De Toekomst van AI

 

'Ik denk niet dat ik beste vrienden kan worden met een machine'

Steve Wozniak                                                                                            

 

Steve Wozniak was een van de gastsprekers op 15 mei op de tiende editie van het New Insights festival, georganiseerd door De Tijd. De medeoprichter van Apple gelooft niet in computers die de macht overnemen. Ben Serrure interviewde hem.

 

Broeit in de techwereld iets dat de basis voor een nieuwe omwenteling kan vormen?

Wozniak: ‘Sommigen zien dat potentieel voor artificiële intelligentie. Ik niet. Of toch niet meer. Een paar jaar geleden was ik er nog van overtuigd dat artificiële intelligentie ons zou inhalen en dat veel slimmere machines ons zouden overheersen I brought into all that stuff. Mijn fantasie sloeg op hol naar een wereld, waarin computers een bewustzijn krijgen. Het is ook een aantrekkelijk doemverhaal. Het ultieme sciencefictionscenario. Maar vandaag geloof ik er geen snars meer van. Het is onzin. Artificiële intelligentie is vooral artificieel. En maar weinig intelligentie. Het is het meest overschatte domein in tech’

Waarom is artificiële intelligentie overschat?

Wozniak: Mensen willen zo graag geloven in een toekomst met machines als goden, die ons naar ongekende horizonten leiden. Diezelfde mensen praten met de spraakassistent op hun telefoon en geloven dat het ding bijna menselijke vermogens heeft. Nee! Zodra je een zin ietwat complex maakt of iets minder articuleert, is dat ding hulpeloos.’ (…)

Vanwaar die ommekeer in uw denken?

Wozniak: Slimme mensen als Bill Gates, Elon Musk en Stephen Hawking volgden me in mijn argwaan dat de technologie ons zou gaan overheersen. Daardoor dacht ik lang dat ik goed bezig was. Tot mijn zoon (…) me uitdaagde om meer als een ingenieur na te denken. (…)

Nee, met artificiële intelligentie is best veel mogelijk, maar we gaan de technologie inzetten om ons te helpen met onze menselijke verlangens en om ons leven makkelijker te maken. (…)

 

(Bron: Ben Serrure, ‘Ik denk niet dat ik beste vrienden kan worden met een machine’, De Tijd, 19/05/2018)