SF-café Leuven, 5 november 2006

Future Visions Unlimited stelt zich voor

 

Op 5 november vond het eerste SF-café van Leuven plaats. Elf Vlaamse fans gingen in op de uitnodiging van Future Visions Unlimited en trokken naar de hoofdstad van Vlaams-Brabant. Dit is weliswaar geen overweldigende opkomst, maar toch één persoon meer dan ik als minimum had vooropgesteld. Bovendien behoorde het publiek tot onze ideale doelgroep: elk van de elf bezoekers heeft al meerdere Beneluxconventies bijgewoond.

 

Vorig jaar nodigde Guido Eekhaut me uit om van gedachten te wisselen over een sf-conventie in Leuven. Al snel kwamen we tot de afspraak om een nieuwe vereniging op te richten. We zouden een Beneluxconventie organiseren, maar daarnaast ook andere projecten uitwerken. Het centrale onderwerp is steeds de ‘nabije toekomst’. Dit lijkt ons een ideale invalshoek om een sf-babbel rond te houden. Tevens kunnen we met dat thema naar het niet-sf publiek, technologiebedrijven, de zakenwereld,… richten. Begin 2006 waren de administratieve formaliteiten vervuld zodat de vzw Future Visions Unlimited officieel van start kon gaan. Volgens onze statuten wil Future Visions Unlimited de discussie rond de toekomst aanwakkeren op terrein van wetenschappen, samenleving, film, fictie, management, politiek,…

 

Beneluxcon 2007 ‘The Future is Now’

 

Om kennis te maken met de sciencefictionfans in eigen land, was er dit SF-café. Bij ons weten moet dit het eerste SF-café van Leuven zijn. Guido Eekhaut, die de voorzitter van Future Visions Unlimited is, stelde de vereniging voor en lichtte onze plannen toe. Veel aandacht ging uiteraard naar de voorbereiding van de sciencefictionconventie ‘Beneluxcon 2007’ die we volgend jaar in Leuven organiseren. Sommige aanwezigen herinneren zich nog de eendagsconventie in 1979 in Leuven, toen al georganiseerd door Guido. Zoals gehoopt, stelden enkele bezoekers van het SF-café zich kandidaat om op onze conventie te helpen.

 

Het Filosofisch Atelier is een ander initiatief van Future Visions Unlimited. Tijdens dit atelier exploreren de deelnemers in tien sessies de toekomst vanuit verschillende invalshoeken, terwijl Guido modereert. De eerste cursus van het Filosofisch Atelier start in januari 2007. Verder zijn er de jaarlijkse reis naar Londen, ‘stad van de toekomst’, en de workshop ‘Masterflirt’. ‘Masterflirt’ is de ultieme verleidingscursus voor mannen die door de Nederlander Tijn van Ewijk wordt gegeven. Daarnaast plannen ook een verhalen- of essaywedstrijd voor leerlingen, maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek.

 

Ten slotte stelde Guido uitgeverij Babel van mede-lid Roelof Goudriaan voor, waar enkele van Guido’s boeken gepubliceerd werden.

 

In het voorjaar 2007 volgt wellicht een tweede SF-café in Leuven. Wie geïnteresseerd is in Future Visions Unlimited, kan met ons contact opnemen via contact@futurevisions.be.

 

Agenda

 

Filosofisch Atelier: Over de Toekomst

Tien woensdagavonden vanaf 24 januari 2007

Plaats: Mgr. Sencie-Instituut, lokaal MSI 01.20, Erasmusplein 2, Leuven

Inkom: 249 euro te betalen op rekening 735-0142981-88 met vermelding 'Atelier 2006-2007’

 

Beneluxcon 2007: The Future is Now

23 – 25 november 2007

Plaats: Novotel, Leuven

Eregasten: Christopher Priest, Richard Calder

Inkom: 50 euro (tot 31 december 2006) te betalen op 735 0142981 88 met vermelding ‘Beneluxcon 2007’.

 

Meer info:

www.futurevisions.be

 

Frank Beckers