Op zoek naar aliens

Cosmodrome

Dit jaar staat het programma van Cosmodrome, het voormalige Europlanetarium in Genk, in het teken van de zoektocht naar buitenaards leven. De Limburgse volkssterrenwacht richt de tentoonstelling ‘Beam Me Up!’ in, vertoont documentaires over astronomie en astrobiologie en organiseert workshops voor jongeren. Houd er rekening mee dat het programma afgestemd is op families en vooral op hun jonge kinderen.

Omdat we natuurlijk ook geïnteresseerd zijn in buitenaardse wezens, ging de zomeruitstap van het SF-café Leuven naar Genk. Johann, Rosette en ik trokken zondag 9 augustus naar het park van Kattevennen om naar aliens te zoeken. Kattevennen, waar Cosmodrome ligt, sluit aan bij het Park Hoge Kempen. De Hoge Kempen was het eerste nationale park van Vlaanderen.

Mysterieuze kubus

Op weg van de parking naar het planetarium passeerden we eerst aan een container, waar de veldwerkers hun kantoor hebben ingericht. Frank Deboosere is een van de alienjagers. Hij richt zich in een videoboodschap tot het publiek: Er is een kubus neergestort in het park. Iedereen vraagt zich af vanwaar het toestel afkomstig is. De weerman vraagt medewerking van de bezoekende kinderen om het raadsel op te lossen.

De kubus is in een boom gecrasht. Het zilverkleurige object hangt gespietst in de boom. Hopelijk was het een onbemande capsule, want anders is de alien vast en zeker doorboord.

Beam Me Up!

In het planetarium bezochten we ‘Beam Me Up!’. Op de tentoonstelling zijn enkele trailers van SF-films te zien. Ik zag onder meer beelden van ‘2001: A Space Odyssey’ en ‘Star Trek’. Een poster legt de formule van Frank Drake uit. Astronoom Drake probeert hiermee het aantal beschavingen in het heelal te berekenen. Verder hangt er een replica van de Golden Record. Dat is onze boodschap aan aliens. De NASA stuurde de schijf mee met Voyager 1 en Voyager 2, die in 1977 gelanceerd werden. De legendarische Carl Sagan suggereerde de NASA om een gouden schijf met grammofoonopnames aan te brengen op de ruimtetuigen die als eerste ons zonnestelsel zouden verlaten. Eerder kregen Pioneer 10 en 11 ook al een gouden plaquette mee met informatie voor buitenaards intelligente wezens. De kans dat de toestellen ooit door aliens gevonden worden, is natuurlijk ontzettend klein. De platen zouden een levensduur van maar liefst een miljard jaar hebben! Elke schijf bevat informatie over de Aarde en de mens. Daarnaast werden boodschappen in vijfenvijftig talen opgenomen. Het Nederlandse bericht luidt: “Hartelijke groeten aan iedereen”. President Jimmy Carter en Secretaris-Generaal Kurt Waldheim van de Verenigde Naties spraken ook een groet in. Verder staat er muziek op. De aliens kunnen luisteren naar Bach, Beethoven, Mozart en ‘Johnny B. Goode’ van Chuck Berry, maar eveneens naar niet-westerse muziek zoals gezangen van Navajo Indianen, Pygmeeën uit Zaïre en Aboriginals uit Australië.

Zijn wij aliens?

We zagen twee documentaires ‘We Are Aliens!’ en ‘Dinosaurs At Dusk’. Mij stoorde het teveel aan computeranimatie in de eerste film. Er zijn meer dan genoeg raketlanceringen geweest. Waarom dan geen life beelden gebruiken? Die beelden blijven toch nog steeds imposanter dan de geanimeerde. De scenario’s zijn bedoeld voor kinderen. Het programma zegt dat ‘We Are Aliens!’ voor achtjarigen en ouder bestemd is. Voor nog jongere kinderen zijn er de documentaires ‘Astronaut’ vanaf zes jaar en ‘Map To The Chocolat Planet’ vanaf 5 jaar.

De projectie van een film wordt in het planetarium steevast afgesloten met de sterrenhemel van de avond. Hoe zit de nachtelijke hemel er straks uit?

 

Sterrenregen

Op 12 augustus organiseerde Cosmodrome een avondprogramma. 12 augustus is het hoogtepunt van de meteorenzwerm Perseïden. Je kan de vallende sterren met het blote oog waarnemen. Deze meteoren zijn stofdeeltjes die van de komeet Swift-Tuttle achterbleven. Wie vallende sterren wil zien, moet jaarlijks rond de twaalfde augustus de nachtelijke hemel afspeuren. Je kunt er dan tientallen waarnemen! De Perseïden lijken te komen uit het sterrenbeeld Perseus, vandaar hun naam.

Toch zijn we niet teruggegaan naar Genk. Ik moest de dertiende augustus in Brussel zijn.

Sciencefictionnacht

Ook de SF-nacht van vrijdagavond 31 juli met openluchtbioscoop hebben we gemist. ‘Planeet 51’ en ‘Avatar’ werden vertoond. Bovendien werd het publiek vergast op SF-acts en performances. De avond werd afgesloten met een heuse “starparty”. Dat is fuiven en tussendoor naar de sterren kijken.

31 juli was een “Blauws Maan”. Normaal is er één volle maan per maand. Maar een kalendermaand telt meer dagen dan de maan nodig heeft om rond de aarde te draaien. Daarom vallen er af en toe twee volle manen in een kalendermaand. Die tweede volle maan in een maand heet Blauwe Maan. Dit redelijk zeldzame verschijnsel doet zich om de 2,7 jaar voor. Nu is het in West-Europa wachten tot 31 januari 2018 op de volgende Blauwe Maan. Dat jaar zijn er zelfs twee Blauwe manen, eentje in januari en een tweede in maart.

C-Mine

Omdat het nog te vroeg was om al te gaan eten, stelde Johann voor om C-Mine te bezoeken. C-Mine is gebouwd op de site van de voormalige steenkoolmijn van Winterslag. Je ontdekt er de geschiedenis van de mijnbouw in Limburg. Verder zijn er een cultureel centrum, een bioscoopcomplex en een hogeschool.

Het werd weliswaar een blitzbezoek. Deze zomer staat er een enorm doolhof van een kilometer stalen gangen om tien jaar C-Mine te vieren. Een tijdelijke tentoonstelling toont foto’s van de Rode Duivels. Stephaan Vanfleteren portretteerde de voetballers. Johann gidste ons langsheen de zware apparatuur die indertijd voor de mijnbouw gebruikt werden. We zullen hier later nog eens moeten terugkomen en dan de tijd nemen om ons onder te dompelen in de C-mine-expeditie.

BEAM ME UP!
4 april 2015 tot 3 januari 2016
Cosmodrome, Kattevennen
Planetariumweg 19, Genk

BLUE MOON: SCIENCEFICTIONNACHT
31 juli 2015
Cosmodrome, Kattevennen
Planetariumweg 19, Genk

SF-CAFÉ LEUVEN BEZOEKT GENK
9 augustus 2015

BUITENAARDS THEATER ONDER VALLENDE STERREN
12 augustus 2015, 20u
Cosmodrome, Kattevennen
Planetariumweg 19, Genk

C-MINE
Evence Coppeelaan 91, Genk

Meer info:
www.cosmodrome.be
www.c-mine.be
www.toegangspoortkattevennen.be

Frank Beckers