SF-café oktober 2023

 

SF-café Leuven, 15/10/2023

 

We maakten kennis met An, de vrouw van Olav. Daarmee telt de Gentse delegatie 4 leden met ook nog Frank Roger en Finn. Verder waren ook Johann, Ludwine, Isabelle, Jan, Patrick, Peter, en Frank Beckers aanwezig zodat we in totaal met 11 waren. Vier andere leden hadden helaas afgebeld wegens medische problemen.

Het eerste kwartiertje kwamen dan ook alle ziektes en kwaaltjes ter sprake, waar we aan lijden. Johann toonde ons de brochure die hij in het ziekenhuis had gekregen. Hoe herken je een beroerte en hoe moeten de omstaanders handelen? Elke seconde kan tellen…

Na dit horrorkwartiertje vroeg Patrick hoe iedereen in aanraking met SF/F/H was gekomen. Meerderen herinnerden zich de boeken van Jules Verne en H.G. Wells. Op tv werden in onze jeugd series als U.F.O., The Thunderbirds en Raumpatrouille - Die phantastischen Abenteuer des Raumschiffes Orion getoond. En de meesten van ons groeiden op met de eerste generatie van Star Trek. Johann en zijn broers lazen Perry Rhodan. Hij heeft trouwens de hele collectie tot een jaar geleden.

In november verschijnt het tweede nummer van In Tenebris, waar Finn eindredactie voor verzorgt. Volgende donderdag is er de voorstelling van Och, God van Johnny Bekaert, de uitgever van In Tenebris. De voorstelling vindt plaats in de Sint-Coletakerk. Gent is ongetwijfeld de hoofdstad van fantastiek, maar ook Leuven heeft een Franstalige schrijver voortgebracht: Thomas Owen. Zijn echte naam is Gérald Bertot. Hij werd in 1910 in Leuven geboren en studeerde rechten. Tijdens de tweede wereldoorlog publiceerde hij politieromans onder het pseudoniem Stéphane Rey. Later schakelde hij over op fantastiek. Daarnaast werkte hij zijn leven lang als kunstcriticus voor de kranten La Libre Belgique en L'Écho. Volgens Wikipedia schreef hij maar liefst een 20.000-tal artikelen! In 2002 overleed hij in Brussel.

Olav prees het ziltpunkgenre, een écht Hollands genre en… dat bovendien ook nog eens optimistisch is! Isabelle had een recensie-exemplaar van EdgeZero bij zich voor Patrick. De jury van EdgeZero heeft uit 179 inzendingen de 25 beste Nederlandstalige fantastische verhalen van 2022 gekozen. Er staan verhalen in van o.a. Isabelle Plomteux, Frank Roger en Guido Eekhaut. De paperback kan besteld worden via www.amazon.nl/dp/B0CKGNQPGC. Het e-boek kan je gratis downloaden via https://www.smashwords.com/books/view/1461177 Volgend weekend is er FACTS. Patrick, Isabelle en Finn zullen er heen gaan.

Johann legt zijn functie van secretaris voor onze vereniging Future Visions Unlimitd neer. Finn neemt zijn taak over. Dat herinnert er ons aan dat we de statuten van de vereniging moeten herschrijven voor 1 januari 2024, willen we als vzw blijven bestaan. Isabelle heeft ons een formulier met standaardstatuten bezorgd, waarop we ons kunnen baseren.

Eén van de volgende SF-cafés zal in Aalst zijn, want Patrick nodigt ons uit naar zijn thuisstad. Hij zal ons dan eerst trakteren op een rondleiding.

Meer info:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Owen

Frank Beckers

Ludwine en Johann

Finn en Olav

Isabelle

Bladwijzers uit de collectie van Johann

Jan en Johann

Het nieuwe logo van Out of this World werd voorgesteld