Switch to Space 4

 

Egmontpaleis Brussel, 2 oktober 2024.

 

In 2018 werd voor het eerst de beurs Switch to Space ingericht. Die beurs wordt om de twee jaar in de herfst georganiseerd, en dit jaar was het thema: “Space for a safer world”. Het was alweer de 4e editie van Switch to Space, die studenten en jonge professionals die geïnteresseerd zijn in de ruimte, vertegenwoordigers van de industrie en ruimteprofessionals samenbracht om de laatste ontwikkelingen en prestaties op het gebied van kennis te bespreken en nieuwe horizonten te verkennen. Het was een kans voor jou om in contact te komen met professionals en je eigen professionele netwerk op te bouwen.

Waarom wordt dit evenement gehouden? Wel, omdat de evolutie van de ruimtevaartsector en de indrukwekkende ontwikkeling van nieuwe ruimtevaarttoepassingen leidt tot veel nieuwe banen in veel verschillende vakgebieden: landbouwkunde, biologie, chemie, voeding, geografie, cybersecurity, HR, financiën, IT, geneeskunde, recht, management... En tevens omdat de ruimtevaartindustrie in België altijd nieuwe talenten nodig heeft!.

Ik was er dit jaar voor de eerste keer bij, en het programma viel eigenlijk uiteen in 2 delen. ’s Ochtends waren er 3 plenaire vergaderingen, die na de opening en verwelkoming de volgende thema’s behandelden: “VISION – space is the future”, “CHALLENGES – security is essential” en “SOLUTIONS – what are we doing?”

Na de lunchpauze, tijdens dewelke ook speed dating, de CV corner en networking aan bod kwamen, gingen rond 15 u maar liefst 6 topics tegelijk van start in aparte zalen. Je moest dus er een uitkiezen, en ik koos voor het vijfde in het rijtje, “Space Debris”, ofwel ruimteafval. De ondertitel van dit item was “From trash to treasure”. Natacha Callens van het ESA Education Office en Pierre Schrooyen van het Von Karmann Institute leidden deze topic in.

Ruimtepuin, bestaande uit dode satellieten, bovenste trappen of gefragmenteerde stukken van botsingen, vormt een aanzienlijke bedreiging voor de werking in orbit, maar ook op aarde wanneer deze ongecontroleerd terugkeren in onze atmosfeer. Naarmate het aantal objecten in de lage baan om de aarde toeneemt, werd dit een belangrijke zorg om kettingreacties te voorkomen en toekomstig gebruik van die banen in gevaar te brengen. De sessie pakte dit probleem aan, dat effectieve puinbeperking vereist en tegelijkertijd de desintegratie van ruimtevaartuigen bij terugkeer garandeert.

Ik hoorde dat er in 2020 ongeveer 8.000 ton aan ruimteafval in orbit rondzweefde. Daarvan valt er jaarlijks 400 ton naar onze planeet, dat grotendeels opbrandt in de atmosfeer. Het gaat hier om afgeschreven ruimtetuigen, verloren gereedschappen, bovenste trappen van raketten, impact van wapens en fragmenten van eerdere botsingen. En delen ervan worden niet altijd vernietigd tijdens de intrede in onze dampkring.

Er kwamen 5 sprekers aan bod, die ik hierna even overloop:

  • Gaetan Kerschen is werkzaam aan de universiteit van Luik, en had het over “Why is it so challenging to predict the orbital lifetimes of Earth satellites?” Dit item ging over “space mechanics”, meer bepaald over astrodynamica in LEO (low Earth orbit). Zo toonde hij ons hoe de levensduur van satellieten berekend wordt.
  • Jerome Daquin is verbonden aan de universiteit van Namen en had het over “Orbital lifetime of space debris and chaos”. Hij had het meer bepaald over de MEO (medium Earth orbit), de ruimte tussen LEO en een geostationaire baan. Daarbij kwamen 3 elementen aan bod: de chaostheorie van E. Lorenz (1961), de resonanties en chaos, en de ellipsen en levensduur in orbit.
  • Jeroen Van den Eynde werkt bij ESA en had het over “A Blaze in the Sky: Exploring Spacecraft Demise with DRACO”. DRACO staat voor Destructive Re-entry Assessment Container Object, een volledig platform met instrumenten dat data moet verzamelen tijdens de terugkeer in de dampkring. De Spaanse firma DEIMOS en ESA hebben een contract hierover getekend om DRACO op te starten. DRACO moet gelanceerd worden in 2027 en zal zo’n 20 Mb aan data verzamelen.
  • Bernd Helber is verbonden aan het Von Karmann Instituut en had het over “Burning up satellites in the lab: VKI's contribution to the clean space initiative in the world's largest inductive plasma windtunnel”. Hij vertelde ons dat als we doorgaan zoals we bezig zijn, dat we verder ruimteactiviteiten kunnen vergeten. Hij sprak over “design for demise” (D4D) tijdens de-orbitatie, verval en verbranding. Want heel wat materialen zorgen voor problemen omdat ze niet opbranden.
  • David Henneaux is werkzaam bij CENAERO en had het over “Improving the prediction of space debris degradation falling back to Earth: an overview of numerical simulation strategies”. Zo kwamen aerodynamica, aerothermodynamica, structurele analyse, thermische analyse en ablatie ter sprake.

 

De overige 5 topics waaruit je kon kiezen waren ook interessant. Space weather, Climate change, Safeguarding Earth, Cybersecurity en Artemis gingen door in andere zalen.

Het was een interessante en leerrijke dag, waarbij hopelijk heel wat studenten een baan in die sector zullen kiezen!

 

Patrick Van de Wiele

 

Meer info:

www.switchtospace.org