Leef gezond, lees een boek

 

Hoe krijg je iemand aan het lezen? Een vriend van schrijfster Else Boer wil wel lezen, maar maakt er geen tijd voor. Om hem toch aan het lezen te krijgen, somt ze in Als je meer wil lezen (maar er niet toe komt) een resem gezondheidsvoordelen van lezen op:

Een half uur lezen biedt net zoveel ontspanning als een half uur aan yoga doen, volgens een studie van Seton Hall University (New Jersey). De hartslag daalt en ook de psychische stress neemt af.

Ook slechte slapers zouden baat hebben bij lezen.

Verschillende onderzoekers verbonden aan de Health Research Board in Ierland toonden aan dat een boek lezen in bed de kwaliteit van de slaap van hun respondenten verbeterde.

En het wordt nog beter, al is dit niet meer dan een correlatie.

En er is zelfs onderzoek dat een link ziet tussen lezen en levensduur. Die correlatie blijkt uit een studie in het wetenschappelijk tijdschrift Social Science & Medicine. Ze zien de link al vanaf dertig minuten per dag lezen.

Wat zeggen de neurologen?

Maar ook op het brein heeft lezen een positief effect. Volgens neuroloog Richard Restak, auteur van meer dan twintig boeken over het brein, heeft lezen een grote positieve invloed op de werking van het geheugen. Dat geldt vooral voor het lezen van fictie.

Tot slot:

meer lezen wordt gelinkt aan meer empathie.” … “Een lezer van fictie ervaart meer empathie dan iemand die non-fictie leest, lieten onderzoekers van de Vrije Universteit in Amsterdam zien.

En steeds blijkt dat fictie lezen beter werkt dan non-fictie lezen.

 

(Bron: Else Boer, Als je meer wil lezen (maar er niet toe komt), De Standaard, 4/01/2024)