SF-café mei 2022

Goran, Frank en Finn

Frank Roger, Peter en Ludwine

Goran

Guido Eekhaut op Druk in Leuven

Cover van een Chinees tijdschrift met een verhaal van Frank Roger

Cover van het Hongaarse tijdschrift met een verhaal van Frank Roger

Het SF-café Leuven kwam dit jaar een tweede maal samen op zondag 8 mei. Nu covid-19 haar greep gelost heeft, worden weer heel wat activiteiten georganiseerd zodat we nu allemaal keuzes moeten maken. Die zondag werd Moederdag gevierd, enkelen werden op een communiefeest verwacht en nog anderen waren op reis. Uiteindelijk waren we met 6 om samen in brasserie Van De Weyer te eten.

 

We maakten kennis met Goran die voor het eerst deelnam aan het SF-café Leuven. Hij woont in Diksmuide en had er bijgevolg de langste treinrit opzitten. Gelukkig ziet hij niet op tegen een lange treinrit, want vorige maand bezocht hij de Eurocon in Dudelange, wat een heenreis van bijna 8 uur betekende. Daarmee was hij de enige van ons gezelschap die naar de Eurocon in Luxemburg was geweest. Volgende week trekken Frank Roger en Peter De Weerdt naar Friesland. In Sneek is er de HSFCon van het NCSF.

 

Ludwine nodigde ons uit voor een tijdreis naar Deinze, een tijdreis naar 2034. Kyoko Scholiers neemt de reizigers mee op een wandeling doorheen Zone-X, een afgescheiden deel van de stad, waar een groepje mensen overleeft alsof de tijd is blijven stilstaan en dat de oude gebruiken uit 2022 in ere houdt. Dat maakt ons nieuwsgierig. Finn, Goran en ik zullen zondag Ludwine begeleiden op haar trip in de tijd.

 

Frank Roger stelde voor om naar de tentoonstelling Christian Dotremont te gaan in het Museum voor Schone Kunsten in Brussel.  De Belgische kunstenaar werd honderd jaar geleden geboren en was een van de oprichters van CoBrA. De tentoonstelling plaatst Dotremonts grafische gedichten of “logogrammen” centraal. Stuur maar een mail naar sfcafeleuven@gmail.com als je mee wil gaan. Dan houd ik jullie op de hoogte van de datum, wellicht een zaterdag of zondag in de zomer.

 

Het Hongaarse tijdschrift Galaktika heeft Frank Rogers verhaal Riding the rift (alias Uit de bocht gescheurd) aanvaard. Dat wordt zijn derde publicatie in het Hongaars. Galaktika is Europa's langst lopende professionele sciencefictionmagazine. En het Chinese blad SF World zal binnenkort zijn verhaal Rinus en de spinnen (alias Raymond and the spiders) publiceren. In september is Frank Roger eregast op Fantasticon in Nieuw Vennep.

 

Er lopen twee initiatieven om de Vlaamse sciencefictionwereld nieuw leven in te blazen. Volgens Frank Roger denkt Danny De Laedt eraan om opnieuw een SF-tijdschrift uit te geven. Enkele maanden geleden hield Isabelle Plomteux een enquête onder schrijvers, uitgevers en fans om te peilen naar hun noden aan een nieuwe vereniging.

 

De wedstrijd Big Bang Kort – schrijf een kortverhaal met thema Big Bang – loopt nog tot 31 mei.

 

Zondag 8 mei was de sluitingsdag van het nieuwe boekenfestival Druk in Leuven.  Na het eten ging ik nog naar het gesprek met Auke Hulst, de auteur van De Mitsukoshi Troostbaby Company. Tijdens Druk in Leuven woonde ik ook nog het dubbelinterview van Jan Hautekiet met kunstenaar Koen Vanmechelen en filosoof Johan Braeckman over kunst en wetenschappen. ‘De kloof tussen wetenschap en burger is groter dan de kloof tussen burger en politiek’, oordeelde de filosoof en daar ziet hij een rol weggelegd voor kunstenaars.

Frank Beckers

Auke Hulst

Koen Vanmechelen

Twee boekenstands op Druk in Leuven

Maak jouw eigen website met JouwWeb