SF-Café Leuven 5 augustus 2012

 

Twintigste SF-café

 

Met zijn achten hebben we zondag 5 augustus het twintigste SF-café Leuven gevierd. Om deze feesteditie wat meer cachet te geven, was er nog een keertje een programma gepland. Na het drankje en de traditionele maaltijd in de ‘Charly’s’ trokken we naar het zaaltje boven het restaurant.

 

L’An 2440


Robert Smets sprak over ‘L’An 2440’ van Louis-Sébastien Mercier. Mercier (1740 – 1814) was in zijn tijd een heel populaire schrijver. Tegenwoordig is hij zo goed als vergeten. Zijn twee belangrijkste werken zijn: ‘L’An 2440’ en ‘Tableau de Paris’. Daarnaast schreef hij tal van andere boeken en toneelstukken. Als journalist doorkruiste hij Parijs. Op zijn tochten door de Franse hoofdstad noteerde hij honderden verhalen over de riolering, hygiëne, ziekenhuizen, begraafplaatsen,… Al wat fout liep en kon veranderd worden kwam aan bod. Dat alles bundelde hij eerst in een “roman philosophique”, ‘L’An 2440’. Tien jaar later verwerkte hij zijn commentaren over Parijs in het meer journalistieke werk ‘Tableau de Paris’. Beide boeken werden herhaaldelijk uitgebreid en herdrukt. In 1792 werd hij volksvertegenwoordiger. Met zijn geschriften en uitspraken kwam hij regelmatig in botsing met de gevestigde machten. Daarbij belandde hij zelfs in de gevangenis.

Natuurlijk is ‘L’An 2440’ niet de eerste utopie. Maar toch is Merciers werk op verschillende vlakken vernieuwend. Vóór Mercier werd een utopie steevast op een eiland gesitueerd, denk maar aan ‘Utopia’ van Thomas More. Merciers verhaal speelt zich in Parijs af, maar dan wel in een toekomstig Parijs. De intelligentsia van zijn tijd keek naar het verleden, want daar lag de gouden eeuw, zo dacht men althans. Mercier brak met deze opvatting. Hij geloofde in de vooruitgang. De toekomst wordt bijgevolg beter en het is dus niet in het verleden, maar in de toekomst dat we de utopie mogen verwachten.

Mercier verkondigt bovendien een aantal moderne ideeën. Er duiken vooruitstrevende ideeën op en er zitten zelfs groene ideeën in zijn werk. Hij pleit onder andere voor hervorming van het onderwijs en voor een vrije pers. Een vlek op zijn blazoen is echter zijn uitval naar de joden.

Ondertussen heeft Robert Smets me zijn tekst gemaild, waarop zijn lezing voor het SF-café gebaseerd was. Robert schreef dat artikel ooit voor een maçonnieke werkgroep. Wanneer ik de 65 pagina’s heb gelezen én bestudeerd, zal ik een uitgebreidere samenvatting maken.

 

SF-conventie Antwerpen?

 

Na de lezing over ‘L’An 2440’ stond een discussie over een volgende SF-conventie gepland. Peter De Weerdt heeft op de Eurocon in Zagreb Antwerpen als gaststad voor de Eurocon 2016 voorgesteld. Omdat 2016 nog een hele tijd verwijderd is, denkt hij wel al aan een conventie in oktober of november 2013. Die kan als voorbereiding dienen. De zelfde hotels kunnen later hergebruikt worden.

Welke locatie? Antwerpen of Brussel? In Brussel zal ook het Franstalige fandom present zijn.

Wie is het doelpubliek? De oude, getrouwen? Dan krijgen we niet meer dan vijftig bezoekers op de been. Hoe jongeren bereiken? Ludwine van Assche stelt voor om niet langer over een conventie, maar over een sciencefictionfestival te spreken. Dat klinkt aanlokkelijker.

Robert Smets raadt aan om naar de Leuvense studenten te stappen. Ik had in 2007 in de universiteitsgebouwen affiches met reclame voor de Beneluxcon uitgehangen. Dat leverde… één extra inschrijving op. Mochten we ooit een avondlezing in Leuven organiseren, probeer ik het opnieuw.

Is er een financieel plan? De conventies van Future Visions in 2007 en 2010 waren verlieslatend. Misschien moeten we daarom eerst iets kleinschaligers zoals een filmavond organiseren om geld in kas te krijgen. Herman Ceulemans verwees naar filmhuis ‘Klappei’ in Antwerpen. ‘Klappei’ kan dan ook de administratieve kant (bv. SABAM) op zich nemen zodat we ons daar al geen hoofdbrekens over moeten maken. Tijdens een conventie in Antwerpen zou het filmprogramma in ‘Klappei’ kunnen doorgaan.

Reclame? De beste plaats om reclame te maken is op andere conventies. Peter De Weerdt bezoekt elk jaar meerdere conventies in het buitenland en is daar onze propagandist. Maar wie gaat naar de conventies in Groot-Brittannië, in Duitsland,… Helaas hebben we geen budget. Alles moet dus op vrijwillige basis gebeuren.

Samenwerking met andere verenigingen? Met gamers of fanclubs van Star War of Star Trek? In het verleden is dit geen succes geweest. Peter De Weerdt probeert wel contacten met ‘The Antwerp Convention’ te leggen.

 

Het Surrealistische Genootschap

 

Frank Roger verkocht tijdens de namiddag enkele exemplaren van ‘The Burning Woman’. Ludwine Van Assche vertelde over haar vakantie in Macedonië.

Omdat Jean Ray 125 jaar geleden geboren werd, organiseerde de ‘Vriendenkring Jean Ray’ een eendaagse bijeenkomst op 7 juli in Gent. Dit evenement werd door 120 man bezocht.

Momenteel loopt in het ‘Museum der Letteren en Manuscripten’ in Brussel de tentoonstelling ‘De Surrealistische Vonk’. Dit zou een mogelijke bestemming voor het SF-café kunnen zijn. Zoals we al langer weten is Frank Roger een grote liefhebber van het surrealisme. Hij vraagt zich af of er geen interesse bestaat voor een surrealistische club.

Enkele dagen na het SF-café stuurde Bruno Peeters me een kort verslag op, dat in het Franse sciencefictionmagazine ‘Phénix’ zal verschijnen.

 

Op stap met het SF-café

 

Onze volgende uitstap is naar Maaseik. Johann Chiaradia wacht ons in Genk op. Dan rijden we verder naar Maaseik, waar we de tentoonstelling ‘De Gouden Eeuw van China’ bezoeken. We gaan er op 1 september heen en niet op 26 augustus zoals eerder aangekondigd. Wie mee wil, stuurt maar een mail.

Hoe kan ik dit verslag beter eindigen dan met een beschrijving van een performance door Peter De Weerdt. Peter voerde misschien wel het kortste SF-verhaal aller tijden op: “De tijd sto

 

Agenda

 

De Gouden Eeuw van China. Schatten uit de Tang-dynastie

Tot 20 oktober 2012

Minderbroederskerk, Maaseik

www.degoudeneeuwvanchina.be

 

De Surrealistische Vonk

Tot 21 oktober 2012

Museum der Letteren en Manuscripten, Koningsgalerij 1, Brussel

Inkom: 7 euro, 6 euro vermindering

www.mlmb.be/nl/index.html

 

Uitstap Maaseik

9 september 2012

Contact: sfcafeleuven@gmail.com

 

21ste SF-café

Een zondag in oktober of november 2012

Houd de agenda op Cerberus in het oog of volg sfcafeleuven op twitter

Charly’s, Leuven

 

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb