Hoe nabij is een echt Jurassic Park?

 

Nu de eerste ‘Jurassic Park’-film 25 jaar oud is, gaat Geert De Vriese voor EOS de haalbaarheid van een écht dinosaurussenpark na.

 

Als eerste techniek om uitgestorven dieren terug tot leven te wekken, denken we allemaal onmiddellijk aan klonen.

Hierover weet professor biotechnologie Xiuchun Tian (University of Connecticut) te vertellen:
“Louter wetenschappelijk is het perfect mogelijk om binnen de 10 jaar een zoo uit te bouwen met uitgestorven dieren. Maar er zijn twee grote problemen: het zou enorm veel geld kosten en het ligt politiek-ethisch gevoelig. Klonen hangt namelijk onvermijdelijk samen met o.m. een hoge mortaliteit. En wie wil de massale dood van dieren op zijn geweten hebben, alleen maar voor een toeristische attractie?”

 

Bovendien moet het DNA dat uit de fossielen gehaald wordt, nog bruikbaar zijn om te kunnen klonen. Wetenschapsjournaliste Christine Ro voor de BBC:
“DNA-stalen blijven slechts ongeveer een miljoen jaar bruikbaar. Dat betekent dat we in theorie wel een neanderthaler zouden kunnen klonen – hij stierf circa 40.000 jaar geleden uit. Maar voor bijvoorbeeld een Triceratops hebben we het al over een 65 miljoen jaar oud laatste spoor van een levend exemplaar.”

 

Nobelprijswinnaar Scheikunde 2015 Tomas Lindahl voegt hier nog aan toe: “Dino-DNA kan gewoonweg niet lang genoeg overleven om ermee te kunnen klonen.”

 

Het besluit van medisch sociologe Carrie Friese (London School of Economics) is dan ook:
Het meest waarschijnlijke scenario voor een toeristische exploitatie van gekloonde dieren blijft een non-Jurassic Park.

 

Of is er toch nog hoop via een andere techniek? Paleontoloog Jack Horner, die trouwens deels model stond voorhoofdpersonage Alan Grant, pleit voor een omgekeerde genetische manipulatie:
Dinosaurussen hadden een lange staart, armen en handen. Door de evolutie zijn ze die staarten kwijtgeraakt en de armen en handen zijn vleugels geworden, en hun snuit is van de velociraptor-achtige kop getransformeerd tot een vogelbek. Dat proces in een lab genetisch omkeren is volgens mij binnen de vijf tot tien jaar mogelijk.

 

(Bron: https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/hoe-nabij-een-echte-jurassic-park)

Maak jouw eigen website met JouwWeb