Deel 1: LonCon 3
Deze zomer stonden er twee grote sciencefictionconventies op het programma. Op donderdag 14 augustus startte de 72ste wereldconventie 'LonCon 3' in Londen en een week later werden de fans in Dublin op de Europese conventie 'Shamrokon' verwacht.
Een wereldconventie in Europa! Dat mocht ik niet voorbij laten gaan. Bijgevolg trok ik half augustus naar de Engelse hoofdstad. In Brussel-Zuid kwam ik Roelof en Lynne Ann Goudriaan al tegen. In St. Pancras aangekomen, ontmoette ik Graham en Agnes Andrews. Graham en Agnes namen me mee voor een eerste bezoekje aan een Ierse pub om er een hapje te eten. Daarna reisden we per trein naar de Docklands, die vroeger een deel van de Haven van Londen vormden.. 'LonCon 3' vond plaats in 'ExCel', een groot congrescentrum in de Docklands, grenzend aan de zakenluchthaven van London City. Vanuit het congresgebouw kon je vliegtuigen spotten. Helaas zorgde dit ook voor de nodige geluidsoverlast. Je hoorde tot in de zalen de overkomende vliegtuigen.
Aan het cijfer zie je dat 'Loncon 3' al de derde wereldconventie in Londen is. Eerder was de Engelse hoofdstad gaststad voor de wereldconventie in 1957 en in 1965. Voor mij was het de eerste wereldcon sinds 'Interaction' in Glasgow in 2005. De conventie werd qua deelnemersaantallen een enorm succes met tienduizend verkochte lidmaatschappen en achtduizend aanwezigen of “warm bodies” zoals ze hier genoemd worden. Maar liefst veertig landgenoten hadden zich ingeschreven: bekenden als striptekenaar Marvano met zijn dochter en een hele reeks vrienden die regelmatig het SF-café in Leuven bezoeken.
In Londen ontmoette ik Marina, een Kroatische die in Brussel voor de Europese Gemeenschap werkt. Ook zij en Graham, Agnes, Roelof, Lynne Ann,... worden onder “Belgen” geteld, namelijk iedereen die als adres een woonplaats in België opgaf. De overgrote groep aanwezigen op 'LonCon' waren natuurlijk Britten en Amerikanen. Ongetwijfeld reisde een hele kolonie Amerikanen met Ierse roots later door naar Dublin.
Als eregasten waren John Clute, Chris Foss, Malcolm Edwards, Jeanne Gomoll, Robin Hobb en Brian Talbot uitgenodigd. Helaas overleed Iain Banks vorig jaar. Hij was immers ook als eregast aangeschreven.
Daarnaast namen schrijvers als Christopher Priest, Charlie Stross, Ian Watson, George R.R. Martin, Alastair Reynolds en vele anderen heel actief aan het programma deel. Van de “Belgische delegatie” modereerde Nicholas Whyte enkele debatten zoals 'Governing The Future' en 'The Ruling Party' en sprak over 'How To Decide'. Peter De Weerdt werkte zoals steeds heel enthousiast voor de administratie. De Nederlanders waren meer bij de organisatie betrokken. Zo hielp Jan van 't Ent mee aan de nieuwsbrief. 'The Pigeon Post' kende maar liefst een dozijn afleveringen. Ook Kees van Toorn, Paul van Oven en andere noorderburen hoorden tot het organiserend comité.
Literatuur, film, muziek, spel, debatten, tentoonstellingen, wetenschap
Het programma is enorm uitgebreid: tot tien items tegelijkertijd! Het programmaboek vermeldt zeshonderd items met negenhonderd deelnemers. Dat is veel te veel om op te noemen, laat staan om bij te wonen. Je moet dus noodgedwongen voortdurend keuzes maken. Elke bezoeker volgt een uniek parcours en zal een eigen verhaal hebben. Hier is het mijne, hier komt de conventie zoals ik 'LonCon 3' beleefd heb.
Wie mij kent, zal niet verbaasd zijn dat ik een hele reeks lezingen en debatten uit de sectie 'Science Talks' gevolgd heb. Dit was een heel interessant programma-onderdeel, waar ik nog heel wat heb geleerd. Een man als Sir Martin Rees is niet te missen voor al wie in astronomie geïnteresseerd is. De man is Astronomer Royal van Engeland. Hij sprak over de mogelijke catastrofes die de mensheid bedreigen, interplanetaire reizen en had het over de kans op buitenaards leven. Ook de lezing 'Science Fact And Science Fiction' van David Southwood was van een hoog niveau. Hij is voormalig directeur van de Royal Astronomical Society en voormalig directeur van de divisie Science and Robotic Exploration van de ESA. De spreker illustreerde zijn betoog uitgebreid met fragmenten uit SF-films. Beide wetenschappers verbergen hun fascinatie voor SF absoluut niet.
Opvallend was de groots opgevatte fanzone. Dit was de plek om af te spreken, even uit te rusten of nieuwe fans te ontmoeten. Er stonden enkele tafeltjes en banken en er was een bar. Centraal stond de telefooncel uit 'Dr. Who' hier nagebouwd. De cel verhuisde na afloop naar Dublin. De fanzone telde verder een grote tent voor de gamers, een tent voor fannische activiteiten zoals filken (men verzint SF-teksten op bekende liedjes), … Verschillende clubs stelden er zichzelf voor of verkochten lidmaatschappen voor komende conventies. In een hoek werden teksten voorgelezen. In een andere hoek was een bibliotheek met SF&F-boeken geïnstalleerd. De laatste dag van de conventie mocht je de boeken uit de bibliotheek gratis meenemen. 's Avonds vonden de party's plaats in de fanzone, meestal gesponsord door clubs die hun toekomstige conventies willen promoten. Onze bierkenners Johann Chiaradia en Peter ontdekten hier avond na avond toch weer nieuwe bieren. En zaterdags hadden ze het geluk dat in de stad het 'Great British Beer Festival' doorging.
In een andere zaal, nog groter dan waar de fanzone was, vond een uitgebreide beurs en de 'art show' plaats. De kunstwerken mochten helaas niet gefotografeerd worden. Tussen de vele kunstenaars stond eregast Chris Foss centraal. Met 'FACTS' in Gent en 'Antwerp Convention' zijn we in Vlaanderen wel verwend wat beurzen betreft. Vroeger was de beurs op een wereldconventie overweldigend. Dat vond ik toch in Glasgow. Nu lijkt de beursruimte minder groot, omdat er in Gent en Antwerpen meer beursruimte in gebruik is.
Naast de beurs hadden hier ook allerlei organisaties plaatsgenomen zoals de International Space Organization en de British Interplanetary Society. Astronomen stelden de Planck-satelliet en andere projecten van de European Space Agency voor.
Medewerkers van het Egyptische Museum Petrie toonden fantastisch Egypte.
Je kreeg er een wandeling op papier mee langs heen 'Sci-Fi Egypt': Dr Who bezoekt piramides, Egyptische magie speelt een rol in 'Pyramids' van Terry Pratchatt, het Ankh-symbool en hiëroglieven duiken op in 'Lost', er is 'Stargate', 'The Mummy',.... Elders pleitte de PEN-club voor persvrijheid en de rechten van journalisten. Audrey Niffenegger (auteur van 'The Time Traveller's Wife') hield trouwens de PEN / H.G. Wells-lezing. H.G.Wells was van 1933 tot 1935 voorzitter van de PEN-club. Een valse muur hing vol met wetenschappelijke posters van universitaire onderzoekers. De posters hadden titels als 'How To Create Your Own Clone Army', 'Principles Of Biology And Their Implications For Science Fiction', 'The Panbiotic Principle', 'Deadly Virusses', 'Recycling Urine',…
Honderd jaar na de eerste wereldoorlog bracht het internationale fandom ode aan SF-schrijvers tijdens de Groote Oorlog. Even verder werd de geschiedenis van de wereldconventie van 1939 uit de doeken gedaan. Dat was de allereerste wereldconventie. Bovendien werden dit jaar de retro-Hugo's uitgereikt. Jaarlijks is er een Hugo Award voor de beste SF-roman, het beste kortverhaal, het beste tijdschrift,... De prijs is vernoemd naar de Luxemburger Hugo Gernsback die naar de VS emigreerde. Hugo Gernsback richtte het eerste SF-tijdschrift 'Amazing Stories' op. In 1953 werden de eerste Hugo's uitgedeeld. Nu vond men het hoog tijd om retro-actief Hugo's voor 1939 toe te kennen.
Muziekliefhebbers werden op een concert van het 'Worldcon Philharmonic Orchestra' vergast. Theaterliefhebbers kregen 'The Compleat Wrks of Wllm Shkspr' te zien. Verder was er Ierse traditionele dans.
Sommige fans spenderen een hele conventie in de filmzaal. 'Loncon 3' had een film- en tv-programma. Onder de speelfilms stond de nieuwe 'Alien Abduction' op het programma. Het tv-programma toonde onuitgegeven scènes uit 'Dr Who' en tv-shows met onder andere interviews met Iain Banks.
Wilde je een praatje slaan met je favoriete auteur, kon je aanschuiven aan een kaffeeklatsch. Een beperkt groepje fans zit samen met een bekende uit de SF-wereld. Of je kon 's morgens mee wandelen. 's Zaterdags liep Thomas Olde Heuvelt mee in de 'stroll'. Thomas was voor het tweede jaar op rij genomineerd voor een Hugo! Zelf ben ik niet op een koffietafel of ochtendwandeling geraakt. Wel maakte ik samen met Frank Roger elke morgen een alternatieve wandeling doorheen de Docklands.
Stranger than Fiction
Er bleef dus weinig, te weinig tijd over om Londen te verkennen. Graag was ik zoals Rosette, Yvonne, Belinda, Johann en Herman Ceulemans deden naar de tentoonstelling 'Mummy: The Inside Story' in het British Museum geweest. Helaas had ik er geen tijd voor. Ook wilde ik naar het Natural History Museum om 'Britain: One Million Years Of The Human Story' te zien. Hier ben ik wel geraakt, maar de rij wachtenden was me te lang.
Daarom ging ik maar naar het nabijgelegen Science Museum waar ik de intrigerende tentoonstelling 'Stranger Than Fiction' zag. Fotograaf Joan Fontcuberta manipuleert zijn foto's en vult ze aan met mockumentaries. 'Stranger Than Fiction' is een fascinerende tentoonstelling! Met zijn alternatieve fauna en flora zou deze tentoonstelling uitstekend op een SF-conventie passen.
Tijdens de wereldcon werd gestemd welke stad de wereldconventie van 2016 mag organiseren. Dit wordt Kansas City. Peter heeft zich al ingeschreven. Kijken we verder in de toekomst, dan zijn er onder meer bids van Finland voor 2017, Japan voor 2017, Parijs voor 2019 en ook Dublin voor 2019. De kans bestaat dus dat we voor het einde van het decennium opnieuw en Europese wereldconventie krijgen!
Omdat ik twee weken vakantie had genomen, moest ik na afloop van de wereldconventie niet onmiddellijk terug naar huis, maar kon ik naar de Welshe hoofdstad Cardiff doorreizen. Van daar trok ik naar Holyhead in het noorden van Wales, waar ik de ferry naar Dublin nam.
In Wales had ik wel tijd om enkele musea en toeristische attracties te bezoeken. Mocht je ooit in Holyhead passeren, wandel dan een stukje van de 'rocky coast'. Een prachtig landschap... ondanks de regenbuien. Uiteindelijk arriveerde ik net op tijd in de Ierse hoofdstad om er 'Shamrokon' bij te wonen, maar dat lezen jullie in deel 2.
HUGO AWARDS 2014
- Best Novel: 'Ancillary Justice' van Ann Leckie
- Best Novella: 'Equoid' van Charles Stross
- Best Novelette: 'The Lady Astronaut Of Mars' van Mary Robinette Kowal
- Best Short Story: 'The Water That Falls On You From Nowhere' van John Chu
- Best Related Work: 'We Have Always Fought: Challenging The Women, Cattle And Slaves' Narrative van Kameron Hurley ('A Dribble of Ink')
- Best Graphic Story: 'Time', geschreven door Randall Munroe, artiest Randall Munroe
- Best Dramatic Presentation, Long Form: 'Gravity', screenplay van Alfonso Cuarón en Jonás Cuarón; regie Alfonso Cuarón (Esperanto Filmoj/Heyday Films/Warner Bros.)
- Best Dramatic Presentation, Short Form: 'Game of Thrones', 'The Rains Of Castamere', screenplay van David 'Benioff en D. B. Weiss, origineel verhaal van George R. R. Martin, regie David Nutter (HBO)
- Best Professional Editor, Long Form: Ginjer Buchanan
- Best Professional Editor, Short Form: Ellen Datlow
- Best Professional Artist: Julie Dillon
- Best Semiprozine: 'Lightspeed Magazine', uitgegeven door John Joseph Adams, Rich Horton en Stefan Rudnicki
- Best Fanzine: 'A Dribble Of Ink', uitgegeven door Aidan Moher
- Best Fancast: 'SF Signal Podcast' van Patrick Hester
- Best Fan Writer: Kameron Hurley
- Best Fan Artist: Sarah Webb
HUGO AWARDS 1939
- Best Novel: 'The Sword In The Stone' van T. H. White
- Best Novella: 'Who Goes There?' van John W. Campbell (als "Don A. Stuart")
- Best Novelette: 'Rule 18' van Clifford D. Simak
- Best Short Story: 'How We Went To Mars' van Arthur C. Clarke
- Best Dramatic Presentation, Short Form: 'The War Of The Worlds' van H. G. Wells, geschreven voor de radio door Howard E. Koch en Anne Froelick, regie Orson Welles (The Mercury Theatre on the Air/CBS)
- Best Professional Editor, Short Form: John W. Campbell
- Best Professional Artist: Virgil Finlay
- Best Fanzine: 'Imagination!', uitgegeven door Forrest J Ackerman, Myrtle Rebecca "Morojo" Douglas, en T. Bruce Yerke
- Best Fan Writer: Ray Bradbury
- Special Committee Award: Jerry Siegel en Joe Shuster, scheppers van Superman
LonCon 3: 72ste Wereldconventie
14 – 18 augustus 2014
ExCel, Dockland, Londen
Sasquan: 73ste Wereldconventie
19 – 23 augustus 2015
Spokane Convention Center in Spokane, Washington.
MidAmeriCon II: 74ste Wereldconventie
17 – 21 augustus, 2016
Bartle Hall Convention Center in downtown, Kansas City, Missouri
Meer info:
www.loncon3.org
sasquan.org/
midamericon2.org/
www.britishmuseum.org/explore/online_tours/egypt/mummy_the_inside_story/mummy_the_inside_story.aspx
www.nhm.ac.uk/
Maak jouw eigen website met JouwWeb