbepalende gebeurtenissen, … Zo bouw je geleidelijk je eigen Star Wars identiteit op. De allerlaatste keuze is voor of tegen de Dark Side. Het grote merendeel van de bezoekers in het buitenland koos tot nu toe de kant van de rebellen tegen de Dark Side. Ik ben benieuwd wat de keuze van de bezoekers in Brussel zal zijn. Als te veel bezoekers zich laten verleiden tot de Dark Side, wordt Brussel de hoofdstad van de Empire en bevestigt ze haar reputatie van hellhole.

 

Nadat je je unieke Star Wars-identiteit naar je mailadres laat opsturen, kan je in de tentoonstellingsshop allemaal dezelfde T-shirt en Star Wars-gadgets kopen. Het in beeld brengen van de strijd tussen goed en kwaad kost geld: de hebbedingetjes zijn behoorlijk geprijsd.

 

De Smurfen worden zestig jaar

 

Ons groepje is twee uur en veertig minuten binnen geweest. Voor de ene volstond dit om alles eenmaal te zien, de filmfragmenten te bekijken en alle commentaar te lezen, terwijl de andere tweemaal het parcours doorliep. Daarmee ontbrak ons de tijd om achteraf nog naar de tentoonstelling Het Smurfenavontuur over zestig jaar Smurfen te gaan. Onze smurfidentiteit hebben we dus niet kunnen achterhalen.

 

Volgende SF-café

 

Wegens de Eurocon in juli en de wereldconventie in augustus lijkt het ons toch beter om de datum van het volgende SF-café op 2 september te houden, zoals we eerder in mei al hadden afgesproken. Zonder tegenbericht (houd de agenda in het oog) komen we dan opnieuw samen in brasserie Van de Weyer aan het station van Leuven.

 

We plannen ook een uitstap naar The World of Tim Burton in C-Mine in Genk. Hiervoor staat nog geen datum vast. Geïnteresseerden sturen maar een mailtje naar sfcafeleuven@gmail.com.

 

STAR WARS IDENTITIES
Tot 2 september 2018
Paleis 2, Expo Brussel, Heizel
starwarsidentities.be/nl/

 

HET SMURFENAVONTUUR
Tot 2 september 2018
Paleis 4, Expo Brussel, Heizel
www.smurfexperience.com/nl/

 

The World of Tim Burton
15 augustus tot 28 november 2018
C-Mine, Genk
www.c-mine.be

 

Frank Beckers