IMAGICON 2015

Tweede editie Imagicon

Na het succesvolle ‘Imagicon 2014’ stond het in de sterren geschreven dat er een tweede editie zou komen. Zaterdag 21 maart 2015 verzamelden liefhebbers en verzamelaars van SF & F, anime & manga en rollenspelen & games opnieuw in het congrescentrum ‘De ReeHorst’ in Ede.

Opnieuw kunnen de organisatoren tevreden zijn. Er daagde immers veel volk op, waaronder heel wat verklede bezoekers. Als bezoeker was ik gecharmeerd door de boeiende mix van genres en onderwerpen. Het conventieprogramma telde maar liefst vijf parallelle sessies. In een zesde zaal kon je terecht voor workshops zoals ‘Verhalen vertellen’, ‘Maak je eigen stripfiguur!’, ‘SFX Make-Up’. Tais Teng gaf tips om betere Historische Fantasy-verhalen te verzinnen. Daarnaast waren er doorlopend demonstraties van bordspelen, kaartspelen en computergames. Het BUT-filmfestival uit Breda had een programma films samengesteld. Hun eigen festival in Breda loopt van 2 tot 6 september.

Elke aanwezige kreeg een goodiebag met een oud nummer van ‘Catawiki Magazine’, van ‘The Flying Dutch’, de nieuwsbrief van de Nederlandse Star Trek-vereniging en van ‘Holland SF’ en ‘Wonderwaan’ van het NCSF. Mijn exemplaar van ‘Wonderwaan’ was het themanummer ‘Duizend-en-een-nachten’ met onder andere ‘Laatste Verhaal’ van Guido Eekhaut.

Geschreven SF&F                  

Alastair Reynolds was de literaire eregast. De Britse schrijver van harde SF en space opera (‘Revelation Space’, ‘Chasm City’) is afkomstig uit Wales. Hij woonde een hele tijd in Nederland, waar hij tot 2004 bij ESTEC voor de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA werkte. Sinds maart 2004 is hij voltijds schrijver.

Stripfanaten konden op de foto met eregast Romano Molenaar (‘Storm’). Andere aanwezige schrijvers en striptekenaars waren Tais Teng, Peter Schaap, Anthonie Holslag, J. Sharpe - allen uit de stal van Uitgeverij Zilverspoor -, de Vlaamse schrijver Pen Stewart uit Gent en portrettiste Thessa Blijleven.

Podium

De leden van ‘The Steampunk Objective’ waren alom vertegenwoordigd. Zelfs tussen het bonte gezelschap van de talrijke Cosplayers en andere fantastisch verklede bezoekers vielen zij nog op. Een heel goede keuze om deze groep als gast uit te nodigen.

De deelnemers aan Cosplay en de Masquerade namen de theaterzaal van ‘De ReeHorst’ in. Op het einde van de dag vond hier ook nog een veiling plaats.

Beurs

‘Imagicon’ staat ook voor een uitgebreide beurs. Die is veel uitgebreider dan we op de klassieke literaire conventies in de Lage Landen gewoon zijn. De boekenstand van het NCSF mocht niet ontbreken. Jan Van ’t Ent deelde flyers uit van toekomstige conventies, waaronder onze ‘Poppycon’. ‘Imagicon’ werd zo de eerste conventie waar onze affiche met een tekening van Marvano in het publiek uithing. Op de tafel van toekomstige conventies zag ik folders liggen van het bod van Washington DC voor 2017, Finland 2017 en Dublin 2019. Ik duim dat minstens een van beide Europese steden het haalt zodat er weer een wereldconventie in Europa komt. In het weekend van 27 juni vindt de Nederlandse Schijfwereldconventie ‘Cabbagecon 3’ plaats in Berg en Dal. Animeliefhebbers kunnen van 12 tot 14 juni naar ‘Anime 2015’ in het World Forum in Den Haag.

Op de beurs stelden verenigingen zich voor. Ik zag ‘SF-Terra’, ‘Flying Dutch’, de Nederlandse fanclub van ‘Doctor Who’, ‘Het Genootschap voor Geofictie’, ‘Ghostbusters’, de website ‘SFseries.nl’ – waarop tweehonderdvijfentwintig tv-series besproken worden - en ‘Unquendor’.

