SF-café Leuven mei 2017

Veertigste SF-café

 

Het SF-café van mei 2017 was al de veertigste keer dat we samenkwamen! Ditmaal waren we met zeven aanwezigen in De Kansel in Leuven. Frank Roger kon er dit keer niet bij zijn. Hij maakte een kunstreis door Flevoland in Nederland.

 

Na het eten, de koffie, de coupe brésilienne en de crème brulée gingen Johann, Peter en ik nog naar café De Domus. Daar ligt gegarandeerd een uitgebreide bierkaart. Ik leerde er het blonde bier “Sibyl” kennen. Maar vreemd genoeg stond op het gelijkvloers van de brasserie de verwarming aan! En dat terwijl buiten de zon scheen en de temperatuur tot achteraan in de 20 graden opliep!

 

Babbelaars op café

 

Onze bierkenners genoten van een “Babbelaar”. Dat bier is nog maar sinds vorig jaar op de markt. Het werd gebrouwen ter gelegenheid van “500 Jaar Utopia”. In 2016 vierde Leuven dat drukker Dirk Martens in 1516 het boek “Utopia” van Thomas More publiceerde. Een van de hoofdpersonages is Rafaelo Babbelario, zeg maar de babbelaar. Het bier maakt dan ook de tongen los, beweert de brouwer.

 

Graham is volop aan het schrijven. Hij is bezig met een roman en tussendoor recenseert hij boeken. Tijdens het lezen van verhalen, bedenkt hij helaas steeds vaker “dat heb ik in de jaren zeventig van de vorige eeuw al eens gelezen”.

 

Graham betreurde ook dat het op conventies niet meer zo gemakkelijk is als vroeger om met de auteurs te praten. Laten we hopen dat conventies niet evolueren naar evenementen waar er twee gescheiden samenkomsten zijn: één voor de uitgenodigde auteurs en één voor de fans met als tegemoetkoming een handtekensessie voor die fans.

 

Peter wist dat in het Nederlandstalige gebied uitgeverijen Zilverspoor, Futuro en Spatterlight behoorlijk actief zijn. Spatterlight heeft plannen om alle boeken van Jack Vance opnieuw uit te geven. Dat wordt een integrale editie in tweeënzestig pockets. Ook de niet eerder vertaalde werken van de Amerikaan zullen nu een Nederlandse vertaling krijgen.

 

Out of this World

 

Alfons Maes maakt een doorstart met “Out Of This World”. Het vernieuwde online magazine staat nu op http://otworld2017.weebly.com/ De verslagen van onze SF-cafés zullen daarom opnieuw op “Out Of This World” gepubliceerd worden. Daar komen ook de foto’s.

 

Ludwine leest momenteel “Soumission” van Michel Houellebecq. In zijn zesde roman beschrijft de auteur hoe een moslimbroeder in 2022 president van Frankrijk wordt. Dat zouden we ook als sciencefiction kunnen beschouwen, toch?

 

Peter woonde als enige Vlaming Luxcon in Luxemburgstad bij. Daar ontmoette hij François Guillaume. François Guillaume is een SF-schrijver uit Luik. Hij is onder andere auteur van de vierdelige reeks “Projet Tau Ceti”.

 

Guido Eekhaut mailde me dat zijn nieuwste boek “Slender Man” in de boekhandel ligt. “Slender Man” verschijnt bij uitgeverij Vrijdag. Op zaterdag 10 en 17 juni signeert Guido zijn nieuwe roman in De Standaard Boekhandel in Leuven.

 

SF-zomer

 

Voor sommigen van ons zal de volgende ontmoeting in Dortmund zijn, waar we de Eurocon zullen bijwonen. Uit Vlaanderen komen Frank Roger, Peter en ik. Jan zal er de Nederlandse kleuren verdedigen. En in augustus staat de wereldconventie in Helsinki op ons programma.

 

Ik hoop in juli een uitstap naar Londen te maken, gelokt door de tentoonstelling “Into The Unknown. A Journey Through Science Fiction” in het Barbican Centre . Ik herinner me de fantastische tentoonstelling “Out Of This World. Science Fiction But Not As You Know It” in 2011 in de British Library. Bovendien loopt in het Science Museum “Robots” en in Victoria & Albert Museum “The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains”. Agnes raadde me aan om een hotel in de buurt van het Barbican Centre te boeken, daar zijn nog betaalbare hotels.

 

Volgende SF-café

 

Onze volgende bijeenkomst is zaterdag 29 juli. De meeste stamgasten van ons café verkiezen immers een zaterdag zodat ze vooraf naar boekhandel De Slegte in de Bondgenotenlaan kunnen gaan.

 

We spreken opnieuw in De Kansel af om er te eten. Na het eten, gaan we nog iets drinken, misschien in de Ierse pub Thomas Stapleton of in het boekencafé Barbóék.

 

Kalender

 

SF-café Leuven juli
29 juli 2017
De Kansel, Muntstraat 15, Leuven

 

U-con. Eurocon 2017
16 – 18 juni 2017
Dortmund, Duitsland
www.dortmund-in-2017.com

 

Worldcon 75
9 - 13 augustus 2017
Helsinki, Finland
www.worldcon.fi

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb