100 ideeën voor een betere toekomst

 

We zijn niet naïef, we geloven niet in de maakbaarheid van de mens of de wereld en zijn ons absoluut bewust van de vele gevaren die er nu en straks op ons afkomen. Maar tegelijk geloven we in de kracht van creativiteit en het besef dat het ondanks alles loont om voor elkaar te zorgen.

Lucas De Man (curator Theater Aan Zee 2019) in 100 ideeën voor een betere wereld, Knack, juli 2019

 

100 ideeën voor een betere wereld is een zomerspecial van Knack. Een honderdtal opiniemakers uit de academische wereld, de industrie en de media vertellen hoe ze de wereld denken te kunnen verbeteren. Wetenschappers als Pattie Maes (‘Stimuleer meer meisjes om informatica te studeren’), Jean-Pierre Van Bendegem (‘Geef 15-jarigen stemrecht’) en Ignaas Devisch (‘Ban bagger van het internet’) geven hun mening. Een Bekende Vlaming die geïnterviewd werd, is Lieven Scheire (‘Omarm CRISPR’).

 

Niet alleen landgenoten, maar ook een internationaal bekende wetenschapper als koninklijk astronoom Martin Rees mag zijn ideeën voor de toekomst formuleren (‘Haal de thoriumreactor van onder het stof’). Martin Rees heeft trouwens onlangs het boek Over De Toekomst geschreven. In zijn boek Onze Laatste Eeuw uit 2003 klonk hij nog onheilspellend: ‘We hebben 50 procent kans dat de dag des oordeels zich in de loop van de volgende honderd jaar zal afspelen’.

 

Het onderwerp van de special vraagt natuurlijk om ideeën met een hoog SF-gehalte. Een kleine selectie hiervan is:

Word cyborg (Neil Harbisson)
Bouw een maanbasis (Maria-Cristina Ciocci)
Koppel je hersenen aan de computer (Stijn Bruers)
Houd lijf en leden minstens tot 2050 in topvorm – en word onsterfelijk (Ian Pearson)
De mens moet zich ontwikkelen tot een planeetverkennende soort (Nancy Vermeulen)
Met light-sail technologie kunnen we in twintig jaar naar Proxima Centauri (op 4,25 lichtjaar van de aarde) (Nancy Vermeulen)
Op termijn zal de homo sapiens een cyborg worden en met zijn technologie versmelten (Jeroen Lemaire)

Niet alle voorstellen zijn echter met elkaar te verzoenen. Zo vraagt Ian Pearson om gezichtsherkenning te verbieden en pleit hij voor privacy: ‘Ik ben geen crimineel en heb niets te verbergen, en toch wil ik niet dag en nacht in de gaten gehouden worden’. Tobias Leenaert van zijn kant, raadt ons dan weer aan: ‘Plant een chip in bij jezelf (en laat privacy los)’.

 

(Bron: 100 ideeën voor een betere wereld, Knack, juli 2019)

Ian Pearson                                                                                      Ian Pearson

Nancy Vermeulen                                                                                              Nancy Vermeulen

Maak jouw eigen website met JouwWeb