Frank en Frank

SF-café april 2019

 

49ste SF-café

 

Dit keer volstond een tafel voor zes: Johann, Ludwine, Frank Roger, Peter, Finn en ik waren van de partij. Frank Roger en Finn verkenden voor het middageten de rommelmarkt op het Martelarenplein. Frank vond er een cd van de Ierse rockband Thin Lizzy en Finn kocht een stripverhaal van Nero: De Bom van Boema, waarin zowaar één van zijn kennissen in geportretteerd wordt. Na het SF-café passeerden Johann, Peter en ik ook nog even langs de rommelmarkt. Peter kocht enkele cd’s met Keltische muziek en ik een tweedehandssingle van de Beatles.

 

Beurzen en conventies

 

Dit weekend was er FACTS in Gent, wat we dus allemaal een keer oversloegen. Niet getreurd, de liefhebbers van de beurs krijgen eind van dit jaar nog een tweede kans. Op 19 en 20 oktober volgt de herfsteditie van FACTS. Of je kan naar een gelijkaardige beurs zoals de Comiccons, die én in Antwerpen én in Gent én in Brussel georganiseerd worden.

 

Volgend jaar is het dertig jaar geleden dat ConFiction, de wereldconventie in Nederland plaats vond. Kees van Toorn was er voorzitter van. Hij kondigde een nieuwe conventie, Reunicon, aan om deze verjaardag te vieren.

 

SF in China en elders

 

In Knack verscheen een artikel over de Chinees Liu Cixin. Cixin is auteur van de sciencefictionroman The Three-Body Problem. In het interview doet hij een aantal opmerkelijke uitspraken: ‘sciencefictionromans worden steeds saaier‘ en ‘Het zijn altijd weer dezelfde verhalen die terugkeren. De technologische ontwikkelingen nemen tegenwoordig zo’n vlucht dat de fantasie van de sciencefictionauteur bijna niet kan volgen. Dat is noodlottig voor het genre. De realiteit heeft de sciencefiction ingehaald.’ Op https://sfcafeleuven.jouwweb.nl/nieuws/liu-cixin-over-sf staan er nog andere citaten.

 

Het verhaal De transfer van Frank Roger verscheen in een Catalaans tijdschrift. Dit is zijn vijfde vertaling in het Catalaans.

 

Frank Roger prees Jorge Luis Borges (De Aleph en andere verhalen) en Julio Cortázar (Bestiarium), beiden uit Argentinië. Fantastisch werk, maar niet direct SF of fantasy zoals wij gewoon zijn. Borges schreef essays, gedichten en kortverhalen en is een categorie apart, Borgesiaans. Cortázar had een band met ons land. Hij werd in Elsene geboren, want zijn vader werkte op de ambassade van Argentinië in Brussel.

 

Agenda

 

Wanneer is onze volgende bijeenkomst? In elk geval niet in het laatste weekend van april, want dan is er het bierfestival Zythos.

 

Op 2 juni bezoeken we de tentoonstelling De Chirico (ik beloof dat ik voortaan Kirico zal zeggen!) in het BAM in Mons. Wie regelmatig naar een museum gaat, schaft zich best een Museumkaart aan. Je betaalt 50 euro voor een heel jaar. Met deze kaart krijg je gratis toegang tot heel wat tentoonstellingen en vaste collecties van musea. Weliswaar mag je de kaart slechts eenmaal per dag gebruiken. Op https://www.museumpassmusees.be staat de lijst musea die de museumkaart accepteren. De lijst groeit nog aan. De museumkaart komt uit Nederland overgewaaid. Het zou mooi zijn als deze kaart in heel de Benelux zou aanvaard worden. (Of zelfs in heel Europa. Maar zo verzandde het gesprek weeral in een schier eindeloze discussie over de Brexit-saga…)

 

Het volgende SF-café zal plaatsvinden op 29 juni. Dat is dan de vijftigste keer dat het SF-café samenkomt. Indien onze groep wat groter is, zouden we in het Wereldcafé terecht kunnen, waar we apart kunnen zitten. Er is een uitgebreide bierkaart, meer keuzes aan vegetarische schotels, maar wie van uitgebreid tafelen houdt, zal wellicht Van de Weyer verkiezen. Een alternatief zou kunnen zijn om een tafel op de eerste verdieping van Vande Weyer te vragen. Ik mail jullie later de juiste locatie.

 

Meer info:

confiction1990.com/
sfcafeleuven.jouwweb.nl/nieuws/liu-cixin-over-sf

www.museumpassmusees.be

Frank Beckers

Finn                                                                                                                                  Johann

Peter                                                                                                                                 Nero

Waar is Mark?                                                                                                                                  Museumpas