SF-café maart 2016

 

“Zij die gaan drinken, groeten u”

 

In het weekend van 12 maart veranderde de binnenstad van Tongeren opnieuw in een Romeinse stad. Op het marktplein traden gladiatoren op onder het wakende oog van Ambiorix. Legionairs en ruiters paradeerden door de straten. Je kon er Gallisch bier kopen, een Romeinse infirmerie of een pottenbakker bezoeken en zelfs naar Romeinse muziek luisteren.

Omdat een bezoek aan de tentoonstelling ‘Gladiatoren. Helden Van Het Colosseum’ al langer op ons programma stond, kozen we de zondag van het gladiatorenfestival uit om naar Tongeren te gaan. Ludwine, Rosette, Johann en ik waren op het appel.

De voorbije jaren bezochten we in het Gallo-Romeins museum de tentoonstellingen ‘Sagalassos Stad Der Dromen’, ‘De Etrusken’ en ‘Vikingen!’. De Italiaanse Rosella Rea, directeur van het Colosseum, geeft op video commentaar bij de tentoonstelling. Zoals steeds in het Gallo-Romeins museum is de tentoonstelling erg educatief van opzet. Spectaculair zijn de levensgrote poppen in gladiatorenuitrusting die met elkaar of tegen een wild beest vechten. Ook de verzameling gladiatorenhelmen is indrukwekkend. Voorlopig is er weliswaar nog geen amfitheater in Tongeren opgegraven en er bestaat ook geen zekerheid dat er ooit een in de stad was. Wel ontdekten archeologen in Rome een grafschrift ter ere van Marcus Ulpius Felix gevonden. De gladiator was zowaar afkomstig uit Tongeren. Na ons bezoek volgde de traditionele bespreking in het museumcafé, ditmaal met een ‘Felix’-biertje met op het etiket: ‘Zij die gaan drinken, groeten u’

 

She Loves Me

 

Vredelievender en romantischer ging het de week erop aan toe. Paula trad op in de musical ‘She Loves Me’ in het culturele centrum ‘Westrand’ in Dilbeek. Het verhaal is gebaseerd op het boek ‘Parfumerie’ van Miklos Laszlo. Het gezelschap ‘De Bietjes’, waar Paula mee optreedt, gaf drie voorstellingen: zaterdags om 14u en 20u en zondag om 15u. Op het SF-café van januari hadden we afgesproken om het volgende SF-café met deze musical laten samen te vallen. ’s Middags aten Graham, Agnes, Peter en ik in het restaurant van de Westrand, waar Patrick en Paula onze gastheer en gastvrouw waren. Paula vergastte ons bovendien op mattentaarten, de specialiteit van Geraardsbergen. Daarna genoten we van het puike optreden van Paula.

 

Op 17 april nodigt Graham ons uit op het Brontë-weekend in Brussel. Charlotte Brontë werd tweehonderd jaar geleden op 21 april 1816 geboren. In 1842 en 1843 verbleef ze trouwens in Brussel. Helaas ben ik dat weekend niet meer vrij. Dan hoop ik in Amsterdam op Imagine te zijn. Imagine is de Nederlandse tegenhanger van het Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film. De films worden in het Nederlandse filmmuseum Eye getoond. Peter gaat dat weekend naar Tétange in Groothertogdom Luxemburg, waar Luxcon gehouden wordt. Zoals jullie weten is Frank Roger er eregast.

 

High-Rise

 

Na de musical haastte ik me naar Cinema Nova in Brussel. ’s Avonds eindigde immers het Offscreen-filmfestival met ‘High-Rise’ naar de gelijknamige visionaire roman van J.G. Ballard. De Britse auteur schreef het dystopische verhaal in de jaren zeventig. De actie speelde zich in de nabije toekomst af. Regisseur Ben Wheatley verplaatste het verhaal echter naar de jaren zeventig met muziek van o.a. Abba. Dokter Robert Laing (een rol van Tom Hiddleston) betrekt een flat in een hypermodern appartementsgebouw. Boven woont de architect Anthony Royal, gespeeld door Jeremy Irons. De bovenste verdiepingen zijn voorbehouden aan de bovenklasse, terwijl de middenklasse daaronder woont. Beide groepen leven gescheiden en organiseren hun eigen party’s. De dokter wordt al onmiddellijk op het feestje van de rijkelui gevraagd. Daar ontdekt hij echter snel dat hij er helemaal niet welkom is. Vervolgens duiken er technische problemen in het gebouw op. Regelmatig valt de elektriciteit uit. De feestjes gaan toch door en ontaarden in ware orgieën. De botsingen tussen de upper class en de middle class nemen alsmaar heftiger vormen aan totdat er haast een oorlogssituatie ontstaat.

 

Daarmee zat Offscreen erop. Filmliefhebbers moeten echter niet treuren: op 30 maart opent het Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film en in april is er Imagine in Amsterdam. Daarna, in mei, wil ik enkele documentaires van Docville in Leuven meepikken.

 

Conventiegangers kunnen naar Eastercon of dichterbij naar Luxcon. Laten we zeker Imagicon op zaterdag 15 oktober niet vergeten! Marcel van der Rijst hoopt er een reünie van fans, die ooit een Beneluxcon of Cozycon hebben bijgewoond, van te maken.

 

SF-café mei

 

Het volgende SF-café zal weer in Leuven plaatsvinden. We komen zaterdag 21 mei bijeen. Ik laat jullie nog weten in welk restaurant we afspreken.

 

SF-café Leuven mei
21 mei 2016

 

Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film
Tot 10 april 2016
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
www.bifff.net

 

Docville
29 april – 7 mei 2016
CinemaZED, Leuven
www.docville.be

 

Luxcon
16 – 17 april 2016
Schungfabrik, Tétange, Groothertogdom Luxemburg
luxcon.lu

 

Brontë Weekend
16 – 17 april 2016
Brussel
www.thebrusselsbrontegroup.org

 

Imagine
14 tot 24 april 2016
Eye, Amsterdam
www.imaginefilmfestival.nl

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb