15de SF-café Leuven

Charly’s, 27 maart 2011

 

Eerste SF-café van 2011

In december wilde ik het eerste SF-café na de Beneluxcon 2010 organiseren. In het weekend van 5 december teisterde een sneeuwbui heel het land. Eén voor één belde of mailde iedereen af. Het SF-café werd dan maar afgeblazen en ik besloot op beter weer te wachten.

Op 27 maart was het dan zover. De lente hing in het land. Ditmaal was het weer het fandom beter gezind. Twaalf fans zakten naar de Charly’s af, wat we allen als een groot succes bestempelen. Daarmee was er één deelnemer meer dan op het allereerste SF-café in november 2006. Jawel, Future Visions Unlimited houdt het al vijf jaar vol! Het SF-café van 27 maart was tussen haakjes nummer vijftien. De SF-cafés tijdens de Beneluxconventies in Leuven en Antwerpen kenden vanzelfsprekend meer succes.

Foto’s uit de oude doos

Yves Vandezande had bij het opruimen op zolder twee fotoalbums gevonden met foto’s van de jaren zeventig en tachtig over de legendarische sfancons. Ook waren er beelden van Lovancon, georganiseerd door Guido Eekhaut en Yves Vandezande.

Graham Andrews was eens te meer onze wandelende encyclopedie. Heeft u een vraag over een film, een episode uit een tv-reeks of een boek? Vraag het maar aan hem.

Esneux 2011

Frank Roger riep op om onze Waalse vrienden niet te vergeten. In augustus wordt in Esneux bij Luik de Franse Nationale Conventie gehouden. De organisatie lag – zoals steeds - in handen van Alain le Bussy, die vorig jaar oktober overleed. Alain was bij zowat elk sciencefiction initiatief aan Waalse kant betrokken.

Nu betreuren we Wim Stolk, die onder pseudoniem W.J Maryson schreef. Hij stierf op 10 maart aan een hartinfarct.

Dit jaar is er geen Beneluxcon. Gisteren vond TerraCon plaats in Veldhoven, een conventie van de Nederlandse Perry Rhodan-vereniging Terra. Op 6 december volgt er een Smofcon in Amsterdam. Op een Smofcon worden in de eerste plaats conrunners, organisatoren van conventies, verwacht. Maar er zullen ook activiteiten voor een breder publiek van fans zijn. In 2012 is het NCSF opnieuw aan zet en nodigt ons voor de Beneluxcon 2012.

Toekomstvisies uit de jaren zestig op de mode van het jaar 2000

In het verleden hebben we met de vaste bezoekers van het SF-café ooit de tentoonstellingen ‘Star Wars – The Exhibition’ in Thurn & Taxis en ‘Het Chinese Terracottaleger’ in Maaseik bezocht. In de toekomst zou ik graag weer in groep een tentoonstelling bezoeken. Mijn eerste idee was de tentoonstelling ‘The Future That Never Was’ in het modemuseum van Hasselt. Alleen al omwille van de mooie titel zou ik erheen gaan. De folder schrijft hierover: “Van 29 januari 2011 tot en met 5 juni 2011 toont het Modemuseum Hasselt (MMH) toekomstvisies uit het verleden en de mogelijke toekomst van morgen. The Future That Never Was neemt de bezoeker mee naar de ‘futuristische’ kijk op het magische jaar 2000 van ontwerpers uit de jaren 1960 en toont een glimp van de nieuwe mogelijkheden van morgen.”

Leuven bezoekt Brussel

Frank Roger stelde twee tentoonstellingen over het surrealisme voor. In het Château de Waroux is er een overzichtstentoonstelling ‘De Salvador Dalí à René Magritte. L’Univers de Surréalisme’. In Brussel loopt er een tentoonstelling met werk van de Catalaanse surrealistische schilder Juan Miró, ook al een aanrader als ik voortga op de besprekingen in de krant. ‘Juan Miró’ vindt plaats in de tentoonstellingsruimte van de ING bank op het Koningsplein in Brussel. Uiteindelijk spraken we af om in groep naar Juan Miró te gaan.

Concreet: op zondag 22 mei trekken we naar Brussel. We komen ’s middags samen in café Orlando. Wie wil, kan daar eten en om 14u wandelen we naar het Koningsplein. Café Orlando is het stationsbuffet van Brussel Centraal. De Tijdlijn kwam hier ooit samen op zijn SF-café. In november vorig jaar organiseerde Graham een SF-café Brussel in de Cirio. De toekomstige SF-cafés Brussel zullen ook naar de Orlando verhuizen.

SF-café Leuven nieuwe stijl

Ik wijzig trouwens de formule van het SF-café. Patrick, Paula en Frank Roger komen meestal vroeger om te eten. We starten in het vervolg het SF-café met een lunch. De week voor het SF-café reserveer ik een tafel voor iedereen die laat weten vooraf te komen eten. Het digestief gaat dan over in het gewone SF-café waar iedereen vrij aansluit. Wanneer we met tien of meer zijn, wijken we uit naar het zaaltje boven de Charly’s of zoeken we een andere locatie op wandelafstand van het station van Leuven.

Agenda

JUAN MIRO. HET PALET VAN DE SCHILDER

24 maart – 19 juni 2011

ING Cultuurcentrum, Koningsplein 6, 1000 Brussel

 

THE FUTURE THAT NEVER WAS

28 jan – 5 juni 2011

Modemuseum, Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt

 

DE SALVADOR DALI A RENE MAGRITTE. L’UNIVERS SURREALISTE…

12 maart – 17 juli 2011

Château de Waroux, Rue de Waroux 301, 4432 Alleur

 

UITSTAP SF-CAFE LEUVEN NAAR BRUSSEL

22 mei 2011.

Vanaf 13u in Orlando, Centraal Station, Brussel. Rond 14u bezoek aan de tentoonstelling ‘Juan Miró’.

Graag een seintje aan sfcafeleuven@gmail.com als je vooraf eet of als je mee naar de tentoonstelling gaat.

 

CONVENTION FRANçAISE DE SCIENCE FICTION

18 – 21 augustus 2011

Château de Tilff, 4130 Esneux

 

Meer info:

www.ccpl-esneux.be/convention-belge-de-science-fiction-2011-a-esneux/

www.expo-waroux.be

www.ing.be/art

www.modemuseumhasselt.be

 

Frank Beckers

Klik hier om een tekst te typen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb