Cryptocalypse

Het is het jaar 2070. Er is een oorlog uitgebarsten tussen grootmachten Amerika en Rusland. In het begin merken gewone burgers er weinig van, maar als er geld verdwijnt van Amerikaanse rekeningen, blijven duizenden gezinnen berooid achter. De beveiligingsmethode van de digitale transacties is gekraakt. Er ontstaat paniek. (…)

Dan beginnen de problemen bij het Amerikaanse leger. Een geheime missie van een onderzeeër wordt ontdekt. Het kan toeval zijn, maar het lijkt alsof de Russen precies weten waar ze moeten zijn. Steeds meer geheime projecten worden gesaboteerd. Ook de beveiligingssystemen van het leger en de geheime diensten zijn gekraakt! Nergens is versleutelde informatie nog veilig. De Russen beschikken over het krachtigste wapen in het digitale tijdperk: een quantumcomputer.

(…)

Een scenario zoals hierboven beschreven, waarbij bijna iedereen nog gebruikmaakt van gewone computers, maar enkele, wellicht kwaadaardige, instanties in het bezit zijn van een quantumcomputer, staat bekend als de cryptocalypse.

(Bron: Dorine Schenk in Het krachtigste wapen in een cyberoorlog, New Scientist, december 2017 p. 42)