EXOBUUR OF ALIEN?

Reisbureau Einstein

 

In zijn boek Reisbureau Einstein verklaart de Nederlandse sterrenkundige Vincent Icke hoe we in de toekomst misschien wel met ruimtevaartuigen die bijna tegen de lichtsnelheid vliegen, het centrum van de Melkweg en zelfs andere sterrenstelsels zouden kunnen bezoeken.

Op vrijdag 23 februari 2018 stelde hij zijn populair-wetenschappelijke boek voor in het Vlaams-Nederlandse cultuurhuis deBuren in Brussel. Elke sterrenkundige die voor een groot publiek spreekt, moet volgens hem op drie vragen kunnen antwoorden:

  1. Wat was er voor de Oerknal?
  2. Wat is een zwart gat?
  3. Is er leven buiten de aarde?

Niet bang van aliens

 

In ‘Reisbureau Einstein’ geeft hij zijn visie op de derde vraag. Hij is niet bang van aliens. Als ze de ruimtereis kunnen maken, betekent dit wellicht dat ze vreedzaam zijn. Anders zou hun beschaving nooit zo ver geraakt zijn. Een stabiele beschaving die honderdduizend jaar standhoudt, kan niet oorlogszuchtig zijn. Hij houdt trouwens niet zo van die term alien. In SF-verhalen worden aliens bijna steeds negatief en als een gevaar voor de mensheid beschreven. Hij stelt voor om voortaan over onze exoburen te spreken in navolging van exoplaneten, planeten die rond andere sterren dan de zon draaien. Nu nog een ander woord voor ruimtekolonisatie bedenken, want dat klinkt ook te agressief. Onze geschiedenis op aarde belooft weinig goeds voor wie door anderen gekoloniseerd wordt. Maar Vincent Icke gelooft dat exoburen in vrede komen en mocht de mens andere sterren kunnen bereiken, dan zijn wij vermoedelijk ook tot een vredelievende beschaving geëvolueerd, waarvoor buitenaards leven niet bang moet zijn.

Maak jouw eigen website met JouwWeb