SF-café maart 2022

Aan het Oeratoom

Finn en Frank Roger

Finn en Peter

Big Bang Bibliotheek

Boekentil

Bezoeker

Posters van MIRA

De eerste bijeenkomst van het SF-café Leuven in 2022 vond plaats op zondag 27 maart. ’s Middags gingen we met zijn negenen in restaurant Mykene eten. Diezelfde zondag werd de eindejaarscorrida van Leuven gelopen, waardoor er geen bussen van het station naar het centrum reden. Die loopwedstrijd was een van de vele evenementen die wegens de pandemie werden uitgesteld. Dat verklaart de Kerstman die we nu in het lenteweer door de straten van Leuven zagen lopen.

Het restaurant heeft een uitgebreide menukaart met bovendien heel wat vegetarische en veganistische gerechten. Johann en Peter wisten ook het aanbod speciale bieren te appreciëren.

Corona lijkt voorlopig onder controle te zijn. Een reden te meer om nu te profiteren en acriviteiten te organiseren. Helaas zitten we nu met de oorlog in de Oekraïne. Frank Roger haalde herinneringen op aan de Eurocon in Kiev. Peter zal in april naar Luxemburg gaan, waar Eurocon 2022 plaatsvindt en in september naar de wereldconventie Chicon in Chicago.  In Chicago valt de beslissing over wie in 2024 de wereldcon mag organiseren. Wij duimen in elk geval voor Glasgow. Dat zou er dan de derde Schotse wereldconventie zijn.

Frank Roger denkt eraan om HSFCon in Sneek bij te wonen. De Nederlandse conventie moest herhaaldelijk uitgesteld worden, de laatste keer niet omwille van de pandemie, maar omdat er militaire oefeningen plaatsvonden.

Patrick Van den Hole was vol lof over Raised by Wolves, een behoorlijk weird verhaal, maar anderen vinden de serie dan weer te deprimerend.

Twee dagen eerder werden de Space Days in Leuven georganiseerd. Astronauten Dirk Frimout en Frank De Winne waren te gast. Frank De Winne verzorgde de keynote lezing Accelerating the use of space in Europe. In de stadsbibliotheek waren een aantal maquettes van raketten en satellieten te zien en een tentoonstelling over Star Wars. Ook de Space Days waren wegens covid-19 uitgesteld. Nu vielen ze samen met de dertigste verjaardag van de ruimtevlucht van Dik Frimout. Zowel de Space Days als The Living Room waren oorspronkelijk een onderdeel van het stadsfestival KNAL! in het teken van de Oerknal en zijn bedenker Georges Lemaître.

Na het middagmaal wandelden we naar The Living Room in het oude stadhuis, waar de Leuvense verenigingen de inkomsthal in een grote woonkamer hadden omgetoverd. Op weg naar het stadhuis, maakten we eerst een kleine omweg langs het nieuwe kunstwerk Oeratoom van de Française Félicie d’Estienne d’Orves dat ter gelegenheid van het KNAL!-festival gecreëerd werd. Natuurlijk zijn we niet langs de 80 kleine medaillons gewandeld, die over heel de binnenstad verspreid liggen en deel uitmaken van het kunstwerk.

Als Leuvense vereniging werkte Future Visions Unlimited mee aan de inrichting van The Living Room en had er een bibliotheek met sciencefictionboeken en wetenschapsboeken geplaatst. De wetenschapsboeken werden ons door Volkssterrenwacht MIRA uit Grimbergen uitgeleend. Daarnaast had MIRA enkele astronomische posters en educatieve panelen meegegeven. Op een tafeltje legden we folders voor de komende HSFCon.

Dubbels van de sciencefictionboeken belandden in een boekentil. Johann Chiaradia had ons in de week nog een trolley vol afgedankte boeken bezorgd, die vrijwel allemaal een nieuwe eigenaar vonden. Toen hij ‘s zondags in de Mykene aankwam, bleek hij ook nog eens een aantal tijdschriften, onder meer exemplaren van EOS, SF-Terra en Holland SF bij zich te hebben om weg te geven.

Tijdens The Living Room werden er twee schrijfwedstrijden aangekondigd: Big Bang Bondig en Big Bang Kort. Tot 15 april kan je nog meedoen aan Big Bang Bondig door een gedicht, haiku, limerick of heel kort verhaal met thema “(Mijn) Big Bang” naar bigbanbondig@mail.be te sturen. Nederlandstalige fantastische kortverhalen voor Big Bang Kort moeten ten laatste op 31 mei toekomen in de mailbox van bigbangkort@mail.be.

Toen wij in het stadhuis arriveerden, liepen de workshops voor de kinderen op hun einde. Enkele ervan waren door medewerkers van de Russische school van Leuven georganiseerd.  Drie dames van die school begeleidden de kinderen bij het knutselen. Het waren een Russische, een Oekraïense en een Wit-Russische die hier vredevol samenwerkten.

Heel geslaagd vond ik de tentoonstelling Big Bang en alternatieve opvattingen over de kosmos met computertekeningen die via je smartphone tot leven komen. Daar berichtte ik al eerder over.

In mei of juni volgt er een nieuw SF-café, ten minste als covid-19 geen roet in het eten gooit.

Frank Beckers

Fran De Winne op de Space Days in de Universiteitshal

Dik Frimout op de Space Days in de Universiteitshal

Draagbaar planetarium op binnenplein stadsbibliotheek

Wetenschappelijke boeken in de stadsbibliotheek

Maquette Ariane 6 in stadsbibliotheek

Star Wars & Wetenschap in stadsbibliotheek

Maak jouw eigen website met JouwWeb