Boekvoorstelling 'A Gentle Flow Of Ink'

 

Nieuwe bundel van Graham Andrews

 

Vrijdagavond 27 september stelde Graham Andrews zijn nieuwe bundel ' A Gentle Flow Of Ink' voor in 'Waterstone's' in Brussel. 'Waterstone's' is een Engelstalige boekenwinkel met een uitgebreid aanbod Amerikaanse en Britse SF&F. In de pre-internettijd was 'Waterstone's' samen met voorloper 'WH Smith' de plaats bij uitstek in onze hoofdstad om een Engelstalige sciencefictionroman te kopen.

           

Graham Andrews publiceerde vroeger al sciencefiction met 'Darkness Audible' uit 1991. Daarnaast schrijft hij theaterstukken en leverde journalistiek werk voor onder andere 'The Guardian' en 'The Daily Express'. Zijn artikelen behandelen zowel mainstreamliteratuur als genreliteratuur, veelal zijn het boekbesprekingen. Hij werkt mee aan SF-magazines 'Locus', 'Foundation', 'Interzone',...

 

'A Gentle Flow Of Ink' bevat kortverhalen. Uitgeverijen beschouwen korte verhalen echter als onpubliceerbaar. Bijgevolg is het heel moeilijk om bundels kortverhalen gepubliceerd te krijgen. Toch lukte het Graham. Hij selecteerde verhalen die hij de laatste twintig jaar heeft geschreven. (Terwijl ik dit verslag een laatste keer nalees, verneem ik dat de Nobelprijs Literatuur 2013 zowaar aan Alice Munro, schrijfster van korte verhalen, is toegekend.)

 

Veel belangstelling

 

De boekvoorstelling vond plaats voor een volle zaal. Er moesten inderhaast nog enkele stoelen worden bijgeschoven. Heel wat kennissen van het theatergezelschap 'Brussels Shakespeare Society', waaraan Graham verbonden is, waren aanwezig. Daarnaast was er een delegatie uit de SF-wereld, waaronder Patrick, Paula, Frank Roger en ik.

 

Onder de aanwezigen was de Brit Michel Parry, een oude kennis van Graham en zijn vrouw Agnes. Michel Parry is de zoon van een Britse diplomaat en werd in Brussel geboren. Hij bracht meerdere sciencefiction- en horrorantologieën uit zoals 'Strange Ecstasies' (1973), 'Sex in the 21st Century' (1979), 'Reign of Terror: Great Victorian Ghost Stories' (1976 – 1978) en 'The Rivals of Frankenstein' (1977). De Brit schreef non-fictie met 'Escape from the Terror: The Memoirs of Madame Tassaud' (1996).

 

Natuurlijk was ook graficus John Baldwin present. Hij ontwierp de omslag voor Grahams nieuwe boek. John Baldwin signeerde achteraf mee alle exemplaren die gekocht werden.

 

SF moet leuk zijn

 

Tijdens de presentatie benadrukte Graham dat SF leuk moet zijn. De nieuwe bundel bevat dan ook humoristische verhalen. Daarnaast merkte hij op dat wanneer een SF-schrijver over de toekomst schrijft, hij niet de bedoeling heeft om de toekomst te voorspellen, maar eerder om de toekomst te voorkomen.

 

Graham werkt drie weken aan een kortverhaal en drie jaar aan een roman. Dat lukt hem met dagelijks vijfhonderd woorden op papier te zetten.

 

Graham vermeldde onder meer A.C. Clarke en John Wyndham als inspiratiebron. Terloops gaf hij enkele definities van SF. Hij citeerde een eerste definitie van Kingsley Amis, die in 'New Maps Of Hell' schrijft "Sciencefiction is die klasse van prozaverhalen die situaties behandelen die in de wereld zoals wij die kennen, niet kunnen voorkomen, maar die verondersteld worden op basis van iets innovatiefs in wetenschappen, technologie, pseudo-wetenschappen of pseudo-technologie, zowel van menselijke als buitenaardse oorsprong.” Theodore Sturgeon (1952) stelt dan weer: "Een SF-verhaal is een verhaal over menselijke wezens met een menselijk probleem, dat helemaal niet zou gebeurd zijn zonder zijn wetenschappelijke inhoud”. Rod Serling benadrukt het verschil tussen SF en fantasy (1962): “Fantasy is het onmogelijke waarschijnlijk gemaakt, SF is het onwaarschijnlijke mogelijk gemaakt.” Grahams favoriete definitie werd door Damon Knight (1952) gegeven: “SF slaat op wat we aanwijzen wanneer we het zeggen.” ("Science fiction means what we point to when we say it.")

 

Papier of geen papier

 

'A Gentle Flow Of Ink' werd uitgegeven door 'Random House' en kan online besteld worden. O ja, het boek is ook als e-boek te verkrijgen. Graham is echter een ouderwetse boekenliefhebber. Hij wil een boek kunnen vasthouden. “Een voordeel aan een papieren boek is dat je het kunt signeren”. Hij heeft dan ook een uitgebreide collectie boeken. Zijn vrouw Agnes voegde daar nog aan toe: “We leven in een bibliotheek”.

 

Meer info:

shaksoc.theatreinbrussels.com/index.html

www.feedaread.com/books/A-Gentle-Flow-of-Ink-9781782998426.aspx

 

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb