SF-café september 2022

SF-café 11/09/2022

 

Ditmaal bezochten zes leden het SF-café: Johann, Isabelle, Frank Roger, Jan, Peter en ik. Wie naar het SF-café kwam, moest die namiddag dan wel de Open Monumentendag in Vlaanderen overslaan. September betekent in Leuven Kermis Leuven en op zondag 11 september trok de Stoet der Jaartallen rond. Twee groepen Jaartallers zaten vooraf in Van de Weyer te eten. Het Verbond der Jaartallen hoort tot de Leuvense folklore, mannen die 40 jaar worden, krijgen een uitnodiging om zich tien jaar lang met andere Leuvense mannen van hetzelfde geboortejaar op hun vijftigste verjaardag voor te bereiden. De traditie ontstond in 1890.

 

Peter is terug van de VS, waar hij de wereldconventie in Chicago bijwoonde. Hier lijkt de pandemie momenteel bezworen, maar in Chicago werden er nog steeds mondmaskers gedragen en waren er een aantal positieve testen. In november wil Peter terug naar de VS, ditmaal om de wereldcon fantasy in New Orleans bij te wonen.  9/11 blijft voor hem een speciale datum: in 2001 liep hij een dag voor de aanslagen in de WTC-torens rond.

 

Jan deelde folders uit van HSFCon 2023, Eurocon 2024, Cabbagecon (29 – 30 oktober) en Fantasticon, dat volgende zaterdag 17 september in Nieuw Vennep plaatsvindt. Peter, Frank Roger, Isabelle en natuurlijk Jan zullen daarheen gaan.

Volgend jaar is de Eurocon in Uppsala in Zweden en het jaar erop in Rotterdam. De wereldcon 2023 is in Chengdu in China. Frank Roger vertelde ons enkele anekdotes over zijn bezoek als eregast in China.

 

De problemen van auteurs en kleine uitgeverijen om hun boeken verkocht te krijgen, kwamen ter sprake. Het blijft moeilijk om verhalen aan de man te brengen. Dat is al helemaal niet mogelijk in Japan. Het heeft geen zin om verhalen naar Japanse tijdschriften of uitgevers te sturen, want in Japan moet je “gevraagd worden”.

 

Vorige week gingen Ludwine, Frank Roger, Finn en ik naar Watou. Alle 4 waren we onder de indruk van de performance van Mikes Poppe. De kunstenaar trekt een standbeeld voort in een veld. Steeds doorloopt hij hetzelfde pad in de vorm van een liggende ach, zodat hij langzaamaan een voor in de vorm van het oneindigheidsteken trekt. De performance deed Frank Roger denken aan zijn verhaal De Stad van de Dansende Lichtjes in Ragnarok 2 waarin allerlei gefantaseerde kunstvormen voorkomen.

 

In het BAM in Bergen opent op 8 oktober een tentoonstelling over Joan Miró, misschien een tentoonstelling om in groep naar toe te gaan.  Johann en ik zoeken een datum om naar de fototentoonstelling Imperium Romanum van Alfred Seiland in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren te gaan. Johann zag op History Channel een documentaire over de dodecaëder, een mysterieus Romeins object, dat ook in Tongeren gevonden werd en waarvan de archeologen niet goed weten waarvoor het diende. De nieuwe verklaring die History Channel gaf, beweert dat de Romeinen dodecaëders voor afstandsbepalingen gebruikten.

 

Onze volgende afspraak is 27 november voor het laatste SF-café van dit jaar. Houd de kalender in het oog.

 

Frank Beckers

Isabelle

Johann

Isabelle, Frank en Peter

Stoet der Jaartallen

Maak jouw eigen website met JouwWeb