SF-café  26 januari 2020

 

Johann, Jan en Finn

 

Onze eerste bijeenkomst van het jaar was een voltreffer wat betreft het aantal deelnemers: dertien aanwezigen. Het is lang geleden dat we nog met zovelen op een SF-café waren.

 

Nicholas deelde pins van de WorldCom 2024 in Glasgow uit. Dat wordt de eerstvolgende wereldconventie in Europa, weliswaar niet meer in de EU. Deze zomer hoop ik deel te nemen aan Reunicon (21 – 23 augustus) in Den Haag, Futuricon (2 – 4 oktober) in Kroatië en de HSFcon (14 – 15 november) later op het jaar als het coronavirus geen parten speelt.

 

Binnenkort starten de filmfestivals. Als eerste is er Anima in het krokusverlof (21 februari – 1 maart) in Flagey in Brussel. Dan volgt Offscreen (4 – 22 maart) in Cinema Nova Brussel en in april staan het niet te missen BIFFF (7 – 19 april) in Brussel en Imagine (16 – 25 april) in Amsterdam op het programma.

 

Johann gaf enkele oude nummers van Holland SF aan Finn. Wie Graham wil zien acteren, zoekt op Youtube de aflevering van The Missing, waarin hij barkeeper speelt.

 

Ondertussen zendt de Vlaamse tv het derde seizoen van The Handmaid’s Tale uit. We blijven gemengde gevoelens hebben over de eerste afleveringen. Naarmate het seizoen vordert, wint het verhaal gelukkig wel aan kracht. Toch blijft de bedenking dat het nieuwe seizoen niet veel toevoegt wordt aan het oorspronkelijke verhaal van Margaret Atwood. Wordt het de zoveelste serie die jaren uitgemolken wordt zonder tot een definitief einde te komen?  

 

We haalden herinneringen op aan de series uit onze jeugdjaren: UFO, The Twilight Zone, 20.000 Miles under Sea. Niet alleen sciencefictionreeksen, maar ook The Monkeys, Flipper en Bonanza konden ons toen bekoren.

 

In december bezochten Ludwine, Frank Roger, Finn en ik de tentoonstelling Hyperrealism in Luik. We werden vergezeld door Luikenaar Jean-Louis Etienne. Jean-Louis is lid van de Vriendenkring Jean Ray. Een week later ontmoette ik Frank Roger en Finn op de tentoonstelling Dotremont en de Surrealisten in Brussel. En verschillende leden gingen naar Brancusi, een van de toptentoonstellingen van kunstenfestival Europalia.

 

Frank Roger vraagt of er iemand geïnteresseerd is in de fototentoonstelling René Magritte. Les images révélées in het fotomuseum van Charleroi. In het Kasteel van Mariemont loopt Bye Bye Future, zowaar een sciencefictiontentoonstelling! Daar moeten we dus zeker ook heen.

 

Ludwine toonde een foto van het logo van de Space Force. De ontwerpers haalden duidelijk hun inspiratie bij Star Trek. Ik betwijfel of ze ook dezelfde optimistische toekomstvisie van de makers van Star Trek hebben.

 

Onze tweede bijeenkomst van het jaar gaat door op zondag 29 maart. Zelfde afspraak als de vorige keer: zelfde plek (brasserie Van de Weyer), zelfde uur (ik ben er vanaf 12u).

Jan en Finn                                                                                                 Nicholas

Uit de collectie van Johann

Pin Glasgow 2024                                             Paris la nuit le XXe-siècle door Albert Robid (Bye, Bye Future)

Maak jouw eigen website met JouwWeb