DE FANTASIEWERELD VAN TIM BURTON

 

C-Mine

 

Zondag 19 augustus reisden Frank Roger en ik naar Genk, waar Rosette en Johann ons aan het station opwachtten. Na een kort bezoek aan de rommelmarkt in centrum Genk, waar Johann enkele boeken kocht, ging het naar de erfgoedsite C-Mine, waar we de tentoonstelling The World of Tim Burton bezochten.

 

Vriendelijke horror

 

Tim Burton startte zijn carrière als tekenaar bij Walt Disney. Daar vond men zijn tekeningen echter te duister, zeker voor kinderfilms. Hij bleef echter trouw aan zijn eigen opvattingen en ging zijn eigen weg. Dat leverde uiteindelijk een hele reeks fantasierijke films op. Op de tentoonstelling zijn de langspeelfilms die hij regisseerde, producete of als tekenaar aan meewerkte, niet te zien. Verwacht dus geen fragmenten uit Edward Scissorhands, Mars Attacks!, Beetlejuice, Batman, The Nightmare before Chrismas, Frankenweenie, … Wel toont de expo veertig jaar tekeningen, schetsen, teksten, poppen, maquettes en installaties. Al dat werk komt bekend voor. Variaties op wat hij ooit op een servet in een café in Parijs droedelde, duiken later in zijn films op. Andere schetsen waren bedoeld als voorbereidend materiaal voor projecten zoals de films Superman Lives en Trick or Treat, die hij echter nooit gerealiseerde

 

De man heeft een ongebreidelde fantasie. Aan de lopende band creëert hij monsters, bizarre figuren en fantasierijke scènes. Steeds is er een kant af, het oogt gruwelijk, maar tegelijk ook humoristisch.  Bezoekers, ook jonge bezoekers, zullen er geen nachtmerries aan over houden. Kinderen zijn immers toegelaten op deze familievriendelijke tentoonstelling. Tim Burton heeft trouwens ook kinderboeken uitgebracht.

 

Ook zijn er een aantal poppen te zien. Dat vond ik het meest charmante deel van de tentoonstelling. Soms werden de poppen enkel gebruikt in de voorbereidende fase en werd de animatie uiteindelijk toch computergestuurd gemaakt.

Tot slot kan je enkele kortfilms zien zoals de afleveringen van Stainboy en twee videoclips Bones en Here With Me voor de Amerikaanse rockband The Killers.

 

Filmfestival

 

Wie een van zijn films wil zien, kan terecht in cinema Euroscoop Genk, ook op de C-Mine site, waar tot 28 november films van Tim Burton getoond worden. In het weekeind van 18 september is er een Tim Burton filmfestival, waarvoor de meester zelf naar Genk komt. Hij zal dan o.a. The Wicker Man van Robin Hardy uit 1973 en The Omega Man van Boris Sagal uit 1971 inleiden, twee van zijn favoriete films. Dat weekeind worden natuurlijk ook een hele reeks van zijn eigen films vertoond.

 

Alle vier hebben we van de tentoonstelling genoten. Jammer genoeg mochten we geen foto’s maken. De foto’s bij dit verslag werden allemaal in het ‘publieke’ deel van de tentoonstelling genomen. In de tentoonstellingsshop ligt een prijzige catalogus, die voor 75 euro wordt aangeboden. De organisatoren beschouwen dit een koopje, want het boek kostte eerst 150 euro.

 

THE WORLD OF TIM BURTON
Tot 28 november 2018
C-Mine, Genk
www.c-mine.be

 

TIM BURTON FILMFESTIVAL
28 september - 1 oktober 2018
Euroscoop Genk
www.euroscoop.be/genk/acties-and-events/tim-burtons-film-world/

 

Frank Beckers