Vijf jaar SF-café Leuven: 19 november 2011

 

Vijf jaar geleden organiseerde Future Visions Unlimited een eerste sf-café in Leuven. Toen was onze bedoeling om medestanders voor de organisatie van de ‘Beneluxcon 2007’ te werven. We herhaalden dit initiatief later om de drie, vier maanden. Ondertussen staat de teller op zeventien bijeenkomsten. Het zeventiende en meest recente sf-café was tegelijkertijd de viering van ‘Vijf Jaar SF-café Leuven’.

 

SF-namiddag

Uiteindelijk waren we met twaalf in brasserie ‘Charly’s’. Om familiale redenen hadden enkele leden, waaronder onze voorzitter Guido Eekhaut, zich laten verontschuldigen.


Tot mijn aangename verrassing was Jan van ’t Ent uit Nederland naar Leuven gereisd. Ik had maar twee, drie buitenlanders uitgenodigd. Ik begrijp dat wie in het buitenland woont, niet zomaar voor een vergadering naar Leuven kan reizen. Jan staat wel op de mailinglist, want hij is vroeger al naar Leuven gekomen ter voorbereiding van de Beneluxcon. Hij publiceerde trouwens de conventiekrant op onze Beneluxconventies.

Onze samenkomsten zijn steevast ook samen eten en samen drinken. Zoals gebruikelijk startten we het sf-café dan ook met een middagmaal in de ‘Charly’s’. Voor de liefhebbers: het wildseizoen is inmiddels geopend! Wie vegetarische gerechten verkiest, kan ik er de groentespaghetti aanraden, één van de betere in de Leuvense horeca. (Waar krijg je spaghetti met spruiten?)

Omwille van de feesteditie was er voor één keer ook een programma voorzien. Op eerdere sf-cafés babbelen we over de laatste film of boek. Peter De Weerdt vertelt dan over de voorbije wereldcon. Johan Chiaradia wisselt met Frank Roger zeldzame Euromunten uit. Ditmaal zouden we echter een groepsdiscussie houden. Na het eten trokken we naar het zaaltje op de eerste verdieping van de ‘Charly’s’. Goed ingeduffeld in onze jas kon het zogenaamde ”Socratische gesprek” starten.

Socrates en futurologie

 

De traditie van Socratische gesprekken is overgewaaid uit Parijs. Filosoof Marc Sautet verzamelde vanaf 1992 elke zondagmorgen geïnteresseerden in Café des Phares op Place de la Bastille en er ontspon zich een gesprek. Socrates dacht dat iedereen wijsheid heeft. De Griekse wijsgeer sprak op straat zijn medeburgers aan en stelde hen vragen om die wijsheid naar boven te halen. De geschiedenis vertelt dat zijn gesprekspartners regelmatig in verslagenheid achterbleven.

Het fenomeen van het filosofisch café veroverde andere steden en andere landen. In Vlaanderen kan je nu terecht in Antwerpen, Gent, Hasselt, Vilvoorde,… als je wilt deelnemen aan een Socratisch gesprek. In Leuven wordt er sinds een vijftal jaren een “filocafé” gehouden.

Het gesprek tijdens het sf-café van 19 november werd door Luk Vanrespaille gemodereerd. Luk heeft ervaring met dergelijke gesprekken in ondermeer het filosofisch café Leuven.
Eerst mag iedereen vragen voorstellen. Daarna beslissen de aanwezigen democratisch over welke vraag ze willen debatteren. Als voorwaarde legden we wel op dat er een link met “de toekomst” moest zijn. Noblesse oblige: Future Visions Unlimited werkt nu eenmaal rond toekomstscenario’s. De  voorkeur van de groep ging uit naar “De toekomst van het e-book” en “De toekomst van het lezen”.

Twee uur en een Socratisch gesprek later zochten we terug de warme restaurantzaal op de benedenverdieping op om bij een laatste koffie nog wat na te praten. Ludwine Van Assche suggereerde om via Facebook en Twitter reclame voor het sf-café te maken. Agnes Andrews wees ons erop dat de Europese Gemeenschap subsidies geeft om bijvoorbeeld de verplaatsingsonkosten van een buitenlandse eregast te betalen.

The Day After

 

Zondagmiddag, 12u. “Hallo, met Peter”.  Peter De Weerdt had zich van dag vergist en belde me zondags vanuit de ‘Charly’s’. Het merendeel van de sf-cafés was inderdaad op een zondag. We hebben dan samen gegeten. Ik zie hem in december opnieuw op ‘Smofcon’ in Amsterdam. Voor de ingewijden: smof staat voor de Secret Masters of Fandom. Dit is een conventie over het organiseren van sf-conventies.

Sagalassos: stad der dromen

 

Johan Chiaradia stelt voor om volgend jaar in groep naar de tentoonstelling “City of Dreams” in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren te gaan. Voor het eerst worden de opgravingen van de Romeinse stad Sagalassos in het huidige Turkije aan het grote publiek voorgesteld. Houd de agenda en de blog van Cerberus Online in het oog. Wie geïnteresseerd is om mee met ons de tentoonstelling te bezoeken, mailt maar naar sfcafeleuven@gmail.com.

 

Overzicht SF-cafés Leuven

 • 1ste SF-café - 5 november 2006 - Charly's, Leuven
 • 2de  SF-café - 11 februari 2007 - Charly's, Leuven
 • 3de  SF-café - 17 juni 2007 - Charly's, Leuven
 • 4de SF-café - 23 november 2007 - Domus, Leuven
 • 5de SF-café - 10 februari 2008 - Charly's, Leuven 
 • 6de SF-café - 22 juni 2008 - Charly's, Leuven
 • 7de SF-café - 28 september 2008 - Charly's, Leuven 
 • 8ste SF-café - 11 januari 2009 - Charly's, Leuven
 • 9de SF-café - 17 mei 2009 - Charly's, Leuven
 • 10de SF-café - 27 september 2009 - Charly's, Leuven
 • 11de SF-café - 10 januari 2010 - Charly's, Leuven
 • 12de SF-café - 8 mei 2010 - Café de la Gare, Leuven
 • 13de SF-café - 12 september 2010 - Charly's, Leuven 
 • 14de SF-café - 29 oktober 2010 - 't Waagstuk, Antwerpen
 • 15de SF-café - 27 maart 2011 - Charly's, Leuven
 • 16de SF-café - 3 september 2011 - Charly's, Leuven

Uitstappen

9 maart 2008: Star Wars - The Exhibition, Thurn & Taxis, Brussel.
8 februari 2009: Het Chinese Terracottaleger, Maaseik.
17 november 2010: SF-café Brussel, Le Cirio, Brussel
29 mei 2011: Miró. Het Palet van de Dichter, Brussel.

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb