SF-café Leuven 14 maart 2015

 

Tweede SF-café van het jaar

 

De bijeenkomst van maart was het tweede SF-café van 2015. Omdat we in november een conventie organiseren, zullen we dit jaar vaker samenkomen dan in het verleden. Ditmaal vonden veertien geïnteresseerden de weg naar 'De Lange Trappen', het restaurant waar we aten en vergaderden.

 

Over Vikingen, Ottomanen en Gladiatoren

 

In december bezochten Ludwine Van Assche, Rosette en Johann Chiaradia en ik de tentoonstelling 'Vikingen!' in Tongeren. Het Gallo-Romeins museum lokte met deze expo net geen honderdduizend bezoekers. Rosette wist te vertellen dat in oktober 2015 de volgende tentoonstelling 'Gladiatoren' opent. Ook daar zullen we heen gaan! Laat maar weten indien je zou willen meegaan.

 

Yvonne en Rosette bezochten tijdens de namiddag de tentoonstelling 'Zilver' in het Leuvense stadsmuseum M. Vorige week gingen Ludwine en ik naar 'Marc Chagall' in het Museum voor Schone Kunsten in Brussel. Gratienne plant om 'Het Rijk van de Sultan' in het Paleis voor Schone Kunsten te bezoeken, ook een aanrader.

 

SF en fantasy avant la lettre

 

Na het middageten sprak Robert Smets over Loukianos van Samosata. De schrijver is ook bekend als Lucianus. Hij werd in de tweede eeuw na Christus geboren in het huidige Turkije en schreef in het Attisch Grieks. Loukianos studeerde rechten maar geraakte al snel gedegouteerd door omkooppraktijken en hypocrisie. Daarom ging hij weer studeren en ditmaal koos hij voor filosofie. Daarna trok hij rond om voordrachten te geven. Op zijn reizen kwam hij in Italië, Griekenland en zelfs Gallië.

 

Tachtig teksten van zijn hand hebben de tijd overleefd. Uit zijn werk blijkt hij Epicurist te zijn of toch op zijn minst sympathie voor deze filosofische strekking te hebben gehad. Zijn verhalen zijn satirisch bedoeld. Hij neemt bijgeloof en allerlei misstanden op de korrel en pleit voor gezond verstand en zelfstandig denken. Zijn teksten hebben Erasmus, Thomas More, Swift en anderen beïnvloed.

 

Sommige SF-schrijvers en SF-critici lijven hem graag in als “eerste sciencefictionauteur”. In de uitnodigingsmail sprak ook ik van “proto-SF”. Het hangt af van de definitie die je van sciencefiction hanteert, nuanceert Robert dit. Indien je een thematische benadering volgt, tref je bij Loukianos inderdaad personages aan die naar de Maan en de Zon reizen. Loukianos vertelt over “uitneembare ogen” en “een waterput, waar je alle plekken van de aarde kunt zien”. De hedendaagse internetgebruiker komt in de verleiding om die waterput met Google Earth te vergelijken.

 

Robert concentreerde zich voor het SF-café op het “fantastische werk” van Loukianos. Zo duikt het verhaal van de leerling-tovenaar al in zijn werk op. Loukianos heeft twee uitgesproken fantastische verhalen geschreven: 'Ikaro-Menippos' en 'Waarachtige Geschiedenis'. In het eerste verhaal bindt Menippos zich vleugels aan en vliegt naar de Maan. In het tweede verhaal belandt een boot in een storm. De boot wordt hoger en hoger opgelicht en belandt uiteindelijk ook op de Maan. Daar ontmoet het hoofdpersonage de Koning van de Maan. De Maan en Zon zijn in oorlog en strijden om de heerschappij over de Morgenster, Venus. Dit verhaal zouden we vandaag als een parodie op het space opera-genre kunnen lezen.

 

Robert toonde ons een tweetalige, Grieks-Franse, vertaling. Bruno Peeters had een exemplaar van 'Het Lichtjarenfeest' ('Billion Year Spree') van Brian Aldiss bij zich, waaruit hij een passage voorlas: “Veel vertalers van Lucianus (…) hebben de meer prikkelende passages uit zijn tekst weggelaten – bijvoorbeeld zijn mededeling over de gewoonte van de Maanlanders om kunstmatige geslachtsorganen bij zich te dragen die kennelijk net zo goed functioneren als de echte. Dit stukje vuilschrijverij maakt Lucianus niet alleen tot de eerste schrijver van interplanetaire verhalen, maar ook de eerste auteur die over kunstmatige organen en cyborgs schreef.”

 

Poppycon / Beneluxcon 2015

 

Na Roberts lezing, gaven Herman en ik een overzicht van de voorbereiding van Poppycon. De namen van onze eregasten zijn bekend: Ian McDonald, Thomas Olde Heuvelt en Frank Roger. Marvano heeft ons tekeningen bezorgd die we in het programmaboek en de PR's zullen gebruiken.

Dankzij hem heeft Future Visions Unlimited voor het eerst een affiche om zijn conventie aan te kondigen. Ondertussen heeft Herman de drietalige website www.beneluxcon.be online gezet. Hotelkamers (48 euro per persoon per nacht) zijn relatief goedkoop. Voor een eenpersoonskamer betaal je een supplement van 15 euro. Wie in het hotel verblijft, mag gratis gebruik maken van de minigolf, het zwembad en het tennisterrein.

 

Nu begint de tweede fase van de voorbereiding: het uitwerken van het programma. We denken aan een programma dat deels professioneel is met lezingen door de eregasten en deels door de bezoekers, de fans, wordt ingevuld.

 

Het SF-café had enkele suggesties: kan de website ook in het Duits vertaald worden? Omdat het thema 'SF en oorlog' is, kan er mogelijk over Tolkien, die aan het oorlogsfront vocht, verteld worden. Dat was bovendien de tijd van H.G. Wells'  'War of the Worlds'. Maken we een toeristische uitstap naar de Menenpoort in Ieper met al wie nog niet herdenkingsmoe is?

 

Een druk fantastisch voorjaar

 

Jan van ’t Ent deelde folders uit van Imagicon in Ede. Hij, Peter De Weerdt en ik gaan er volgende week heen. Wie een grote conventie met veel bezoekers en een uitgebreide beurs wil bijwonen, moet naar Imagicon. Bovendien toonde Jan flyers van Luxcon in Tétange (Groothertogdom Luxemburg) en Archipelacon in Åland (Finland). Peter en wellicht Johann reizen eind maart naar Luxcon. In april is er de Eurocon in Sint-Petersburg en dichter bij huis is er Antwerp Convention.

 

Het volgende SF-café vindt op zaterdag 23 mei 2015 plaats. Ben je geïnteresseerd, mail dan naar sfcafeleuven@gmail.com.

 

Agenda

 

22 maart 2015: Sluiting Offscreen filmfestival, Cinema Nova, Brussel

21 maart 2015: Imagicon, Ede, Nederland

28 – 29 maart 2015: Luxcon, Tétange, Groothertogdom Luxemburg

7 – 19 april 2015: Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel

23 – 25 april: Eurocon, Sint-Petersburg, Rusland

26 april 2015: Antwerp Convention, Antwerpen

23 mei 2015: SF-café Leuven

25 – 28 juni: Archipelacon, Åland, Finland

17-18 oktober 2015: FACTS, Gent

13- 15 november 2015: Poppycon, Nieuwpoort

 

Meer info:

www.beneluxcon.be

www.archipelacon.org

 

Frank Beckers