Uitstap naar Brussel

Leuven bezoekt Brussel

 

Onze laatste bijeenkomst van 2017 vond plaats in Brussel. Op ons programma stond een bezoek aan de tentoonstelling ‘Magritte, Broodthaers en de Hedendaagse Kunst’ in het Museum voor Schone Kunsten.

 

Dat museum ligt op wandelafstand van station Brussel-Centraal. Daarom spraken we af in het station. Eerst gingen we eten in het nabije Horta-café in het Paleis voor Schone Kunsten (niet te verwarren met het Museum voor Schone Kunsten), dat min-of-meer op de weg naar het Museum voor Schone Kunsten ligt.

 

SMOFcon

 

Wie een goed restaurant in de buurt van Centraal Station kent, mag ons altijd het adres bezorgen. Deze keer kozen we dus voor het Horta-café. Voor een keer hadden de vegetariërs eens meer keuze dan de eeuwige groentenpasta.

 

Debi Chowdhur was in België en kon daarom voor het eerst een activiteit van het SF-café bijwonen. Samen met Peter De Weerdt bezocht ze de voorbije dagen een aantal kastelen in binnen- en buitenland. De Amerikaanse is zeer actief in de organisatie van conventies. Momenteel is ze op zoek naar medestanders om in 2021 een SMOFcon te organiseren in… ons land. Die naam staat voor ‘Secret Masters of Fandon’. Het is een conventie voor conventie-organisatoren en wordt gewoonlijk tijdens het eerste weekend van december georganiseerd. In 2011 waren Peter en ik op SMOFcon 29 in Amsterdam. Als locatie denkt Debie aan Brugge, maar het zou eventueel ook Antwerpen mogen zijn.

 

Het Chinese tijdschrift ‘SF-World’ heeft voor de derde keer een verhaal van Frank Roger gepubliceerd. In het novembernummer staat ‘The Visitor’, dat nog niet eerder verscheen.

 

Goed nieuws voor de liefhebbers van ‘Star Wars’: ‘Star Wars: The Last Jedi’ gaat volgende week in première. Johann Chiaradia heeft een kaartje voor de première in Genk. In Brussel en Antwerpen kan je zelfs naar een 4D-versie, waarbij je bioscoopstoel schudt en kantelt alsof je in een vliegtuig zit dat in hevige turbulentie terechtkomt.

 

René Magritte

 

De tentoonstelling over René Magritte (1898 - 1967) is geen overzichtstentoonstelling van de surrealistische schilder. Het aantal schilderijen van de meester van het Belgische surrealisme is op de tentoonstelling eerder beperkt. Wel hangen er enkele werken uit privécollecties die ik niet kende. Veel aandacht gaat er naar kunstenaars die zich door René Magritte lieten inspireren. Eén van zijn vrienden was Marcel Broodthaers (1924 - 1976). (Je kent misschien zijn fameuze ‘Mosselpot’.) Maar de hedendaagse kunst is voor SF-fans minder toegankelijk dan het surrealisme. De tentoonstelling kreeg dan ook maar weinig waardering van mijn metgezellen. Voor onze uitstappen in 2018 zullen we activiteiten zoeken die dichter bij sciencefiction aanleunen.

 

Mongoolse Kerstmarkt

 

Achteraf hadden we nog tijd om langs de Kerstmarkt te gaan. Aan de Beurs staan enkele Mongoolse stands, waaronder een café in een traditionele joert. Ook wereldreizigers Ludwine Van Assche en Gratienne Van de Kerkhove zijn nooit in Mongolië. We dronken er Mongoolse thee, dus met gezouten melk in plaats van water. De drank was echter zo gezouten dat enkel Ludwine haar kopje uitdronk. De bierliefhebbers kochten een flesje ‘Chinggis’, een Mongools bier, dat volgens het etiket in Duitsland in licentie wordt gebrouwen. Even probeerde een standhouder Ludwine te verleiden om een chapka te kopen. Maar wie geen vlees eet, draagt geen bont!

 

Onze volgende samenkomst is zaterdag 27 januari 2018 in Leuven, tenminste als het weer het toe laat en er geen sneeuwstormen zijn. Er is trouwens goed nieuws van de NMBS: vanaf zondag 10 december  rijden er in België meer treinen naar de grote steden, ook op zaterdag en zondag. Bovendien zouden ze iets sneller zijn. Dat betekent dat het makkelijker wordt om naar een SF-café te komen.

 

Meer info:
www.smofcon.com

 

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb