SF-café Leuven 15 februari 2014

 

Eerste SF-café van 2014

 

Op het eerste SF-café Leuven van het nieuwe jaar kwamen we met zijn negenen samen. Voor de eerste keer sinds het SF-café bestaat, waren de helft van de deelnemers dames. Johann Chiaradia en Herman Ceulemans hadden hun echtgenotes meegebracht. Zo konden Rosette en Yvonne kennismaken, want in augustus gaan we allemaal samen naar de Wereldconventie in Londen. We verblijven er in het Ibis Styles London Excel Hotel. Dat is één van de conventiehotels. Ons hotel ligt in de Docklands zodat we te voet naar het congrescentrum kunnen.

 

Voor een enkele keer was Frank Roger er niet bij. Hij bezocht India, waar hij een lezing op het 'Third International Conference On World Science Fiction In India' in Kerala gaf.

 

Coventienieuws

 

Peter De Weerdt, Herman en ik hadden twee weken eerder het Elzenveld in Antwerpen bezocht. De site ligt naast de botanische tuin. Dit leek een mooie locatie om een een conventie te organiseren. Er is een hotel met betaalbare kamers en er zijn meerdere congreszalen. Ik ontving ondertussen een offerte. Helaas valt het bedrag buiten ons budget. Herman gaat nu contact opnemen met Floreal in Nieuwpoort.

 

Zolang we geen datum en locatie hebben, vind ik het voorbarig om al veel over het programma na te denken. Daarom hebben enkel Peter en ik achteraf, toen de anderen al naar huis waren, nog even zitten napraten over mogelijke activiteiten. Beiden zien we wel een thematische conventie zitten, bijvoorbeeld over ruimtevaart, Mars en de kolonisatie van ons zonnestelsel.

 

Peter reist binnenkort naar Londen om te vergaderen met de staf van 'Loncon 2014'. In de staf zitten ook de Nederlandse collega's Jan van 't Ent, Paul van Oven, Vincent Docherty en Kees van Toorn. U ziet dat de Nederlanders een behoorlijke inbreng in de Wereldcon zullen hebben!

 

Maar eerst gaan we in maart naar 'Imagicon' in Ede, Nederland en 'Luxcon' in Groothertogdom Luxemburg. Dat wordt de allereerste conventie in het groothertogdom. Althans Peter zal naar beide conventies gaan. Johann opteert voor 'Luxcon'. Herman en ik kiezen voor 'Imagicon'.

 

SF&F in beeld

 

Tv-series die de afgelopen maanden de aandacht trokken – of blijven trekken – zijn: 'Les Revenants', 'Real Humans' en 'Game Of Thrones'. De Zweedse SF-serie 'Real Humans' over robotten was eerder op de Nederlandse tv te zien. Nu zendt ook OP12 de serie uit.

 

Ludwine Van Assche woonde in AMUZ de première van 'I, Frankenstein' bij. Ze was echter meer onder de indruk van de locatie dan van de film. AMUZ is gevestigd in de voormalige Sint-Augustinuskerk in centrum Antwerpen. Rubens, Jordaens en Van Dyck schilderden altaarstukken voor de kerk. Tegenwoordig is er een internationaal muziekcentrum. Herman en Yvonne doen toevallig in AMUZ vrijwilligerswerk.

 

Ook 'The Hobbit: The Desolation of Smaug' kwam ter sprake. Dat kan natuurlijk niet anders met Tolkienfans Patrick en Paula.

 

De Vikingen komen!

 

Geen Frank Roger, bijgevolg geen nieuws over surrealisme of collage-tentoonstellingen.

 

In het najaar opent in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren een grote tentoonstelling over de Vikingen. Op het 'Vakantiesalon 2014' op de Heizel kreeg ik een folder over deze tentoonstelling. “Voor een keer staan de Vikingen niet als moordlustige plunderaars centraal. De tentoonstelling focust op hun familieleven, het harde werk op de boerderij en op de rol van de vrouw in hun cultuur. Ook hun kunstzinnigheid en godenwereld krijgen volop aandacht.”

 

Eerder zagen we in het Gallo-Romeins museum 'Sagalassos. City Of Dreams' en 'De Etrusken'. In oktober of november zullen we er in groep heengaan. Houd de agenda in het oog.

 

SF-café mei 2014

 

De meerderheid sprak zich uit om volgende keer opnieuw zaterdags bijeen te komen. Het SF-café van mei zal zaterdag 17 mei plaatsvinden.

 

SF-café Leuven

17 mei 2014, vanaf 14u
Brasserie Charly's

Martelarenplein 11, 3000 Leuven

 

Vikingen!

18 oktober 2014 -15 maart 2015

Gallo-Romeins Museum

Kielenstraat 15, 3700 Tongeren

 

Meer info:

www.galloromeinsmuseum.be

www.loncon3.org

www.shamrokon.ie

www.imagicon.nl

www.luxcon.lu/en

www.amuz.be

 

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb