Eerbetoon aan striptekenaar Morris (Kortrijk, 1/12/1923 – Brussel 17/07/2001)

Elke morgen begin ik mijn krant met de overlijdensberichten. Wanneer ik merk dat ik er niet tussen sta, zet ik me aan het werk.

Maar potlood en papier mogen mee in de kist. Je weet maar nooit.

Morris

 

Morris, de bedenker van Lucky Luke, zou dit jaar 100 jaar oud geworden zijn. In de Gotische zaal van het stadhuis van Kortrijk liep in december een tentoonstelling over Morris en zijn geesteskind. Morris had immers een bijzondere band met Kortrijk: hij was er geboren als Maurice De Bevere en in 1997 werd hij ereburger van de stad.

 

Hoewel Lucky Luke een superkracht heeft, hij schiet sneller dan zijn schaduw, en zijn paard Joly Jumper schaakt, pokert, de krant leest en sarcastische opmerkingen maakt, hoort de strip totaal niet bij ons genre. Lucky Luke is echter wel stripgeschiedenis en niet alleen wij (Frank Roger, Finn en ik) zullen mooie herinneringen aan de verhalen overgehouden hebben. Daarom trokken we vorige zondag naar de West-Vlaamse stad om er de tentoonstelling Morris 100 te bezoeken.

 

Op de tentoonstelling zijn heel wat covers en tekeningen van Morris te zien. Verder liggen er affiches, gadgets, speelgoed – dat bij mij jeugdherinneringen oproept - en postzegels. Ook lees je getuigenissen van vrienden en collega’s. Veel materiaal komt uit de persoonlijke verzamelingen van Wim Bruynooghe en stripjournalist Geert Van Gheluwe, die beiden gespecialiseerd in Lucky Luke zijn en Morris persoonlijk gekend hebben.

 

Bijzonder zijn de tekeningen die hedendaagse grafici gemaakt hebben als eerbetoon aan Morris. Hieronder zie je tekeningen van Foerster, die ook de cover van In Tenebris 2 heeft gemaakt, van Johnny Bekaert, de uitgever van Poespa Productions en van Ever Meulen.

 

Organisator Wim Bruynooghe hoopt dat Morris ooit een eigen museum in Kortrijk krijgt, waar dan al dit materiaal permanent tentoongesteld zou kunnen worden.

 

Geïnteresseerd in Morris en Lucky Luke? Tot 27 januari 2024 is er nog een retrospectieve in galerij Huberty & Breyne in Elsene met 100 gesigneerde platen en tekeningen uit het familiearchief van de tekenaar.

 

Ook als Beeld van de maand december wordt een tekening van de tentoonstelling Morris 100 gebruikt.

 

Morris 100
2 – 17 december 2023
Stadhuis Kortrijk
www.visitkortrijk.be/nl/morris-100

Morris. 100 ans, 100 oeuvres
1 december 2023 – 27 januari 2024
hubertybreyne.com

 

Frank Beckers

                              Foerster                                                                Johnny Bekaert                                                     Ever Meulen

Covers getekend door Morris

                         Organisator Wim Bruynooghe                                                                   Acteurs speelden Lucky Luke en Sarah Bernhardt

Het album Dr. Doxey's Elixer werd ter gelegenheid van Morris 100 door Wim Bruynooghe en Anton Vandorpe vertaald in het Kortrijkse dialect. Johnny Bekaert ontwierp een font gebaseerd op de lettering van Morris en verzorgde de decoupage.

Maak jouw eigen website met JouwWeb