4de SF-café Leuven

Vrijdag 23 november 2007, De Domus

 

Beneluxcon 2007

 

We kwamen een vierde keer samen, ditmaal ter gelegenheid van de Beneluxcon 2007. Voor het eerst werd deze jaarlijkse bijeenkomst van sciencefictionliefhebbers immers in Leuven georganiseerd. Het ene jaar zakken sciencefictionfans af naar Nederland, het andere jaar verzamelen ze in Vlaanderen, gesteld dat er een plaatselijke vereniging de organisatie op zich wil nemen. De Beneluxcon opende vrijdag 23 november. In de avond stond er een stadswandeling op het programma. Stadsgids Guido Smeyers zou ons de donkere en sinistere kant van Leuven tonen. Nou ja, die duistere kant valt best mee. Leuven blijft een goede stad om in te wonen! De rondleiding eindigde rond halftien in café De Domus. Daar hadden we dan ook afgesproken om het vierde sf-café door te laten gaan. Dankzij de wandeling waren we met negentien. Eregasten van de conventie, Ken MacLeod en zijn vrouw, waren ook van de partij. Ken MacLeod is een Schots schrijver.

 

Het onzichtbare SF -café

 

’s Anderendaags hoorde ik dat Martin Hoare met enkelen naar de Domus was gekomen. De Brit is aangesloten bij een Vlaamse bierproeversclub en vindt zijn weg wel in Leuven. Met Peter, Sue en Johann erbij, zijn dat vier fans die tevens bierkenner zijn.

 

Maar De Domus is een huis met vele kamers ... en drie ingangen. Zij kwamen langs de Tiensestraat binnen, wij langs het binnenpleintje aan de Muntstraat. Zij dachten dat wij al weg waren, dus zochten ze plaats, terwijl wij in een andere ruimte zaten. Het eind van het verhaal is dat we elkaar misliepen. Spijtig, want ik had graag Martins visie op de culturele (sf-) verschillen tussen een bier- en een wijndrinkend land gehoord. Dat wordt uitgesteld tot de volgende conventie in Leuven.

 

Vijfde editie

 

In februari 2008 volgt de vijfde editie van het SF -café. Dan keren we terug naar onze oude, vertrouwde stek, brasserie Charly's aan het station, waar de vorige SF-cafés plaatsvonden. De agenda vermeldt later de exacte datum.

 

Frank Beckers