En dan waren er de vele stands met speelgoed, games, dvd’s, comics, boeken, filmposters, maskers, kostuums, actie figuren, maquettes,…

Kamerconcert Peter Schaap

Vorig jaar arriveerde ik net te laat om Peter Schaap te zien optreden. Dat heb ik nu goed gemaakt. Jongeren weten misschien niet dat hij ooit als muzikant rondtrok. Peter Schaap houdt van folk en heeft zelf aardig wat folknummers geschreven. We kregen zowel Engelstalige als Nederlandstalige songs te horen. Hij opende met zijn bekendste nummer ‘Adem Mijn Adem’. Voor het nummer ‘Bij Volle Maan’ zette hij de tekst van een van zijn horror kortverhalen op muziek.

Tijdens de pauze liet hij ons meegenieten van een van zijn andere hobby’s: de steentijd. Hij toonde een zelfgemaakte vuistbijl. Daar hoort het lied ‘Steencalypso’ bij. Als kind bouwde hij op zijn slaapkamer al een maquette van een opgegraven antieke Egyptische stad met amforen van wel twee millimeter groot en al even kleine standbeelden. Er stond een sfinx uit kurk en een papieren piramide. Heel verfijnd zijn de twee miniatuursarcofagen uit zijn schatkamer.

Star Trek: utopie of dystopie?

Marlies Scholte-Hoeksema is historica en Star Trekfan. Zij lokte tijdens haar Lezing ‘Utopie bij Star Trek’ een bijzonder levendige discussie uit. Ik onderneem een poging om alles samen te vatten: Star Trek heeft altijd een optimistisch toekomstbeeld uitgestraald. Een toekomstbeeld is echter steeds subjectief en door de tijdsperiode beïnvloed. TOS is optimistisch en bedenker Gene Roddenberry (1921 – 1991) geloofde zelf in de vooruitgang en de maakbare maatschappij, waarbij technologie alle problemen zou oplossen. Zijn visie vertaalde zich bijvoorbeeld in de multiculturele crew, zeker voor die tijd! Voor een Latino en een vrouwelijke vervanger van Captain Kirk was het echter nog te vroeg. Zij passeerden de censuur van de tv-bonzen niet. TNG is anders, maar getuigt toch ook nog van een positief toekomstbeeld. DS9 heeft wel een somberder beeld: de Federatie is ondertussen afgetakeld. ‘Star Trek Into Darkness 3D’ wordt als een mooie film beschouwd, maar J.J. Abrams is ver afgedwaald van het oorspronkelijke Star Trek-universum.

Speculatieve biologie

Hoe zou het leven op andere planeten er kunnen uitzien? De Schotse geoloog Dougal Dixon bedacht hiervoor de term “speculatieve biologie”. Hij schreef ‘After Man. A Zoology Of The Future’.

Ook de Nederlandse bioloog/arts Gert van Dijk bestudeert deze vraag. Hij werkt zijn ideeën over mogelijke biologische ontwikkelingen uit voor het leven op de hypothetische planeet Furaha. Deze exoplaneet draait rond de ster Nu Phoenicis. Deze ster hoort tot het sterrenstelsel Phoenix aan de zuiderhemel en bevindt zich op negenenveertig lichtjaar van de zon.

Gert van Dijk denkt aan landdieren op zes poten en vliegende dieren met vier vleugels. Zijn studie past wonderwel bij het werk van het ‘Genootschap voor Geofictie’. Dat Genootschap bedenkt nieuwe “aardrijkskundes”. Zij tekenen fictieve landkaarten en hemelkaarten. Ze fantaseren fictieve alfabetten en talen tot en met fictieve geschiedenissen, godsdiensten en culturen. Alles is heel doordacht en … heel sciencefictionachtig!

‘Imagicon’ was net als vorig jaar een heel geslaagde conventie! Ik heb alvast 2 april 2016 in mijn agenda genoteerd. Dan vindt ‘Imagicon 3’ plaats.

IMAGICON 2
21 maart 2015
De ReeHorst, Ede, Nederland

Meer info:
www.imagicon.nl
Planetfuraha.blogspot.nl
www.dutchdwcon.nl
www.animecon.nl
www.butff.nl

Frank Beckers