SF-café Leuven 26 februari 2012
18de SF-café
Het was met gemengde gevoelens dat ik naar de ’Charly’s’ trok. Dit was immers het eerste SF-café na het overlijden van Peter Stinson. Ludwine van Assche vertelde me achteraf dat het die zondag precies drie maanden geleden was dat Peter stierf…
Ditmaal waren we met zijn achten. Graham en Agnes Andrews hadden zich verontschuldigd. Ze repeteren voor twee theaterstukken die binnenkort in première gaan. Ondertussen heeft de griep toch nog ons land bereikt. Een vriendin van Ludwine, die voor het eerst zou meekomen, moest gisteren wegens ziekte afzeggen.
Boeken, films, tv
Recente sciencefictionfilms en tv-series zoals ‘Fringe’ en het net afgelopen ‘Terra Nova’ passeerden de revue. Johann Chiaradia kijkt uit naar ‘John Carter’ van Andrew Stanton, gebaseerd op ‘A Princess Of Mars uit 1912 van Edgar Rice Burroughs. We verwachten ook veel van ‘Chronicle’ van Josh Trank. Frank Roger zag onlangs ‘A Dangerous Method’ over Sigmund Freud en Carl Jung van David Cronenberg. Hij verkiest echter Cronenbergs oudere werk. Frank is al jarenlang een liefhebber van de Canadese regisseur en betreurt dat Cronenberg tegenwoordig geen horrorfilms meer maakt. Hij plaatst ‘The Fly’ bovenaan het lijstje. Patrick Van den Hole herinnerde zich de ontploffende hoofden uit ‘Scanners’.
Ik ben de voorbije week enkele avonden naar Anima, het festival van de animatiefilm, geweest en ik heb er enkele mooie en interessante films gezien zoals het Tsjechische ‘Aloïs Nebel’. Helaas zat er tijdens de avondvertoningen van de lange speelfilms geen sciencefiction tussen.
Julien Vermeulen vertelde ons een anekdote: ooit werd hij op de Boekenbeurs aangeklampt door scholieren die een vragenlijst moesten invullen. “Hoeveel boeken lees je per jaar?” vroegen ze hem. .“ Meer dan driehonderdvijftig.” De leerlingen schrokken van zijn antwoord. Er was immers onvoldoende plaats op hun formulier om getallen groter dan honderd te noteren!
Nieuwe publicaties
Frank Roger kondigt enkele nieuwe publicaties aan: een verhalenbundel en een werk met collages. Hij is verslingerd op het surrealisme. Jammer genoeg werd de grote zomertentoonstelling in Brussel over het surrealisme afgelast. Dan moeten we maar terug naar het Magrittemuseum op de Kunstberg. De lange wachtrijen van de eerste maanden na de opening zijn achter de rug, wist Paula Vander Beken te vertellen.
Het januarinummer van het Limburgse tijdschrift ‘Weirdo’s’ heeft Frank Rogers verhaal ‘Spiegeltje, Spiegeltje’ en zijn collage ‘Scan En Vermenigvuldig U’ gepubliceerd. Wie Frank Roger kent, weet dat dit betekent dat in zowat alle nummers van ’Weirdo’s’ een van zijn korte verhalen zal staan. Je kan Frank Roger volgen op facebook http://nl-nl.facebook.com/frankrogerfdc en op zijn persoonlijke website http://www.frankroger.be/
Nog meer surrealisme
Onlangs verscheen het stripverhaal ‘Magritte En Het “Maldoror” Boek’. Dit is het eerste deel van een zevendelige reeks over het leven van Geert van Bruaene. Geert van Bruaene was kunsthandelaar en startte het café ‘Het Goudblommeke In Papier’ op, waar ondermeer de surrealisten thuis waren. Wij bezochten ‘Het Goudblommeke’ na ons bezoek vorig jaar aan de tentoonstelling ‘Miró. Het Palet Van De Dichter’. Volgens Frank Roger werd René Magritte ooit gevraagd wat er achter zijn schilderijen zat? “De muur”, luidde zijn laconieke antwoord.
De bibliotheek van de sciencefiction
Peter De Weerdt werkt mee aan de ‘Bibliotheek van de Sciencefiction’.Jos Lexmond wil met dit project alle Nederlandstalige SF&F-verhalen en boeken oplijsten. Hier is mijn kleine bijdrage. Van Hendrik Conscience ontbreekt nog de titel ‘Een Nul Teveel’. Dat zou het allereerste toekomstverhaal in Vlaanderen kunnen zijn. Een sciencefictionverhaal van Conscience is, om het met een typische Frank-Rogeruitdrukking te zeggen, een voorbeeld van “consciencefiction”.
Volgende SF-café
Vooraleer we afscheid namen, zochten we een vrije datum voor het volgende SF-café Leuven. Wie geïnteresseerd is, houdt zondag 13 mei vrij. Wil je vooraf middageten, stuur dan een mailtje zodat ik plaatsen kan reserveren of je kan verwittigen mocht de datum toch weer verschoven worden…
Ik kan nog een tweede activiteit van Future Visions Unlimited aankondigen. Op paasmaandag trekken we naar Tongeren, waar we ‘Sagalassos, City Of Dreams’ bezoeken. De tentoonstelling geeft een overzicht van de opgravingen van de oude Romeinse stad in het huidige Turkije.
Kalender
Vier klanten van het SF-café wonen Katcon in Katwijk bij. Katcon is de Beneluxcon 2012. Peter De Weerdt rijdt met de auto en pikt Frank Roger en mij in Antwerpen Berchem op. Johann zal ons de dag later vergezellen. Patrick en Paula moeten dit jaar verstek geven. De nieuwe datum van de Beneluxcon past niet. Ze hebben dan verplichtingen op hun school.
Peter, Frank en Frank reizen in april naar Kroatië om er de Eurocon in Zagreb bij te wonen.
Op Anima vond ik een flyer van de ‘Second Antwerp Convention’. Dit evenement valt te vergelijken met de ‘F.A.C.T.S.’-beurs in Gent, weliswaar kleiner, maar in vergelijking met de SF-beurs/boekenstand op een Beneluxcon dan toch weer behoorlijk groot. Er waren vorig jaar trouwens meer boekenstands op de ‘Antwerp Convention’ dan er op ‘F.A.C.T.S.’ zijn.
Frank Roger en Peter De Weerdt gaan regelmatig naar de bijeenkomsten van het Jean Ray-genootschap in Gent. De vereniging komt elke eerste zaterdag van de maand samen. Het aantal deelnemers fluctueert. Soms maar acht, soms meer dan twintig. Heel wat bezoekers komen vanuit Frankrijk zodat de helft of meer van de aanwezigen Franstalig zijn. Julien heeft trouwens recentelijk ’De 25 Beste En Donkerste Verhalen Van Jean Ray’ gekocht.
18de SF-CAFE LEUVEN
16 februari 2012
Charly’s, Leuven
19de SF-CAFE LEUVEN
13 mei 2012
Charly’s, Leuven
UITSTAP TONGEREN – SAGALASSOS, CITY OF DREAMS
13 mei 2012
Contact: wie vragen over het SF-café Leuven heeft of zich wil inschrijven voor één van de activiteiten van Future Visions Unlimited, mailt naar sfcafeleuven@gmail.com. Op Twitter kan je ons op @SFCafeleuven volgen.
Frank Beckers
Klik hier om een tekst te typen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb