SF-café Leuven 30 juli 2016

SF-café

Ondanks de vakantieperiode kwamen er zaterdag 16 juli twaalf personen naar brasserie ‘La Royale’ aan het station van Leuven. Niet iedereen is dus op reis. Omdat het de laatste dag van de koopjes was, waren enkelen vooraf naar ‘De Slegte’ én de ‘Fnac’ geweest. Misschien moeten we volgende keer het SF-café maar in ‘De Slegte’ laten beginnen?

Collages van Marjac

Frank Roger bezocht de tentoonstelling ‘Van Salvador Tot Dalí’ in het station van Luik. Dalí-fans moeten zich haasten, want de tentoonstelling loopt nog maar tot het einde van deze maand. Frank maakte van de gelegenheid gebruik om met enkele oude bekenden uit Luik af te spreken. Eén van hen is Jacques Marchal, ons allen bekend, want hij heeft in het verleden enkele keren aan het SF-café deelgenomen.

Jacques maakt collages. Nu heeft hij een nieuwe bundel surrealistische collages uitgebracht. De bundel telt tachtig pagina’s met werk dat Jacques tussen 2004 en april dit jaar maakte. Frank Roger was er heel positief over. Je kunt het boek enkel bij de auteur bestellen. Jacques vroeg me trouwens per mail of we nog steeds geïnteresseerd zijn om ooit een uitstap naar Luik te maken en er een SF-café te houden. Het zou leuk zijn konden we een keer naar Luik gaan wanneer er een tentoonstelling is met werk van Jacques.

Frank Roger in het Chinees en het Duits

Frank Roger heeft een tweede vertaling in het Chinese tijdschrift ‘SF World’. Maar wie hem op Facebook volgt, weet dat wellicht al. Eerder dit jaar verscheen zijn verhaal ‘Unholy Grail’. Zijn tweede verhaal dat nu aanvaard werd, is ‘Time-Fractured In The Tower Of Hope’. De Nederlandse titel luidt ‘De Kloof In De Toren Van De Hoop’  en staat in de bundel ‘Time Out’ uit 2009, uitgegeven door ‘Kramat’. Er verschenen eerder al Franse, Duitse en een Roemeense vertaling van dit verhaal.

De Duitse uitgever ‘Saphir im Stahl’ brengt een Duitstalige bundel met sciencefiction uit heel de wereld uit. Frank Rogers bijdrage is het kortverhaal ‘Schooluitstappen’ – nu dus ‘Schulausflüge’ - dat ooit in ‘Fantastische Vertellingen’ verscheen.

De freak die de toekomst zag

Graham Andrews had de weekendeditie van ‘The Times’ bij zich met een artikel over P.K. Dick, getiteld ‘The ‘Flipped-out Freak’ Who Saw The Future’. Roger Lewis bespreekt het boek ‘The Divine Madness Of Philip K Dick’ van Kyle Arnold. Het is wachten op de tv-serie ‘The Man In The High Castle’.

Binnenkort geeft Guido Eekhaut een futurologische presentatie over hoe de wereld er binnen twintig jaar zou kunnen uitzien. Dit lokte bedenkingen uit over de deeleconomie, virtuele realiteit en voorspellingen van onder meer P.K. Dick.

Conventienieuws

Binnen veertien dagen vertrekt Peter De Weerdt naar Kansas om er de wereldconventie bij te wonen. Dit is al zijn eenentwintigste wereldcon!

Peter wist ook te vertellen dat in het weekend van de 13de augustus de eerste fantasy fair in ons land plaatsvindt. Liefhebbers moeten dan naar ‘Elftopia’ in het Kasteel van Ooidonk in Deinze.

Op 15 oktober gaan we naar ‘Imagicon 3’ in Ede. En op 11 november begint de ‘Eurocon’ in Barcelona. Ook daar zullen we met enkele Vlamingen heengaan.

Sfitteren

Terwijl we over de voordelen van sociale media discussieerden, vroeg Bruno Peeters zich af of er ook sciencefiction op twitter bestaat. Honderdveertig tekens is wel erg kort. Maar inderdaad, ik heb al tweets met SF-inhoud gezien, die je als een ultrakort verhaal zou kunnen beschouwen. Laten we zo een tweets “sfeets” noemen. Hier zijn enkele voorbeelden die ik als @sftweten verstuurde:

Hallo Aarde - mijn eerste tweet vanop Mars
VN stelt tijdreizen buiten de wet, om onze tijdlijn te beschermen
Op 31 december om middernacht wordt de wereld gereset #alert #emergency #eow
Tesla Model 9 wint eerste Formule 1-wedstrijd voor zelfrijdende wagens
Hallo wereld #world #human ik ben na 1 miljoen jaar ontwaakt. Luistert er iemand?

Voor wie het nog niet wist, het SF-Café Leuven is ook actief op twitter. Volg ons via @sfcafeleuven.

Kalender

ELFTOPIA
13 – 14 augustus 2016
Kasteel Ooidonk, Ooidonkdreef 9, Deinze
www.elftopia.be

MIDAMERICON 2: WORLDCON 2016
17 – 21 augustus 2016
Kansas City
midamericon2.org

SF-CAFE LEUVEN
8 oktober 2016
Locatie wordt nog meegedeeld
Contact: sfcafeleuven@gmail.com

IMAGICON 3
15 oktober 2016
Congrescentrum De ReeHorst, Ede, Nederland
www.imagicon.nl/

EUROCON 2016
4 – 6 november 2016
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Montalegre, 5 – 08001 Barcelona
eurocon2016.org

COLLAGES MARJAC
Jacques Marchal
Met een voorwoord van kunstcriticus Lucien Rama
20 euro + 4,45 euro verzendingskosten in België
Contact: marjac.jm@gmail.com

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb