‘Dit keer komt het uit!’

 

In Knack van 19 september 2018 wordt de Israëlische historicus Yuval Noah Harari, succesauteur van Sapiens, Homo Deus en 21 lessen voor de 21ste eeuw, geïnterviewd. Hij blijkt heel wat over de toekomst te vertellen hebben… tot en met over de Apocalyps!

 

'Verbaast het u dat u als historicus uitgerekend vragen krijgt over de toekomst?

Yuval Noah Harari: De meeste mensen zijn meer geïnteresseerd in de toekomst dan in het verleden. En wie wel bezig is met geschiedenis, doet dat om een idee te hebben van wat ons te wachten staat. Dus ja, ik kan best begrijpen dat ik meer vragen krijg over artificiële intelligentie dan over het Romeinse Rijk.

(…)

Harari: De menselijke fantasie is veel begrensder dan de realiteit, en omgekeerd is de geschiedenis veel verrassender dan sciencefiction.

Kunnen we met onze kennis van het verleden voorspellingen doen over de toekomst?

Harari: Daar moet je voorzichtig mee zijn. We zijn nauwelijks in staat om voorspellingen te doen over de toekomst, maar algemene trends kunnen we doorgaans wel voorspellen.

(…)

Harari: Iemand die de toekomst voorspelt, extrapoleert vanuit het recente verleden, en heeft het meestal fout.

Waarom moeten we de huidige angst voor de apocalyps nu wel ernstig nemen?

Harari: Het is des mensen. Elke generatie heeft haar eigen voorstelling van de apocalyps, die elk moment kan toeslaan. En toch moet je zeggen: dit keer komt het uit!

(…)

Harari: Waar ik bang voor ben, zijn sociale en biologische omwentelingen die een heel andere soort samenleving en mensheid zullen voortbrengen.

Waar moeten we nog echt bang voor zijn?

Harari: Voor de opkomst van digitale dictaturen en regimes die alles controleren.'

 

(Bron: ‘De Stasi vergiste zich vaak. AI doet dat niet’, Knack, 19/12/18)

Maak jouw eigen website met JouwWeb