SF-café 29 september 2019

Conventies

 

Ditmaal namen zeven leden deel aan het SF-café: Johann, Ludwine, Graham, Frank Roger, Peter, Finn, ik. Omdat dit onze eerste bijeenkomst na de wereldconventie in Dublin en de Europese conventie in Belfast was, werd er uitgebreid nagepraat over onze belevenissen in Ierland en Noord-Ierland.

 

De volgende conventie waar we naar toe gaan, is Reunicon. Op Reunicon in Rotterdam wordt de wereldconventie van 1990 in Scheveningen/Den Haag herdacht. Ludwine stelt voor om een Airbnb te huren waar we allemaal samen zouden kunnen logeren.

 

Binnenkort verschijnt het twaalfde verhaal van Frank Roger in China. Omdat het Chinese blad Youth Digest de herdrukrechten kocht van enkele verhalen die oorspronkelijk in vertaling verschenen in SF World, groeit zijn potentieel Chinees publiek tot maar liefst twee miljoen! En dan moet je weten dat de meeste Chinezen hun exemplaar aan familie of vrienden doorgeven.

 

In Dublin was er een Canadees die een gratis origami-tijdschriftje uitdeelde. Op het blad dat gevouwen wordt, staan enkele korte teksten. Frank Roger heeft een eenzinverhaal ingestuurd getiteld Time-honored.

 

Nieuws

 

Graham had een tweedehandsboekje uit 1975 bij zich. De International Classified Directory of Dealers in Science Fiction and Fantasy Books and Related Materials bevat adressen van SF&F-boekenverkopers. Ook ons land wordt vermeld met Danny De Laet in Brussel.

 

Finn toonde ons een artikel in Knack over Futurium, het ‘museum van de toekomst’ dat op 5 september in Berlijn zijn deuren opende.

 

Ik had het speciale zomernummer van Knack 100 ideeën voor een betere wereld bij me voor  Ludwine. (Zie ook https://sfcafeleuven.jouwweb.nl/nieuws/100-ideeen-voor-een-betere-wereld) Ze ontdekte al onmiddellijk enkele ideeën die ze opvolgt waaronder “zeewier eten”. Volgens Frank Roger is ze dus een “wierdo”.

 

Game of Thrones zit erop. Ludwine raadt aan om eerst de allereerste aflevering opnieuw te bekijken vooraleer de laatste aflevering te bekijken. Volgens haar vullen de laatste aflevering en de eerste aflevering elkaar perfect aan.

Agenda

 

Finn nodigt de leden uit het Gentse uit om samen naar Ad Astra te gaan kijken. We verwachten allemaal veel van de film.

De wet op de vzw’s is dit jaar veranderd. Dat betekent dat we onze statuten moeten aanpassen en we extra administratieve verplichtingen (ledenlijst, verzekeringen, Algemene Verordening Gegevensbescherming,…) opgelegd krijgen, willen we vzw blijven. Frank, Johann en Peter zullen dit volgend jaar aanpakken.

 

De NMBS plant in november werken aan het spoor in Brussel. Herhaaldelijk zullen er dan geen treinen tussen Brussel Noord en Brussel Zuid rijden. Daarom stellen we onze volgende bijeenkomst uit tot na die werken. Dat wordt dan zondag 1 december.

 

Volgende zaterdag komen de Vrienden van Jean Ray weer samen in Gent. Frank Roger en Finn gaan erheen. Onlangs zagen Finn en ik de tentoonstelling Het Transsylvanië Archief - Agent N37 en het yetidossier in het Guislain Museun. (Zie ook KGB archief over de Yeti) Achteraf nam Finn me mee naar de Westerbegraafplaats, waar het graf van Jean Ray ligt.

 

Op het programma van een aantal leden staat de FACTS-beurs in Gent in het weekend van 19 oktober. Op 11 oktober opent de tentoonstelling ​Dalí & Magritte Twee iconen van het surrealisme in dialoog in Brussel. Volgende maand gaat bovendien het tweejaarlijkse kunstenfestival Europalia van start. De twee belangrijkste tentoonstellingen zijn: de Roemeens beeldhouwer Constantin Brancusi in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel en de Daciërs in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Zelf ga ik deze drie tentoonstellingen bezoeken. Wie geïnteresseerd is, geeft maar een seintje (naar sfcafeleuven@gmail.com)

 

Frank Beckers