Wat is...

 

Wat is …CETI? CETI staat voor Cetacean Translation Initiative, vertaald Initiatief voor de Vertaling van Walvisachtigen. Met kunstmatige intelligentie hopen wetenschappers het ‘klikken’ van potvissen te interpreteren en zo met deze walvissen te kunnen praten.

 

Wat zijn... een hebberige alien? Hebberige aliens ('grabby aliens' in het Engels) zijn intelligente levensvormen die hun territorium voortdurend uitbreiden en daarbij de ruimte waar ze wonen grondig wijzigen.

(Bron: Sylvia Wenmackers, Waarom 'macho' sterrenkundigen geloven in hebberige ruimtewezens, EOS, 3/11/2021)

 

Wat is ... het dataoom? Naar analogie met genoom en microbioom praat astrobioloog Caleb Scharf over het dataoom, "het geheel van gegevens". Hieronder vallen onze taal en onze ideeën. We slaan die tijdelijk op in onze hersenen. Ze zijn niet in ons DNA geëncodeerd, toch bestaan ze en kunnen ze zich in de wereld voortzetten.

(Bron: Je kunt niet uitsluiten dat onze kattenvideo's ooit heel waardevol zullen zijn, De Standaard, 21/08/2021)

 

Wat is ... een stratonaut? Ruimtevaarders zijn astronauten, toch? Jeff Bezos en Richard Branson maakten onlangs hun eerste commerciële ruimtevlucht en noemen zich nu astronaut. De eigenaar van Amazon vloog tot 100 kilometer en zijn mede-miljardair, eigenaar van Virgin Galactic, haalde 80 kilometer. Er is geen duidelijke scheidingslijn tussen onze aarde en de ruimte. Internationaal wordt de grens van de ruimte op 100 kilometer gezet. In eigen land wil ondernemer David Laurier uit Deinze in 2025 een ruimtevlucht maken met een ruimteballon van het Amerikaanse bedrijf Space Perspective. De ballon Neptune One zal tot 35 kilometer stijgen, dat is tot in de stratosfeer. David Laurieruit en zijn medepassagiers zijn bijgevolg geen astronauten, maar stratonauten. Met dank aan Ludwine voor de suggestie.

(Bron: https://www.avs.be/)

 

Wat is... apocalyptische boekhouding? 'Als er iets niet goed gaat is, is apocalyptische boekhouden de meest voor de hand liggende reactie. Dus heel veel gegevens verzamelen om te laten zien wat er misgaat' schrijft René ten Bos in Filosofie Magazine juli/augustus 2021.

 

Wat is... een malien? Een malien is een alien uit een ander universum. De m komt van multiversum. Voor humanoïden uit een ander universum worden ook de termen anderuniverseel of anderwereldling gebruikt.

Extra: een nonsensverhaal over een alien uit een ander universum is bijgevolg malienkolder.