SF-café januari 2018
Eerste SF-café van 2018
Op het eerste SF-café Leuven van het nieuwe jaar kwamen zeven bezoekers langs. Helaas zagen we geen Johann Chiaradia, want hij kreeg deze week een stent ingeplant, een ingreep die trouwens goed verliep, en geen Peter De Weerdt, die naar de nieuwjaarsreceptie van zijn bierproeversclub was. Wel aanwezig waren de oude getrouwen Ludwine Van Assche, Gratienne Van de Kerkhove, Graham Andrews, Jan Van ’t Ent, Frank Roger en ik. Ook mochten we een nieuw lid verwelkomen: Finn Audenaert.
Wat te lezen?
Finn woont in Gent en kent Frank Roger en Peter van de Vriendenkring Jean Ray. Toevallig publiceerde de Standaard der Letteren veertien dagen geleden een artikel over schrijversgezelschapen in Vlaanderen. Het artikel verscheen naar aanleiding van het verdwijnen van het Gerard Walschap Genootschap. Het Ernest Claes Genootschap is met zeshonderd leden het grootst. Het Paul Van Ostayen Genootschap met zijn zeventig leden is het kleinste. De Vriendenkring Jean Ray ontstond in 1985 en telt vandaag ongeveer 270 leden, waaronder heel wat Franstaligen. De Franstalige boeken van Jean Ray (pseudoniem van Gentenaar Raymond Jean de Kremer, 8 juli 1887 – 17 september 1964) zijn gemakkelijker verkrijgbaar dan de Nederlandse werken die onder zijn pseudoniem John Flanders verschenen. Wie meer wil weten over de vriendenkring, surft naar www.jeanray.be
Alle aanwezigen gaven leestips aan Finn. De suggesties varieerden van Robert Silverberg, over Michael Moorcocks Behold The Man, Mary Doria Russells The Sparrow en het vervolg Children of God, J.G. Ballards Vermilion Sands tot de heel actuele dystopie The Circle van Dave Eggers.
Aan het lijstje zou ik ook nog Ursula Le Guin willen toevoegen. De Amerikaanse is vorige maandag op 88-jarige leeftijd overleden. Ik heb mooie herinneringen aan haar Aardzee-trilogie.
Graham heeft zijn nieuwste roman zo goed als klaar. De proefdruk is er en wordt nu nagelezen. Zijn volgende boek wordt weer non-fictie. Graham schrijft een driehonderd woorden per dag. Een aantal dat ook Frank Roger haalt.
Films, muziek en … de Brexit
Na de bespreking van enkele recente films zoals Star Wars: The Last Jedi, Murder on the Orient Express met regisseur Kenenth Branagh als Hercule Poirot en de Darkest Hour met Gary Oldman als Winston Churchill, belandde het gesprek bij muziek. Muziekliefhebber Frank Roger onderwees ons over de oorsprong van de naam heavy metal. De term is afkomstig uit een boek van William S. Burroughs.
Graham ziet de toekomst van Noord-Ierland en Groot-Brittannië duister in. Met de Brexit zal er een grens tussen Noord-Ierland en de Republiek komen en dat voorspelt weinig goeds. Bovendien betwijfelt hij of het Verenigd Koninkrijk zijn eenheid kan bewaren. Ook de Schotten wilden immers in de EU blijven. En hoe moet het verder met Gibraltar? Ook daar komt een grens van EU met UK. Voor de duidelijkheid: in Engeland en Wales stemde de meerderheid voor de exit, in Noord-Ierland en Schotland wil de meerderheid in de EU blijven en in Gibraltar was 96 procent van de uitgebrachte 20.000 stemmen voor remain.
Terwijl Belfast van Europa wegdrijft, trekken de Andrews naar het hart van Europa. Binnenkort verhuizen Graham en Agnes van Waals-Brabant naar Ukkel (in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest). Dat zou voor het SF-café een reden kunnen zijn om een keertje meer in Brussel samen te komen.
Komende activiteiten
Wat de komende conventies betreft, is er niets veranderd: Jan gaat naar de Eastercon in Harrogate en de meesten van ons plannen om de Europese conventie in Amiens bij te wonen. Frank Roger liet me ’s avonds weten dat de Eurocon niet zoals eerst aangekondigd in de Citadel van Amiens doorgaat, maar in het stadscentrum, waar een ruim aanbod van cafés en restaurants is. Graham zal Comic-Con op 10 en 11 februari in Thurn & Taxis in Brussel bezoeken.
Zit de winter er voor iets tussen? Ik hoorde geen reisverhalen en geen verslagen van museumbezoek of andere culturele uitstappen. Op 15 augustus opent de tentoonstelling The World of Tim Burton in C-Mine in Genk. Op voorstel van Frank Roger maken we er een uitstap van het SF-café van.
Na het eten wandelden we naar het boekencafé Barbóék. De zaak heeft als slogan ‘Sterk in boeken, straf in koffie’, het is een boekenwinkel en koffiehuis in één. Jan kocht er een boek, maar omdat alle tafeltjes bezet waren, besloten we onze koffie elders te drinken. Voor een keer eindigden we niet in De Domus, maar in Café Caché. Dat is een recente aperitiefbar op het Jozef Vounckplein. (Voor wie Leuven kent: dat plein ligt tussen De Kansel en De Domus ligt.)
Het volgende SF-café zal op zaterdag 31 maart plaatsvinden, opnieuw in De Kansel in Leuven.
Frank Beckers
Maak jouw eigen website met JouwWeb