Deel van de affiche 2018                                                 Programmator Frank Moens

HEEL WAT WETENSCHAPSDOCUMENTAIRES OP DOCVILLE 2018

Op de persconferentie van Docville 2018 kondigde programmator Frank Moens aan dat er dit jaar heel wat wetenschapsdocumentaires zullen vertoond worden. De geselecteerde films tonen aan dat het subgenre eveneens volwassen is geworden: het is niet langer de belegen, saaie school-tv uit onze kindertijd.

 

Alles is maar zeker tot er een nieuwe theorie langskomt, alles moet steeds falsifieerbaar zijn. Iedere goede wetenschapper dient zichzelf dan ook permanent in vraag te stellen. Documentaire en wetenschap vormen daarom een evident huwelijk. Want niet alleen kritisch denken, maar ook de drang naar nieuwe kennis en ervaringen zijn voor beiden essentieel” schrijft Frank Moens.

 

Cyborgs Among Us van Rafel Duran Torrent volgt biohackers die elektronica bij zichzelf inplanten. De Poolse regisseur Norman Leto vertelt in Photon de geschiedenis en evolutie van het heelal van de Oerknal tot in de verre toekomst. Kwantumrevolutie van Vincent Langouche legt de basisprincipes van kwantummechanica uit en staat stil bij de rol die ons land hierbij speelde met de organisatie van de Solvayraden in Brussel. Alphago van Greg Kohs verfilmde de wedstrijden van het computerprogramma dat de wereldkampioen Go versloeg. In de nabespreking legt prof Luc De Raedt uit tot wat Machine Learning en Kunstmatige intelligentie in de nabije toekomst zullen leiden.

 

Docville richt ook een populairwetenschappelijke tentoonstelling in. In de inkomhal van Cinema Vesalius worden enkele experimenten uitgevoerd. Bezoekers kunnen onder meer hun portret laten tekenen door een robot, de wetten van de kwantumfysica ontdekken en met hun gedachtegolven een spelletje sturen.

 

Programmaonderdeel Weten en Geweten sluit aan op dit wetenschappelijke thema. Eating Animals van Christopher Quinn naar het gelijknamige boek van Jonathan Safran Foer was een van de films die Frank Moens letterlijk veranderd heeft. Na het zien kon hij geen vlees meer eten.

 

Een ander thema van Docville 2018 is de mockumentary of de nepdocumentaires. Zo is er Het Verdriet van Boudewijn in aanwezigheid van de “bastaardzoon van Koning Boudewijn”. Dit brengt ons bij de huidige heisa rond nepnieuws en de problematiek van sociale media. In The Cleaners van Hans Block en Moritz Riesewieck maken we kennis met de mensen die “schadelijk materiaal” op Facebook verwijderen. Na afloop kunnen de kijkers naar een panelgesprek over (zelf-)censuur door sociale media.

 

De Italiaans-Zweedse regisseur Erik Gandini bezoekt Leuven en geeft een masterclass. Zowel zijn Theory of Love waarin de regisseur uitzoekt waarom de Zweden toch niet gelukkig zijn ondanks hun vrijheid en onafhankelijkheid, Surplus over de consumptiemaatschappij, als zijn recente The Rebel Surgeon uit 2017 over Erik Erichsen die als chirurg in Ethiopië werkte worden vertoond. Ondertussen is dokter Erichsen voltijds jazzmuzikant geworden. De muzikant geeft een optreden in het café van het STUK.

 

Docville loopt van 21 tot 29 maart 2018. Openingsfilm is A Better Man van Attiya Khan en Lawrence Jackman. Tijdens de slotceremonie wordt Mountain van Jennifer Peedom getoond. Het programma staat online op www.docville.be

 

DOCVILLE 2018
21 – 29 maart 2018
Diverse locaties in de Leuvense binnenstad
Een organisatie van vzw Fonk
www.docville.be