SF-café Leuven 17 mei 2014

 

SF-brasserie

 

Deze keer konden we met zijn tienen op het terras van de 'Charly's' van het lenteweer profiteren. Tussen de soep van Frank en de coupe ijs van Herman – of de Irish Coffee -, werden de vakantieplannen, de status van het onderwijs, de laatst bezochte tentoonstellingen, pas gekochte boeken en de laatst bekeken films besproken.

 

Herman Ceulemans had een surrealistische collage à la Frank Roger gemaakt, die we dan ook aan Frank Roger schonken. Frank Roger was in februari op de 'Third International Conference On World Science Fiction In India' te gast. Die conferentie vond plaats in Kochi in Zuid-India. Hij gaf een uitgebreid verslag. Frank was in de wolken over zijn ontvangst. Twee lokale kranten schreven over hem. Onderaan vind je de link naar een interview met hem in de Engelstalige krant 'The Hindu'.

 

De post-apocalyptische film 'Snowpeircer' naar het Franse stripverhaal 'Le Transperceneige' valt in de smaak. Ook 'Divergent' en de documentaires 'Searching For Sugar Man' en 'Beware Of Mr. Baker' over de drummer van Cream kwamen ter sprake. Die laatste was trouwens op het documentaire filmfestival 'Docville' te zien en werd toen in het Depot vertoond. Dat is het gebouw op het Martelarenplein net naast de 'Charly's'.

 

Surrealistische en andere tentoonstellingen

 

Zelf heb ik onlangs de tentoonstelling 'Onwaarschijnlijk Echt' in Antwerpen gezien. Hier hangen werken uit het Interbellum, toen Carel Willink, Pyke Koch, Charley Toorop, Henry Van Straten, Raoul Hynckes en anderen het 'Magisch Realisme' en de 'Nieuwe Zakelijkheid' in de schilderkunst van de Lage landen introduceerden. In de wandelbrochure definieert Pyke Koch het verschil tussen Magisch Realisme en surrealisme als “Het magisch realisme bedient zich van voorstellingen die wel mogelijk, maar niet waarschijnlijk zijn; het surrealisme daarentegen van onmogelijke, onbestaande of onbestaanbare situaties.”

 

Er is nog meer surrealisme en fantastiek in Antwerpen. Zo loopt er de tentoonstelling 'Nevertheless' van Octave Landuyt. Binnenkort krijgt Amsterdam bezoek van de Canadese regisseur David Cronenberg. Ik ben benieuwd naar zijn nieuwe film 'Maps To The Stars', die in Cannes in première ging. Het Amsterdamse filmmuseum 'Eye' heeft de grote tentoonstelling 'David Cronenberg – The Exhibition' naar Nederland gehaald. De tentoonstelling opent op 22 juni en duurt tot 14 september.

 

Fantasy en SF

 

Julien Vermeulen toonde ons enkele fraai uitgegeven boeken over weerwolven, non-fictie werk dus. Herman leest momenteel boeken van de Hugo-genomineerden. Frank Roger toonde een exemplaar van het mini tijdschrift 'Tjonge, nr. 5'. Dit minuscule boekje meet 3,5 bij 4 centimeter. Hij heeft er vier miniverhalen voor geschreven. Een miniboekje heeft natuurlijk een miniprijs. 'Tjonge' kost slechts vijfentwintig eurocent.

 

Conventies

 

Frank Roger, Peter De Weerdt en ik trokken in april naar 'Imagicon' in Ede. Een week later zag ik Peter opnieuw op de vierde 'Antwerp Convention'. Beide evenementen trokken heel wat bezoekers. 'Imagicon' beleeft in maart 2015 zijn tweede editie.

 

De volgende grote activiteit is de wereldconventie in Londen. Jan van 't Ent droeg al een T-shirt van 'Loncon 3'. Het weekend erna kunnen de diehards naar Dublin om er de 'Eurocon 2014' bij te wonen. Al zevenduizend fans hebben zich geregistreerd voor 'Loncon'!

 

Bruno Peeters wees ons op de Franse conventie in Amiens van 17 tot 20 juli. Julien suggereert Oostende als mogelijke locatie voor een conventie in eigen land. De gekende troeven van de badstad zijn zon en zee. Bovendien is Oostende gemakkelijk te bereiken. Oostende is immers eindstation van een treinverbinding dwars door België en bovendien eindigt de E40 er. Van oudsher is de stad een uitvalsbasis voor Engelsen, die naar ons land reizen.

 

Ravage

 

Bruno bezocht na het eten museum M. Hier loopt tentoonstelling 'Ravage'. Onderweg beklom hij de toren van de universiteitsbibliotheek. Dit torenbezoek is de laatste toeristische aanwinst van Leuven. Binnen zie je een kleine tentoonstelling over de brand van de bibliotheek in de eerste en tweede wereldoorlog. Deze expositie sluit aan bij 'Ravage' en de herdenkingen van de eerste wereldoorlog, toen Leuven “een van de martelaarsteden” was. 'Ravage' toont de miserie die oorlogen met zich meebrengen. Natuurlijk staan de vernietigingen van de eerste wereldoorlog centraal, maar er wordt eveneens verwezen naar de verwoesting van Troje, de burgeroorlog in Joegoslavië en andere oorlogen. Helaas, boekverbrandingen, beeldenstormen, executies en andere ravages zijn van alle tijden.

 

Stad van ideeën

 

Wie op het Martelarenplein liep, kon niet naast de containers van 'Stad Van Ideeën' kijken. De stad Leuven, de KULeuven en DC Flanders plaatsten Leuven als innovatiecentrum in de kijker. Je kon een 3D-printer aan het werk zien of de zonnewagen en zonneboot van Groep T bewonderen. Elders in de stad, in het stadhuis en op de Grote Markt, stelden andere bedrijven en instellingen hun innovatieve producten voor.

 

SF-CAFÉ LEUVEN

17 mei 2012

Brasserie Charly's, Martelarenplein 11, Leuven

 

ONWAARSCHIJNLIJK ECHT.

Magisch Realisme en Nieuwe Zakelijkheid

10 mei – 31 augustus 2014

Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28, Antwerpen

 

OCTAVE LANDUYT: NEVERTHELESS
10 mei – 30 juni 2014

WM-Gallery, Wolstraat 45, Antwerpen

 

DAVID CRONENBERG – THE EXHIBITION

22 juni – 14 september 2014

EYE, Amsterdam

 

RAVAGE

Kunst en Cultuur in Tijden van Conflict

20 maart – 1 september 2014

Museum M, L. Vanderkelenstraat 28, Leuven

 

Meer info:

www.thehindu.com/news/cities/Thiruvananthapuram/scifi-writer-wedded-to-short-story/article5712836.ece

www.loncon3.com

www.imagicon.nl/

www.stadvanideeen.be

www.ravage1914.be

www.wmgallery.be/expo

eyefilm.nl/cronenberg-the-exhibition

 

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb